Όλοι εναντίον Μητσοτάκη!  Τα Εργασιακά απειλούν την κυβέρνηση

Όλοι εναντίον Μητσοτάκη! Τα Εργασιακά απειλούν την κυβέρνηση

-Φώφη Γεννηματά: Υλοποιεί τις δεσμεύσεις έναντι του ΣΕΒ

Crash test για τις πολιτικές αντοχές της κυβέρνησης θα αποτελέσει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη με τις νέες ρυθμίσεις για τα Eργασιακά, που θα κατατεθεί στη Βουλή τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Απέναντι υψώνεται ένα ευμέγεθες τείχος διαμαρτυρίας και αντίστασης, καθώς με το νομοθέτημα διαφωνούν κατηγορηματικά όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς επίσης και σύ­μπασες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας.

Για πρώτη φορά η κυβέρνηση βρίσκεται χωρίς στήριγμα, πολιτικά απομονωμένη, που σημαίνει ότι το νομοθέτημα του υπουργείου Εργασίας θα περάσει πιθανότατα, αλλά… διά πυρός και σιδήρου. Το δε πολιτικό κόστος η κυβέρνηση θα το… πληρώσει σε βάθος χρόνου, όταν προϊό­ντος του χρόνου οι αλλαγές στα εργασιακά θα δυσκολεύουν όλο και περισσότερο τις συνθήκες εργασίας για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Ωστόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος (και… αμετάπειστος) να προχωρήσει η διαδικασία για την κύρωση του νομοσχεδίου από τη Βουλή, καθώς οι αλλαγές στα εργασιακά είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής του για την –υποτιθέμενη– βελτίωση του κλίματος στην αγορά και στην ανάπτυξη (θα ακολουθήσουν οι αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση). Θεωρεί μάλιστα ότι σε βάθος χρόνου οι πολίτες και οι εργαζόμενοι θα κατανοήσουν την αναγκαιότητα και τη… χρησιμότητα των αλλαγών.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει τα εργασιακά σημαία της αντιπολιτευτικής της δράσης και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να επιβάλει όσα δεν τόλμησαν ούτε οι πιο σκληρές μνημονιακές κυβερνήσεις. Κάνει λόγο για «νομοσχέδιο-έκτρωμα» που καταργεί το οκτάωρο, μειώνει τους μισθούς, θεσπίζει τις ατομικές συμβάσεις και τις απλήρωτες υπερωρίες, καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Αλ. Τσίπρας και τα στελέχη προετοιμάζονται για σκληρή μάχη στη Βουλή, ενώ έχουν αποφασίσει να κατέβουν στον δρόμο και να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων. Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης βρίσκεται και το Κίνημα Αλλαγής, με τη Φ. Γεννηματά να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι το νομοσχέδιο «συστηματικά υπονομεύει ή αφαιρεί εργασιακά δικαιώματα» και τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι «υλοποιεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προεκλογικά στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ».

«Αρνούμαστε να είμαστε σύγχρονοι σκλάβοι στον 21ο αιώνα», ήταν το μήνυμα του Δ. Κουτσούμπα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου, που οργάνωσε το ΚΚΕ την περασμένη Πέμπτη στην πλατεία Συντάγματος.

Χαρακτήρισε «τερατούργημα» το νομοσχέδιο, που καταφέρνει «συντριπτικό χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα». Ο Περισσός έχει χαρακτηρίσει το νομοθέτημα της κυβέρνησης «αιτία πολέμου» και στην ομιλία του στο Σύνταγμα ο Δ. Κουτσούμπας ήταν σαφής: «Στον πόλεμο η εργατική τάξη, ο λαός, δεν έχει άλλο δρόμο παρά να απαντήσει με πόλεμο. Με τα δικά της όπλα: Την πλατιά ενημέρωση, την οργάνωση, τον ανυποχώρητο ταξικό αγώνα, τις δίκαιες διεκδικήσεις της, την ανατροπή της ζοφερής αυτής κατάστασης».

Για επιστροφή στον εργασιακό Μεσαίωνα μιλάει το ΜέΡΑ25 και τονίζει ότι στον βωμό της ανταγωνιστικότητας θυσιάζονται κατακτήσεις και εργασιακά δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με αιματηρούς αγώνες από το εργατικό κίνημα. «Η κυβέρνηση», σημειώνει, «με επιχείρημα τον εκσυγχρονισμό και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας προς όφελος των εργαζομένων, επιτίθεται με μανία ακόμα και στα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα που είχαν απομείνει από την, 11ετή πλέον, επέλαση των Μνημονίων».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ