Σε ετοιμότητα για πρόωρες εκλογές τα κόμματα

Σε ετοιμότητα για πρόωρες εκλογές τα κόμματα

-Τσίπρας: Καλοδεχούμενες
-Φώφη: Θα είμαστε έτοιμοι

Το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες συντηρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς δεν αποκλείουν την περίπτωση ο Κυρ. Μητσοτάκης να επιχειρήσει έναν εκλογικό αιφ­νιδιασμό, αν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Παρά τις κατά καιρούς κατηγορηματικές δηλώσεις εκ μέρους της κυβέρνησης περί εξάντλησης της τετραετίας, τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στη Χαρ. Τρικούπη δεν έχουν πειστεί για τις πραγματικές προθέσεις του πρωθυπουργού. Θεωρούν απίθανο πάντως να προβεί σε μια τέτοια κίνηση όσο διαρκεί η πανδημία, διότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για τη Νέα Δημοκρατία. «Θα αποτελούσε ύβρη για τον ελληνικό λαό», τονίζει ο Αλ. Τσίπρας, «θα ήταν τυχοδιωκτικό», προσθέτει η Φ. Γεννηματά.

Η πιθανότητα ενός εκλογικού αιφνιδιασμού αμέσως μετά την εκτόνωση της πανδημίας είναι ένας από τους λόγους, αν όχι ο βασικός, που οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής έχουν αρχίσει και κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς. Προχωρούν σταδιακά στην ανακοίνωση βασικών προγραμματικών θέσεών τους, ενώ Αλ. Τσίπρας και Φ. Γεννηματά έχουν ξεκινήσει περιοδείες στην περιφέρεια. Με την ίδια λογική κινείται και ο Γ. Βαρουφάκης, που έχει θέσει σε συναγερμό το ΜέΡΑ25. Αμφότεροι μάλιστα δηλώνουν έτοιμοι για τη… μάχη!

Ειδικά ο κ. Τσίπρας έκανε τις προηγούμενες ημέρες ένα βήμα παραπάνω, εκθέτοντας τις προθέσεις του για τις επόμενες εκλογές. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι αν αναδειχθεί πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης προκειμένου να κλείσει ο δρόμος για την επάνοδο της Δεξιάς στην εξουσία. Χωρίς να το διευκρινίσει, στην κυβέρνηση αυτή συνυπολογίζει το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το Κίνημα Αλλαγής έχουν μπροστά τους… κομματικές εκκρεμότητες με συνδιασκέψεις και συνέδρια. Και αν στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι το κόμμα θα βγει αναγεννημένο και ενδυναμωμένο από τις διαδικασίες αυτές, η ίδια βεβαιότητα δεν υπάρχει και στα περίχωρα της Χαρ. Τρικούπη. Και αυτό διότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τους κραδασμούς που μπορεί να προκαλέσουν οι διαδικασίες ανάδειξης νέας ηγεσίας. Αφενός διότι η κούρσα ξεκίνησε πολύ νωρίς και αφετέρου διότι όλοι οι υποψήφιοι δεν κοιτούν προς την ίδια κατεύθυνση.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ