Αιθιοπία: Εξάπλωση του λιμού στη χώρα προβλέπει ο ΟΗΕ

Αιθιοπία: Εξάπλωση του λιμού στη χώρα προβλέπει ο ΟΗΕ

Ο λιμός που μαστίζει την εμπόλεμη περιοχή του Τιγκράι οδεύει προς επέκταση σε άλλες  περιοχές της Αιθιοπίας προειδοποιεί το Συμβούλιο Ασφαλείας, αξιωματούχος του ΟΗΕ, σε συνεδρίαση  κεκλεισμένων των θυρών .

Η κυβέρνηση του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού Άμπι Άχμεντ, απορρίπτει την όποια συζήτηση επικαλούμενη εσωτερική υπόθεση της χώρας του. Στην στάση του αυτή είναι συνεπικουρούμενος από πολλά αφρικανικά κράτη.

Το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων  που έχει στην κατοχή του την ομιλία του αναπληρωτής γενικού γραμματέα αρμόδιου για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις,  Μαρκ Λόουκοκ, μεταδίδει πως ο ΟΗΕ και ΜΚΟ υπολογίζουν ότι πάνω από 350.000 άνθρωποι στην Τιγκράι πλέον βρίσκονται σε κατάσταση λιμού, υπενθύμισε και διευκρίνισε πως τοπικοί αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να «ενημερώνουν για θανάτους» από πείνα.

Πέραν αυτών των 350.000 ανθρώπων, άλλοι «δύο εκατ. στις επαρχίες Τιγκράι, Αφάρ και Αμχάρα» διατρέχουν επίσης κίνδυνο να βρεθούν στην ίδια κατάσταση, πρόσθεσε ο κ. Λόουκοκ.

Η προηγούμενη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την Τιγκράι είχε διεξαχθεί την 22η Απριλίου. Είχε υιοθετηθεί τότε μια πρώτη ομόφωνη ανακοίνωση που καταδίκαζε τις ωμότητες σε αυτή την επαρχία της βόρειας Αιθιοπίας.

Στον πόλεμο, στον οποίο ενεπλάκη και η γειτονική Ερυθραία, υπάρχουν πληροφορίες για τη διάπραξη σωρείας ωμοτήτων, ιδίως γενικευμένων βιασμών και σφαγών αμάχων.

Πηγή: ΕΡΤ με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Φωτό: AP Photo/Ben Curtis


Σχολιάστε εδώ