Οι κατσίκες έγιναν κατοικίδια 10.000 χρόνια πριν

Οι κατσίκες έγιναν κατοικίδια 10.000 χρόνια πριν

Mια ομάδα ερευνητών, με δημοσίευσή της στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αμερικής (PNAS), αναφέρει ότι οι κατσίκες εξημερώθηκαν πριν από περίπου 10.000 χρόνια.

Η εξημέρωσή τους έγινε από κυνηγούς και αγρότες στην περιοχή γύρω από την οροσειρά Ζάγκρος του Δυτικού Ιράν, στο ανατολικό άκρο της λεγόμενης «Εύφορης Ημισελήνου», μια περιοχή που πρόσφατες μελέτες την υποδεικνύουν ως λίκνο της γεωργίας και αρκετών πρώιμων πολιτισμών.

Φαίνεται πως η κατσίκα ήταν ένα από τα πρώτα ζώα που εξημερώθηκαν από τον άνθρωπο, με τους σκύλους μόνο να έχουν σίγουρα προηγηθεί, καθώς εξημερώθηκαν πριν από τουλάχιστον 14.000 χρόνια. Τα πρόβατα εξημερώθηκαν περίπου παράλληλα με τις κατσίκες, αλλά κάπως πιο δυτικά, ίσως στη σημερινή Τουρκία ή Ανατολία. Τα βοοειδή και οι χοίροι, που είναι μεγαλύτερα και πιο επικίνδυνα ζώα, εξημερώθηκαν αργότερα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν απολιθώματα από κατσίκες, που βρέθηκαν σε δύο περιοχές των ορέων του Ζάγκρου (Γκαντζ Ντάρεχ και Τεπέ Αμπντούλ Χοσεΐν), όπου γίνονται ανασκαφές εδώ και δεκαετίες από τους αρχαιολόγους και οι οποίες κατοικούνταν μεταξύ του 8.200 και του 7.600 π.Χ. «Πριν από 10.000 χρόνια έχουμε αυτά τα αρχαιολογικά και γενετικά δεδομένα που φαίνεται να δείχνουν πως βρήκαμε τον πρώτο πληθυσμό εξημερωμένων κατσικών. Ανακαλύψαμε τα αρχαιότερα γενετικά στοιχεία για την εξημέρωση των κατσικών. Μοιάζει ολοένα και πιο πιθανό η εξημέρωσή τους να έγινε αρχικά στην περιοχή του Ζάγκρου ή κάπου εκεί κοντά», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Κέβιν Ντάλι, από το Κολέγιο Τρίνιτι του Δουβλίνου. «Πιστεύουμε ότι βρήκαμε το ‘‘σημείο μηδέν’’ για την εξημέρωση των κατσικών ή έστω κάποιο κοντινό», ανέφερε ο γενετιστής Ντέιβιντ Μακ Χιου, από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Δουβλίνου.

Ήταν γνωστό ότι οι κατσίκες εξημερώθηκαν κάπου στη Δυτική Ασία ή στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά ήταν δύσκολος ο εντοπισμός της ακριβούς περιοχής. Η ισλαμική Ιρανική Επανάσταση στο τέλος της δεκαετίας του 1970 και ο πόλεμος Ιράκ – Ιράν, που άρχισε το 1980, δυσκόλεψε περαιτέρω τις έρευνες, αλλά τώρα η περιοχή έχει μπει ξανά στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: portnet.gr


Σχολιάστε εδώ