Ξαφνικά αγάπες και αγκαλιές με τον Ερντογάν;

Ξαφνικά αγάπες και αγκαλιές με τον Ερντογάν;

-Τι συμβαίνει;

Ο Νίκος Δένδιας επέλεξε να έχει δίπλα του δύο θεσμικούς παράγοντες του ΥΠΕΞ στη συνά­ντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι εποχές των «συμβούλων» έχουν περάσει ανεπιστρεπτί στο ΥΠΕΞ. Έχει ενδιαφέρον όμως η επιλογή των προσώπων που βρέθηκαν απέναντι στον κ. Τσαβούσογλου και στη συνοδεία του. Ήταν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο οποίος έχει τη φήμη του ίσως υπερβολικά ήπιου στα ελληνοτουρκικά και με μικρή εμπειρία στα κρίσιμα ελληνοτουρκικά ζητήματα, παρά το πέρασμά του από την πρεσβεία στη Λευκωσία.

Στον αντίποδα ο γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ, που βρέθηκε και αυτός στη συνάντηση, ο οποίος ουσιαστικά εκφράζει τη σκληρή γραμμή στα ελληνοτουρκικά, η οποία δεν σημαίνει φυσικά διακοπή του διαλόγου με την Άγκυρα, αλλά τουλάχιστον επίγνωση των πραγματικών δυνατοτήτων και προοπτικών που προσφέρει ένας τέτοιος διάλογος. Και αυτή η αντίληψη είναι χρήσιμη, για να μη δημιουργούνται παραπλανητικές και επικίνδυνες ψευδαισθήσεις τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην κοινή γνώμη.

Κάποιες φορές χάνεται το μέτρο. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η ελληνική πλευρά ήθελε να δώσει μια θετική εικόνα της επίσκεψης Τσαβούσογλου και να μην επαναληφθεί η ένταση της κοινής συνέντευξης Τύπου Δένδια – Τσαβούσογλου στην Άγκυρα. Όμως από αυτό μέχρι το σημείο να αγκαλιάζονται οι κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου πριν από το γεύμα τους στον «Διόνυσο» υπάρχει μεγάλη απόσταση. Σε πολλούς έδινε την εντύπωση ότι η ελληνική πλευρά προσπαθούσε να εξιλεωθεί προς την τουρκική για την έντα­ση που δημιουργήθηκε όταν ο Νίκος Δένδιας παρέθεσε τις αυτονόητες ελληνικές θέσεις ενώπιον του τούρκου ομολόγου του στην Άγκυρα, πριν από μερικές εβδομάδες.

Και κάτι ακόμη. Είναι εντελώς απαράδεκτο και προσβλητικό να γίνονται οι δηλώσεις χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων και ακόμη και εκείνοι από τα κρατικά ΜΜΕ, που βρέθηκαν στη συνά­ντηση, να μην έχουν καν τη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων. Τα ελληνοτουρκικά δεν κινδυνεύουν από την αλήθεια, ούτε σώζονται κρύβοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί και πίσω από τα χαμόγελα και τις αγκαλιές…

exofrenikos@hotmail.com

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ

Φωτό: in.gr


Σχολιάστε εδώ