Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ: Έναρξη καλοκαιρινής περιοδείας από το Αγρίνιο – Πρόγραμμα συναυλιών

Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ: Έναρξη καλοκαιρινής περιοδείας από το Αγρίνιο – Πρόγραμμα συναυλιών

Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, στην πρώτη εμφάνισή της με παρουσία κοινού μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον Covid-19, ξεκινά την καλοκαιρινή περιοδεία της παρουσιάζοντας μια μοναδική συναυλία στην πλατεία Δημοκρατίας του Δήμου Αγρινίου, την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021, στις 20:30. Αφορμή οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και η απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους.

Η απελευθέρωση του Αγρινίου από τους Τούρκους, την 11η Ιουνίου 1821, καταγράφηκε ως ένα από τα κορυφαία γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς η πόλη υπήρξε κέντρο-σύμβολο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας λόγω της εκμετάλλευσης της αγροτικής περιοχής, ενώ ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τα οικονομικά συμφέροντα της οικογένειας του Σουλτάνου. Η απελευθέρωση της πόλης έπληξε την καρδιά του οθωμανικού μοντέλου και γι’ αυτό είχε πολλαπλάσια συμβολική αξία.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τις «Επτά Ωδές στον Ύμνο της Ελευθερίας» του Νικόλαου Μάντζαρου και την αξεπέραστη οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, «Ο Βαφτιστικός».

«Επτά Ωδές στον Ύμνο της Ελευθερίας» του Νικόλαου Μάντζαρου

Ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος – Μάντζαρος (1795-1872), ο συνθέτης του Εθνικού μας Ύμνου, ήταν στενός φίλος του Διονύσιου Σολωμού και γοητεύτηκε από το ποίημα «Ύμνος εις την Ελευθερίαν». Το επαναστατικό και ρομαντικό περιεχόμενο του έργου επηρέασε βαθιά τον Μάντζαρο, που επιθυμούσε ο ύμνος να τραγουδιέται απ’ όλους τους επαναστατημένους Έλληνες. Αρχικά μελοποιήθηκε για τετράφωνη χορωδία και πιάνο, αλλά ακολούθησαν κι άλλες διασκευές. Οι «Ωδές» αποτελούν μέρος του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν», ενώ στην τελευταία ωδή ακούγεται η γνωστή και χαρακτηριστική μελωδία του ελληνικού Εθνικού Ύμνου.

«Ο Βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη

Σε μια Αθήνα στον απόηχο των Βαλκανικών Πολέμων και στη δίνη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, προκύπτουν μία σειρά από διασκεδαστικές παρεξηγήσεις, όταν ο Πέτρος Χαρμίδης, στρατιώτης στο μέτωπο και σύζυγος της Κικής, αποφασίζει να υποδυθεί τον βαφτιστικό της Βιβίκας, τον οποίο όμως εκείνη δεν θυμάται οπτικά. Ο Χαρμίδης επισκέπτεται τη Βιβίκα στο σπίτι όπου μένει με τον σύζυγό της και στο οποίο φιλοξενεί, συμπτωματικά, τη φίλη της Κική.

Το έργο θα παρουσιαστεί σε συναυλιακή μορφή «κοντσερτάντε», με ένα υπέροχο κουαρτέτο λυρικών τραγουδιστών, που θα ερμηνεύσουν άριες και ντουέτα, μεταξύ των οποίων τα: «Στο στόμα», «Η καρδιά μου πονεί για σας» και το εμβληματικό πολεμικό εμβατήριο «Ψηλά στο μέτωπο»!  Στον ρόλο του αφηγητή, ο οποίος συνδέει τα τραγούδια με την υπόθεση του έργου, ο ηθοποιός Λευτέρης Ελευθερίου.

Εκατό και πλέον χρόνια από την πρώτη του παρουσίαση, ο «Βαφτιστικός» αριθμεί εκατοντάδες παραστάσεων και αποτελεί δικαίως τη δημοφιλέστερη ελληνική οπερέτα.

Ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης (1883-1950), από τους θεμελιωτές της ελληνικής οπερέτας, συνέθεσε τον «Βαφτιστικό» το 1918, υπογράφοντας επίσης το έξυπνο, γεμάτο ανατροπές λιμπρέτο. Το δημοφιλές έργο, επηρεασμένο από τη βιεννέζικη οπερέτα, συνταιριάζει τη λεπτή ανώδυνη σάτιρα και τα επίκαιρα θέματα με μια μουσική κατ’ εξοχήν ρομαντική, συχνά «χρωματισμένη» με ανατολίτικα μοτίβα, μεταφέροντας τη χαρούμενη και ερωτική ατμόσφαιρα της αθηναϊκής Μπελ Επόκ. Βιεννέζικα βαλς, πόλκες, μαζούρκες και τανγκό στροβιλίζονται σε ήχο ελληνικό.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Μίνα Πολυχρόνου (Βιβίκα), Μαρία Κατσούρα (Kική), Αντώνης Κορωναίος (Xαρμίδης), Νίκος Καραγκιαούρης (Ζαχαρούλης / Συνταγματάρχης).

Αφηγητής: Λευτέρης Ελευθερίου
Ενορχήστρωση: Samy Elgazzar
Ηχοληψία: Μιχάλης Συγλέτος, Κώστας Γιαννακόπουλος
Διεύθυνση παραγωγής: Βασίλης Δραμουντάνης, Σωτηρία Σβώλη

 

Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Αραβίδης

Η είσοδος στη συναυλία είναι δωρεάν.

Οι επόμενες συναυλίες της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ:

30/6 Νέα Μάκρη

3/7 Πάργα

5/7 Πάτρα

10/7 Νάξος

18/7 Βόλος

10/9 Καλλιθέα

15/9 Γέρακας

17/9 Χαϊδάρι


Σχολιάστε εδώ