Βασίλης Ταλαμάγκας στο “Π”: Ο αμερικανικός ρόλος στην αλλαγή στο Ισραήλ

Βασίλης Ταλαμάγκας στο “Π”: Ο αμερικανικός ρόλος στην αλλαγή στο Ισραήλ

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Ο 71χρονος δεξιός ηγέτης Μπέντζαμιν Νετανιάχου ήταν ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ και εκθρονίστηκε από έναν εξαιρετικά σπάνιο συνασπισμό δεξιών, κεντρώων και άλλων κομμάτων, που κατέληξαν σε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης, βάζοντας τέλος σε μια περίοδο πολιτικού αδιεξόδου άνευ προηγουμένου, με τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις σε δύο χρόνια.

Ο εκατομμυριούχος στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας Ναφτάλι Μπένετ (49 ετών) ηγείται του υπερεθνικιστικού κόμματος «Γιαμίνα» και θα είναι το νέο πρόσωπο στην κορυφή της πυραμίδας της χώρας, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια.
Ο Μπένετ πέρασε μέρος της παιδικής του ηλικίας στη Βόρεια Αμερική και θεωρείται από τους πλέον κομβικούς παράγοντες στο Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο.

Ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Γαΐρ Λαπίντ (57 ετών) και το κεντροαριστερό κόμμα του «Γες Ατίντ» υποσχέθηκε στην προεκλογική του εκστρατεία να «φέρει τη λογική» πίσω στο Ισραήλ, μια ευθεία βολή προς τον Νετανιάχου.

Τέλος, ένας παράγοντας-μπαλαντέρ είναι ο Γκίντεον Σαάρ (54 ετών), πρώην μέλος του κόμματος «Λικούντ» του Νετανιάχου, ο οποίος τον εγκατέλειψε για να δημιουργήσει δικό του κόμμα με την ονομασία «Νέα Ελπίδα». Απέρριψε την προσφορά του Νετανιάχου για εκ περιτροπής πρωθυπουργία, που θα τον διατηρούσε στην εξουσία.

Η νέα κυβέρνηση δεν αναμένεται να ορκιστεί εντός των επόμενων δέκα ημερών, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Νετανιάχου παραμένει πρωθυπουργός της προσωρινής κυβέρνησης.

Οι υποστηρικτές του λατρεύουν τον ισχυρό άνδρα, τον οποίον αποκαλούν «αρχηγός Μπίμπι», θαυμάζοντας την επιθετική στάση του σε θέματα όπως το Ιράν και οι Παλαιστίνιοι καθώς και το υψηλό προφίλ του στη διεθνή σκηνή.

Οι επικριτές του υπογραμμίζουν τις καταγγελίες σε βάρος του για διαφθορά, καθώς βρίσκεται σε δίκη για τις κατηγορίες δωροδοκίας, απάτης και απιστίας, τις οποίες ο ίδιος αρνείται.

Πολλοί περίμεναν ότι θα έβρισκε τον τρόπο να πετύχει έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία του. Όμως η διαπραγματευτική του δύναμη τον εγκατέλειψε, τουλάχιστον για την ώρα.

Τα παράτησε ο Νετανιάχου;
Όποιος το υποστηρίζει, ξέρει λίγα πράγματα για το Ισραήλ και την πολιτική του σκηνή.

Το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος ψήφισε το κόμμα του, το οποίο παραμένει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη, με 30 από τις 120 έδρες της Κνέσετ, έχοντας και τεράστια παρέμβαση στις δομές του κράτους.

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα είναι η νέα κυβέρνηση να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Ο Νετανιάχου κινείται ήδη προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ακόμα και αν ψηφιστεί η νέα κυβέρνηση, οι άνθρωποί του λένε με νόημα «να δούμε πόσο θα επιζήσει»…

Πίσω πάντως από την αλλαγή στο Ισραήλ φαίνεται ότι είναι και η νέα δημοκρατική διακυβέρνηση στις ΗΠΑ.

Ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις θέλουν να τελειώνουν οριστικά με κάθε τι φιλοτραμπικό, ακόμα και στο Ισραήλ…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ