Οι Γερμανοί από παλιά ειδικεύονταν στα Ολοκαυτώματα

Οι Γερμανοί από παλιά ειδικεύονταν στα Ολοκαυτώματα

Η κυβέρνηση της Γερμανίας αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι η χώρα διέπραξε γενοκτονία σε βάρος των φυλών Χερέρο και Νάμα στη Ναμίμπια την εποχή της αποικιοκρατίας και υποσχέθηκε να χορηγήσει στη χώρα της Αφρικής αναπτυξιακή βοήθεια ύψους 1 δισ. ευρώ και πλέον.

Ιστορικοί λένε ότι περίπου 65.000 από τα συνολικά 85.000 μέλη της φυλής Χερέρο και 10.000 από τα 20.000 μέλη της φυλής Νάμα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της γερμανικής αυτοκρατορίας, όταν η σημερινή Ναμίμπια λεγόταν Γερμανική Νοτιοδυτική Αφρική (1884 – 1915).

«Χαρακτηρίζουμε πλέον επίσημα τα γεγονότα εκείνα αυτό που ήταν, αν ιδωθούν από τη σκοπιά του σήμερα, γενοκτονία», τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας, σε ανακοίνωσή του με την οποία χαιρετίζει την επίτευξη συμφωνίας με τη Νιαμέ, έπειτα από πέντε χρόνια διαπραγματεύσεων.

«Σε μια χειρονομία αναγνώρισης των ανυπολόγιστων δεινών που υπέστησαν τα θύματα, θέλουμε να υποστηρίξουμε τη Ναμίμπια και τους απογόνους των θυμάτων με ένα μεγάλο πρόγραμμα ύψους 1,1 δισ. ευ­ρώ για την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη της χώρας», πρόσθεσε στην ανακοίνωση ο γερμανός ΥΠΕΞ.

Αντιπροσωπείες των δύο χωρών κατέληξαν σε αυτήν την πολιτική διακήρυξη έπειτα από πέντε χρόνια διαπραγματεύσεων.
Οι κυβερνήσεις σε Βερολίνο και Νιαμέ φέρονται να έχουν συμφωνήσει, αλλά το έγγραφο δεν έχει ακόμη υπογραφεί.
Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ αναμένεται να ζητήσει συγγνώμη σε ειδική τελετή στο Κοινοβούλιο της Ναμίμπιας.

Η γερμανική κυβέρνηση τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι το γεγονός πως αναγνωρίζει πλέον πως διαπράχθηκε γενοκτονία και δημιουργεί ταμείο για τη χορήγηση αναπτυξιακής βοήθειας δεν σημαίνει ότι θα δεχθεί να διατυπωθούν αξιώσεις για τη χορήγηση αποζημιώσεων. Επιμένει πως πρόκειται για πολιτικό και ηθικό καθήκον και θέλει να αποφεύγεται ακόμη και ο όρος αποζημιώσεις.

Ο Πρόεδρος της Ναμίμπιας Χάγκε Γκάινγκομπ είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του το 2020 για το γεγονός πως παρότι η γερμανική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει να ζητήσει «άνευ όρων συγγνώμη» από τον λαό και την κυβέρνηση της Ναμίμπιας, δεν ήθελε επ’ ουδενί να χρησιμοποιηθεί ο όρος «αποζημιώσεις».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: neaskepsi.com


Σχολιάστε εδώ