Η Σόφια κόντρα στη Βόρεια Μακεδονία

Η Σόφια κόντρα στη Βόρεια Μακεδονία

Μάταιες οι προσπάθειες να αρ­θεί το αδιέξοδο στο βέτο που θέτει η Βουλγαρία στην απόφα­ση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία. Η Σόφια θέλει τα Σκόπια να αναγνωρίσουν πως το έθνος και η γλώσσα τους έ­χουν βουλγαρικές ρίζες, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η Βόρεια Μακεδονία, η οποία κατηγορεί τη Βουλγαρία ότι ε­μποδίζει την ευρωπαϊκή πορεία της.

Η πορτογαλική προεδρία διαμόρφωσε συμβιβαστικές προτάσεις, οι οποίες, αν και έγιναν δεκτές από τον Ζόραν Ζάεφ, δεν μπόρεσαν να ικανοποιήσουν τις βουλγαρικές θέσεις και έτσι το πιθανότερο είναι στη Σύνοδο Κορυφής να μην υπάρξει καμιά απόφαση για τη Βόρεια Μακεδονία. Το πιθανότερο είναι ότι αυτή η εξέλιξη συμπαρασύρει και την Αλβανία, αλλά η αλήθεια είναι ότι κανείς στην Ευρώπη δεν καίγεται για ένα νέο κύμα διεύρυνσης, ειδικά με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο προσανατολισμός είναι περισσότερο να βρεθεί ένας τρόπος διαρκούς σύνδεσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ, παρά η ένταξή τους στην ΕΕ, που ήδη παρουσιάζει σοβαρά φαινόμενα κόπωσης και δυσλειτουργίας, μετά το μεγάλο κύμα διεύρυνσης με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης…

exofrenikos@hotmail.com

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ

Φωτό: government.bg


Σχολιάστε εδώ