Σταύρος Αρναουτάκης στο “Π”: Με την Κρήτη πρωταγωνίστρια στον τουρισμό

Σταύρος Αρναουτάκης στο “Π”: Με την Κρήτη πρωταγωνίστρια στον τουρισμό

Του
ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ
Περιφερειάρχη Κρήτης


Η πορεία του τουριστικού τομέα και τη φετινή χρονιά απασχολεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Όσον αφορά την Περιφέρεια Κρήτης, οι επιπτώσεις της πανδημίας φέρνουν στον προσκήνιο την ανάγκη για την υιοθέτηση μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής πολιτικής.

Αυτή πρέπει να συνδυάζει, την υγειονομική ασφάλεια των επισκεπτών και των εργαζομένων, τις υπηρεσίες και διαδικασίες, που σέβονται την τοπική ταυτότητα, σε όλη τη διαδικασία της ταξιδιωτικής εμπειρίας και την προσέλκυση υπεύθυνων επισκεπτών σε σταθερά αυξανόμενο ρυθμό, συνυπολογίζοντας τη φέρουσα ικανότητα των προορισμών, στο πλαίσιο των υγειονομικών πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Η γνώση που αποκτήθηκε την προηγούμενη χρονιά μας διδάσκει πώς πρέπει να κινηθούμε. Μας επιβάλει να αξιοποιήσουμε την ψηφιακή τεχνολογία, την ιατρική επιστήμη, τις πολιτικές πρόληψης της πανδημίας προκειμένου να σχεδιάσουμε βήμα βήμα τον οδικό χάρτη της τρέχουσας τουριστικής χρονιάς. Στο νησί μας οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, οι επιχειρηματίες του κλάδου επέδειξαν ιδιαίτερη υπευθυνότητα. Σε συνεργασία με την περιφέρεια, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τους υγειονομικούς φορείς χτίσαμε ένα αποτελεσματικό τείχος προστασίας.

Τώρα το μεγάλο στοίχημα είναι να προχωρήσουμε συντεταγμένα και με ασφάλεια, επιδεικνύοντας την ίδια ετοιμότητα.

Αν και η υγειονομική εξέλιξη παρέμενε και παραμένει βασικός παράγοντας για την πορεία της νέας τουριστικής περιόδου, το άνοιγμα της οικονομίας καθίσταται επιτακτικό περισσότερο από ποτέ. Πράγματι, έφτασε η στιγμή που η χώρα μας θα υποδεχθεί τους επισκέπτες της. Έχει συνεπώς την υποχρέωση να αποτελέσει για εκείνους έναν υγειονομικά ασφαλή προορισμό. Η χώρα μας πρέπει να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον τουρισμό, ενεργοποιώντας το πρόγραμμα των εμβολιασμών με ακόμα γρηγορότερους ρυθμούς. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα αποτελέσει ένα ισχυρό διαβατήριο για τους ευρωπαίους πολίτες.

Χωρίς αμφιβολία, οι προσδοκίες για τη φετινή χρονιά είναι μεγάλες. Η δυσάρεστη εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς μας κινητοποιεί. Μας επιβάλλει να γίνουμε καταλύτες στην προσπάθεια για μια δυναμική επανεκκίνηση της τουριστικής αγοράς. Με την Κρήτη σε ρόλο πρωταγωνιστή.

Το μοντέλο της αυθεντικότητας του ελληνικού προορισμού, συνδυασμένο με τη μοναδικότητα των εμπειριών, αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για τη δυναμική επάνοδο στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Από τη δική μας πλευρά, συνεχίζουμε στον δρόμο της συνεργασίας. Τα αποτελέσματα που προκύπτουν είναι θετικά. Μάλιστα, τις προηγούμενες μέρες, η Περιφέρεια Κρήτης διακρίθηκε στα Βραβεία Τουρισμού 2021 (Tourism Awards), ενώ στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Βιώσιμης Ανάπτυξης 2021» του Quality Net Foundation κατέκτησε το πρώτο βραβείο «BRAVO Sustainability Dialogue & Awards 2021», ως καλή πρακτική στην κατηγορία «Κοινωνική Συνοχή», για το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό-επιμορφωτικό πρόγραμμα με στόχο την εκπαίδευση επιχειρηματιών και εργαζομένων για τον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, που χρηματοδότησε και υλοποίησε για δεύτερη συνεχή χρονιά εξ αποστάσεως.

Για το νησί μας όλη αυτή η συσσωρευμένη εμπειρία αποτελεί τη στέρεα βάση, την απαραίτητη ενσυναίσθηση πάνω στην οποία υλοποιούμε την επικοινωνιακή μας στρατηγική στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τονίζοντας πως ο τουρισμός για την Κρήτη είναι συνυφασμένος με την αυθεντικότητα: Ευγένεια, φιλοξενία, σεβασμός στον επισκέπτη, υψηλές υπηρεσίες, υπευθυνότητα, χρώματα, εικόνες, γεύσεις, αρώματα, εμπειρίες. Αυτές είναι οι σταθερές αξίες που κατοχυρώνουν την Κρήτη στην κορυφή του παγκόσμιου τουριστικού χάρτη.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ