Από 250.000 μέλη στην Πόλη, σήμερα είμαστε μόλις 1.000 άτομα!

Από 250.000 μέλη στην Πόλη, σήμερα είμαστε μόλις 1.000 άτομα!

Μιας και οι κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου συναντήθηκαν και αφού ο τούρκος υπουργός έχει περιοδεύσει στη Θράκη, και ο τουρκικός Τύ­πος δεν κρύβει την πρόθεση του τούρκου υπουργού να θέσει θέμα μειονότητας στις συνομιλίες, έχει ιδιαίτερη σημασία να προβάλουμε την επιστολή που έστειλε στον κ. Τσαβούσογλου η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙΟΜΚΩ), απαντώντας ουσιαστικά σε όσα είχε πει για την ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινού­πολης στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που είχε δώσει με τον Νίκο Δένδια στην Άγκυρα.

Η ΟΙΟΜΚΩ επισημαίνει στον κ. Τσαβούσογλου ότι «για να γίνεται συζήτηση για τον σεβασμό των δικαιωμάτων μιας μειονότητας, θα πρέπει να υπάρχει αυτή ως φυσική οντότητα. Εάν τα καταπιεστικά μέτρα που εξαφάνισαν σχεδόν μια μειονότητα δεν τύχουν θεραπείας και οι βιολογικοί νόμοι οδηγήσουν στην πλήρη εξαφάνισή της, οι συζητήσεις περί σεβασμού της είναι κενά περιεχομένου». Και υπενθυμίζει στον τούρκο ΥΠΕΞ ότι «οι Κωνσταντινουπολίτες, ενώ είμαστε πολίτες της Τουρκίας, έχουμε εκριζωθεί σε ποσοστό 98%, πλήρως ενάντια στη θέλησή μας, συνέπεια μια μακροχρόνιας πολιτικής σε όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, από τις προ­κάτοχες κυβερνήσεις της Τουρκίας.

Ενώ έπρεπε να ήμασταν τουλάχιστον 250.000 μέλη σήμερα στην Πόλη, είμαστε σχεδόν 1.000 άτομα.

Είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε πολύ καλά τι συνέβη ιδιαίτερα τα έτη 1940-41 στα τάγματα εργασίας των ηλικιών άνω των 20, με το Βαρλίκ Βεργκισί 1942-44, τη νύχτα της 6-7/9/1955, που ακόμα οι πραγματικοί υπαίτιοι δεν έχουν αποκαλυφθεί, και το 1964-66, με τις απελάσεις των Εταμπλί μελών της Κοινότητάς μας».

Στην ίδια επιστολή υπενθυμίζονται οι υποσχέσεις που είχε δώσει ο Ταγίπ Ερντογάν, που όμως έχουν μείνει στα χαρτιά.
Επιπλέον, η Ομοσπονδία επαναφέρει τις προτάσεις που έχει υποβάλει ήδη από το 2014 στην τουρκική κυβέρνηση και στον τότε πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου:

«– Οι προτάσεις μας για υποστήριξη του επαναπατρισμού νέων μας είναι αναπάντητες και δεν έχει εξεταστεί η δυνατότητα της αποκατάστασης των υπηκοοτήτων που αφαιρέθηκαν με συστηματικό προσχηματικό τρόπο τις δεκαετίες 1950 – 1990.
– Η απαγόρευση των εκλογών στα Βακούφια μας, μια πρακτική που είχε εφαρμοστεί πολλές φορές στο παρελθόν, εδώ και εννιά χρόνια συνεχίζεται.
Ιδιαίτερα στο μεγαλύτερο Βακούφι μας, σε πλήρη αντίθεση με τους νόμους της Τουρκίας, εδώ και 30 χρόνια υπάρχει μια δοτή διοίκηση.
– Παραμένει αναπάντητο το αίτημα για την επιστροφή στην Πόλη του αρχείου-πολιτιστικού θησαυρού, του Αρχείου του ΕΦΣΚ στο TΤK, που το κρατεί παράνομα.
– Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, που αποτελεί 17 αιώνων παράδοση παιδείας, παραμένει κλειστή με την επιμονή σε μια παράνομη απόφαση εδώ και 50 χρόνια.
– Συνεχίζεται αμείωτα η δράση κύκλων σφετερισμού ιδιοκτησιών μελών μας και δεν έχουν ληφθεί μέτρα που έχουμε προτείνει».

Ας μην αντιμετωπίζουμε λοιπόν φοβικά τον κάθε κ. Τσαβούσογλου όταν θέλει να θέσει μειονοτικό ζήτημα προβάλλοντας ψευδώς την… ευημερούσα ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης και την «καταπιεζόμενη τουρκική μειονότητα» της Θράκης. Ας του δοθούν οι απαντήσεις που πρέπει και κυρίως να προβληθεί το πιο σημαντικό, αδιάσειστο στοιχείο: Το αριθμητικό. Στην Πόλη έχουν μείνει λιγότεροι από 2.000 άνθρωποι από μια ακμάζουσα κοινότητα σχεδόν πάνω από 200.000 ανθρώπων, ενώ αντιθέτως στη Θράκη οι αριθμοί όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά έχει διατηρηθεί ο αριθμός των μελών της μειονότητας, παρά την τάση μείωσης των γεννήσεων ή ακόμη και μετανάστευσης στην Τουρκία…
Αθλιότητες…

Όσο για την αθλιότητα που επιχείρησε το τουρκικό ΥΠΕΞ, σπεύδοντας να υιοθετήσει την επιχειρηματολογία των ακραίων της μειονότητας και να υιοθετήσει έτσι τις κατηγορίες εναντίον του έλληνα πρωθυπουργού, επειδή αναφέρθηκε σε «ελληνόπουλα» μιλώντας σε μαθητές του σχολείου Πάχνης και επίσης έκανε αναφορά σε Πομακοχώρια, μάλλον έπρεπε να έχει δοθεί αυστηρή απάντηση. Εξάλλου από τουρκικής πλευράς ήταν σαφές προς τα πού απευθύνονται και από πού προέρχονται τέτοιες τοποθετήσεις, αν κρίνει κανείς ότι ταυτόσημη καταδίκη των δηλώσεων του έλληνα πρωθυπουργού υπήρξε και από τον πολιτικό συνεταίρο του Ερντογάν, τον ακροδεξιό εθνικιστή και αρχηγό των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί…

exofrenikos@hotmail.com

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ


Σχολιάστε εδώ