Του νου το αγκάθι

Του νου το αγκάθι


Συγγραφέας
Ρούλα Γαλάνη


Φωνόγραφος

Dance me to the end of love

 

Με ρώτησες για την νεότητα
τις μέρες του περιορισμού σου…
«Πώς έδεσε πισθάγκωνα την κόρη Ελευθερία
και πώς παρέδωσε τα υπάρχοντά της
στη φατρία των θηρευτών;»
Σου απάντησα… «Οι άμυνες
είναι υπόθεση προσωπική,
γιατί τις διαχειρίζεσαι μονάχα με τον νου σου».
Μα εμείς δεν ξεκλειδώσαμε
τα λουφαγμένα περιθώρια σκέψης για τις τίγρεις.
Στης ανασφάλειας τη λατύπη
γίναν ρινίσματα οι ψυχές.
[…]

Δες με λοιπόν σα μορατόριο της στερνής σελήνης.
Δες με και χόρεψέ με… Χόρεψέ με!
Χόρεψέ με… ως το τέλος της αγάπης!

 

ΣΤΗΝ ποιητική συλλογή οι εσώτερες ίνες του ψυχισμού ανακλώνται μέσα από έντονες τάσεις υπαρξιακής βυθοσκόπησης και κοινωνικής αμφισβήτησης. […] Η Γαλάνη είναι μια σπάνια δημιουργική πνοή που ζυμώνει τα ερεθίσματά της σε μια σπάνια μορφοπλαστική ετερογένεια. Αξίζει να διαβαστεί από τον καθένα ως μια ευρύτερη προβληματική για τα αδιέξοδα των σύγχρονων καιρών. […] Η ποιήτρια τηρεί τις προϋποθέσεις περί λογοτεχνικού κανόνα και υπαρξισμού που είχε θέσει ο Sartre για τον ποιητή που είναι καταδικασμένος να δικαιώνει ολομόναχος την ύπαρξή του. […] Και μήπως κάποιες “διάχυτες ροπές” μιας εποχής δεν ανήκουν σε μια και μόνο εποχή, αλλά έχουν […] “οικουμενικό” χαρακτήρα;».

Η Γαλάνη είναι μια ποιήτρια σπάνιων λογοτεχνικών ανταποκρίσεων.

-Κοσμάς Κοψάρης- 

Ζωγραφική: Γιάννης Βακιρτζής

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Ρούλα Γαλάνη με γονική καταγωγή από την Μεσσηνία, γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 1961 και μεγάλωσε μέχρι τα οκτώ της χρόνια στο Ηράκλειο. Στη συνέχεια έζησε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε Νομικά, και κατόπιν εργάσθηκε ως δικηγόρος στην Πρέβεζα.
Μαθήτρια ακόμα στο δημοτικό, έγραψε τα πρώτα της ποιήματα. Η πρωτόλεια ποιητική συλλογή της, Η λύρα της ψυχής μου, απαρτίζεται από ποιήματα των γυμνασιακών και λυκειακών χρόνων της, και η δεύτερη κατά σειρά συλλογή, Το πέταγμα του γλάρου, από ποιήματα των πρώτων φοιτητικών ετών της. Το Μάιο του 2015 εκδόθηκε το βιβλίο της Περιήλιο που συμπεριλαμβάνει ολοκληρωμένη και τη δεύτερη κατά σειρά ποιητική της συλλογή Το πέταγμα του γλάρου από τις Eκδόσεις Σοκόλη. Τον Μάρτιο του 2019 εκδόθηκε η ποιητική της συλλογή Όσο μετράει που αγαπήσαμε … που περιλαμβάνει και δύο μικρά αφηγήματα από τις Εκδόσεις Γκοβόστη. Το 2020 εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Γκοβόστη το βιβλίο της Η Μάσκα των Εμμέτρων και μια Πρόζα, που περιλαμβάνει συλλογή πέντε θεατρικών εμμέτρων έργων.
Κατά καιρούς ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε τοπικές εφημερίδες, λογοτεχνικά περιοδικά και συλλογικές εκδόσεις, όπως στα Πρεβεζάνικα Χρονικά, Ο Κήπος των Τεχνών, BonsaiStories, Λογοτεχνική Δημιουργία, Μεσσηνιακές Δημιουργίες, Βήμα της Πρέβεζας κ.λπ.
Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και παλαιότερα της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.
Είναι παντρεμένη με συνάδελφό της ,έχουν δύο παιδιά και είναι γιαγιά μιας εγγονής.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΚΟΒΟΣΤΗ

Κατηγορία: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ
ISBN: 978-960-606-173-8


Σχολιάστε εδώ