Σάλπισμα υποχώρησης από τον κορονοϊό

Σάλπισμα υποχώρησης από τον κορονοϊό

Τι επιφυλάσσει στο ΕΣΥ η επόμενη μέρα της πανδημίας

-Το 20,39% των πολιτών έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό

Αναστάτωση, συγκρούσεις μεταξύ εργαζομένων και υπουργείου Υγείας, αλλά προπαντός ταλαιπωρία των πολιτών που θα θέλουν να καταφύγουν για φροντίδα στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας επιφυλάσσει η επόμενη μέρα της πανδημίας, εάν υλοποιηθούν τα σχέδια που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο του ygeiamou.gr με τίτλο «Το Σύστημα Υγείας στην COVID-19 και μετά COVID-19 εποχή».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το ΕΣΥ θα επανασχεδιασθεί, με τη δημιουργία ενός νέου, ορθολογικού χάρτη για τα περιφερειακά νοσοκομεία. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «είναι αδιανόητο να έχουμε δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20 – 30 χλμ. και να αποδεικνύεται ότι και τα δύο είναι προβληματικά». Έτσι, λοιπόν, θα μετατραπεί ο χαρακτήρας κάποιων νοσηλευτικών μονάδων, ώστε να προσφέρουν άλλες υπηρεσίες, όπως είναι η παρηγορητική φροντίδα. Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, «πρόκειται για ένα σχέδιο δημιουργίας clusters (συ­μπλέγματος) νοσοκομείων, τα οποία θα συνεργάζονται με μεγαλύτερα τριτοβάθμια νοσοκομεία, έτσι ώστε να γνωρίζει ο πολίτης ποιες υπηρεσίες προσφέρει το περιφερειακό νοσοκομείο και για ποιες θα πρέπει να απευθυνθεί σε ένα μεγαλύτερο, πιο οργανωμένο νοσοκομείο».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στη σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας (ΣΔΙΤ), λέγοντας ότι «το σύστημα υγείας πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό, αλλά ποιοτικό. Στην κρίση της Covid-19 αναδείχθηκαν και παθογένειες του ΕΣΥ, που έχουμε υποχρέωση να μην κρύψουμε».

Ειδικά τα ΣΔΙΤ αποτελούν σημείο αιχμής για τους συνδικαλιστικούς φορείς των νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζομένων στα νοσοκομεία, με την ΠΟΕΔΗΝ να καταγγέλλει ότι «η υγειονομική κρίση και η αντιμετώπιση της πανδημίας ανέδειξε την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός ισχυρού δημόσιου συστήματος υγείας. Ο ιδιωτικός τομέας επιλεκτικά λειτούργησε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, δεχόμενος επιλεκτικά κυρίως γενικά περιστατικά non Covid», προαναγγέλλοντας από την πλευρά της δυναμικές κινητοποιήσεις.

Σε ύφεση ο κορονοϊός
Στο μεταξύ, όχι μόνο δεν προκάλεσε καμιά επιβάρυνση στην πανδημία το άνοιγμα του λιανεμπορίου, της εστίασης και των διαδημοτικών ή υπερτοπικών μετακινήσεων, αλλά απέδειξε περίτρανα ότι το μοντέλο των μέτρων του πολύμηνου lockdown ήταν απόλυτα λανθασμένο. Και ας φώναζαν αρκετοί διακεκριμένοι επιστήμονες ότι τουλάχιστον από τον Μάρτιο έπρεπε να έχει γίνει η σταδιακή αποσυμπίεση της κοινωνίας.

Ένας περίπατος σήμερα στα καταστήματα και στις πλατείες με τις καφετέριες και τα εστιατόρια είναι αρκετός για να διαπιστώσει πλέον κάποιος ότι τα μέτρα, τουλάχιστον στο 95%, τηρούνται σχολαστικά και δεν έγκειται μόνο στον αριθμό των εμβολιασμένων και στις θερμοκρασίες της εποχής ο περιορισμός των κρουσμάτων. Προτιμότερο, λοιπόν, άνοιγμα με μέτρα, παρά ο συνωστισμός και τα κορονοπάρτι στα σπίτια.

Η ιδεοληψία της καραντίνας επηρέασε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, που βρέθηκαν με χρέη –τα οποία δεν θα μπορούν να καλύψουν, όσες ρυθμίσεις και αν έρθουν– γιατί έχασαν τη δουλειά τους ή έκλεισαν τα καταστήματά τους και παράλληλα δεκάδες χιλιάδες άλλους που είχαν καταθλιπτικά επεισόδια, τάσεις αυτοκτονίας ή προβλήματα στη σωματική τους υγεία, γιατί δεν μπορούσαν να χειρουργηθούν λόγω της αναστολής των χειρουργείων σε όλα τα νοσοκομεία. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα ήταν περιορισμένη η διασπορά του ιού και αρκετοί θάνατοι πιθανόν να είχαν αποφευχθεί.

Σταδιακή, λοιπόν, η υποχώρηση της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες. με σημαντική μείωση όλων των επιδημιολογικών δεικτών. Έτσι, την εβδομάδα 24 – 30 Μαΐου 2021 παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 17 – 23 Μαΐου 2021, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των επτά από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟ­ΔΥ. Οι καθαρά πτωτικές μεταβολές κυμάνθηκαν από -74% στην Ξάν­θη έως -45% στο Ηράκλειο, ενώ οριακές κρίνονται οι μειώσεις που παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Περιφέρεια Αττικής (-26%) και στη Θεσσαλονίκη (-21%). Ειδικότερα, για τρίτη εβδομάδα, το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής εμφανίζει μια σταθεροποίηση του μέσου όρου αυτού με τάση ύφεσης, ειδικά τις τελευταίες ημέρες της εβ­δομάδας, παραμένει όμως ακόμη σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Στη Θεσσαλονίκη συνεχίστηκε η πτωτική τάση, ω­στόσο με μειούμενο ρυθμό και περισσότερες διακυμάνσεις. Σταθερό παρέμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο στην Αλεξανδρούπολη, παρουσιάζοντας μη σημαντι­κή μεταβολή (+5%). Τέσσερις από τις δώδεκα περιοχές του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ παρουσίασαν αύξηση στο μέσο ιικό φορτίο σε σχέση με την προηγούμενη εβ­δομάδα. Καθαρή αύξηση στο μέσο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Πάτρα (+50% – παρά την αύξηση της τελευταίας εβδομάδας, το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων τον τελευταίο μήνα εμφανίζει σταθεροποιητικές τάσεις) και στα Χανιά (+78% – επισημαίνεται ότι, παρά την αύξηση που παρατηρήθηκε, οι απόλυτες τιμές του ιικού φορτίου παραμένουν χαμηλές), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στο Ρέθυμνο (+12%) και στα Ιωάννινα (+22%). Στον Άγιο Νικόλαο δεν ήταν δυνατή η δειγματοληψία και συνεπώς δεν υπάρχουν αποτελέσματα για την εβδομάδα 24 – 30/5/2021. Στον Βόλο παρατηρήθηκε σημαντική μείωση (-73%) του ιικού φορτίου.

164 θάνατοι και 6.625 κρούσματα
Ειδικότερα την εβδομάδα 31 Μαΐου έως 4 Ιουνίου είχαμε 6.625 κρούσματα και 164 θανάτους. Ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος ήταν περίπου 1.470 επιβεβαιωμένα κρούσματα την ημέρα, υποχωρώντας για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα κάτω από τα 2.000 κρούσματα. Η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών υποχώρησε στα 36 έτη, ενώ συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες. Ο δείκτης θετικότητας είναι σταθερά χαμηλός κάτω από το 4% και βρίσκεται στο 3,4%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, τα ενεργά κρούσματα σήμερα στη χώρα είναι 14.371. Παράλληλα, έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των νέων εισαγωγών, που έφτασε την Πέμπτη στις 150, καθώς και των διασωληνωμένων, που έπεσε στους 476. Ο Μάιος έκλεισε με 57.273 κρούσματα και 1.714 θανάτους, ενώ από την αρχή της πανδημίας έχουμε 407.857 κρούσματα και 12.218 θανάτους.

Μήνυμα αισιοδοξίας στέλνει από τη Θεσσαλονίκη, με δήλωσή της στο «ΠΑΡΟΝ», η Εύα Φούκα, διευθύντρια ΕΣΥ της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής και επιστημονική υπεύθυνη της μονάδας Covid-19 στις απλές κλίνες του Νοσοκομείου «Παπανικολάου»: «Τα πράγματα πάνε πολύ καλά, έχουμε μεγάλη μείωση στην προσέλευση περιστατικών στο τμήμα Covid, το οποίο περιορίζεται πλέον σε μια πτέρυγα από τις επτά που είχαν δημιουργηθεί την περίοδο της έντασης και γενικά οι ασθενείς πάνε καλύτερα, γιατί πλέον είναι νεότερης ηλικίας και με λιγότερα παθολογικά προβλήματα. Έτσι, τώρα στις ΜΕΘ εξυπηρετούνται όλοι γενικά οι ασθενείς που έχουν ανάγκη εντατικής θεραπείας. Είμαι αισιόδοξη ότι θα συνεχίσουμε έτσι, τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί.
Πιστεύω ότι εφόσον συνεχισθεί με εντατικούς ρυθμούς ο εμβολιασμός, ίσως θα έχουμε και ένα καλό φθινόπωρο».

Προχωράει ο εμβολιασμός
Στο μεταξύ, προχωράει με εντατικούς ρυθμούς ο εμβολιασμός. Μέχρι τις 4 Ιουνίου είχαν πραγματοποιηθεί 5.986.480 εμβολιασμοί, από τους οποίους οι 2.253.347 αφορούν τη δεύτερη δόση.

Ειδικά στα νησιά, τα οποία λόγω του τουρισμού βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ο μέσος όρος των εμβολιασμένων με μία δόση έχει διαμορφωθεί στο 40% (παραπάνω δηλαδή από το ποσοστό κάλυψης στο σύνολο της χώρας, που είναι στο 35,55%). Επίσης, ο μέσος όρος εκείνων που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους έχει διαμορφωθεί στο 27%, ξεπερνώντας και εδώ τον πανελλαδικό μέσο όρο του 20,39%.

Τα νησιά με τη μεγαλύτερη πληρότητα στα ραντεβού για αυτήν την εβδομάδα ήταν η Λευκάδα, η Θάσος, η Πάρος, η Μύκονος και η Σαλαμίνα. Το νησί που παίρνει τα εύσημα είναι η Κύθνος, με ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 93% με μία δόση και 79% πλήρως εμβολιασμένων, ενώ την καλύτερη μεταβολή στην εμβολιαστική κάλυψη την έχουμε στο νησί της
Σύρου, όπου η εμβολιαστική κάλυψη στους πλήρως εμβολιασμένους αυξήθηκε από το 12% στο 30%. Τέλος, να σημειώσουμε ότι παραμένει χαμηλή η πληρότητα στα ραντεβού σε Σάμο, Νάξο, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Κάλυμνο.

Δεν χρειάζεται το τεστ
Ανησυχία έχει προκαλέσει το φαινόμενο της μη ανάπτυξης αντισωμάτων σε άτομα που έχουν εμβολιασθεί, αν και έχει περάσει ο απαιτούμενος χρόνος από την ημέρα του εμβολιασμού.

Το αποτέλεσμα είναι να μολύνονται από τον κορονοϊό και να εκδηλώνουν είτε ήπια είτε πιο σοβαρά συμπτώματα.
Για το θέμα αυτό ρωτήσαμε τη λοιμωξιολόγο Αθανασία Λουρίδα, διευθύντρια της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Παίδων «Α­γία Σοφία» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία δήλωσε στο «ΠΑΡΟΝ» τα εξής:

«Όταν κάποιος έχει εμβολιαστεί πλήρως –με οποιοδήποτε εμβόλιο– δεν έχει νόημα να κάνει τεστ και να μετρά τα αντισώματα. Διότι υπάρχουν διαφορές στις μεθόδους, ενώ εκτός από τη χημική ανοσία (που είναι τα αντισώματα) υπάρχει και η κυτταρική ανοσία, δηλαδή η μνήμη που έχουν τα κύτταρα επί του οργανισμού έναντι του ιού, έτσι ένας που έχει χαμηλά α­ντισώματα δεν σημαίνει ότι κινδυνεύει. Βεβαίως έχει παρατηρηθεί ότι μολύνονται ορισμένοι άνθρωποι που είναι εμβολιασμένοι –έχουμε περιστατικά και στους υγειονομικούς– αλλά ακόμα και όταν μολύνονται δεν αρρωσταίνουν. Θα έχουν ήπια συμπτώματα ή τίποτα. Υπάρχει δυνατότητα να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους, αλλά σε ελάχιστο βαθμό. Σε καμία περίπτωση όμως όπως μεταδίδει ένας μη εμβολιασμένος».

ΑΡΗΣ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗΣ

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: cnn.gr


Σχολιάστε εδώ