ΙΕΛΚΑ: Ουσιαστική απαλοιφή της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς στα σουπερμάρκετ το 2021

ΙΕΛΚΑ: Ουσιαστική απαλοιφή της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς στα σουπερμάρκετ το 2021

Αναγνώριση ως διεθνής βέλτιστη πρακτική η μείωση της πλαστικής σακούλας στα σουπερμάρκετ στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο των μελετών του ΙΕΛΚΑ σε σχέση με τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο λιανεμπόριο στην Ελλάδα, δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο παγκοσμίου κύρους περιοδικό California Management Review1, επιστημονικό άρθρο για την οργανωμένη πρωτοβουλία των σουπερμάρκετ στην Ελλάδα για τη μείωση της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρήθηκε ως διεθνής βέλτιστη πρακτική best practice και δημοσιεύθηκε στο CMR Insights. Το άρθρο με τίτλο “Phasing Out Single-Use Plastics in Grocery Retailing” υπογράφεται από τους Δρ. Λευτέρη Κιοσέ (ΙΕΛΚΑ), Επίκουρο Καθ. Παύλο Βλάχο (ALBA), Καθ. Γιώργο Δουκίδη (ΟΠΑ), Αναπληρωτή Καθ. Αδάμ Βρεχόπουλο (ΟΠΑ).

Στο άρθρο αναδεικνύεται η συνεργασιακή καινοτόμος προσπάθεια των σούπερμάρκετ στην Ελλάδα στην διαχείριση της μείωσης της πλαστικής σακούλας και αναλύεται ως πρότυπο πρωτοβουλίας για το top management παγκοσμίως. Πλέον καταγράφεται η συγκεκριμένη πρωτοβουλία των σουπερμάρκετ στην Ελλάδα στα θέματα προστασίας περιβάλλοντος ως πρότυπο συνεργασίας για τα σοβαρά και επίκαιρα περιβαλλοντικά θέματα, ακόμα και μεταξύ ανταγωνιστικών εταιρειών, τόσο για την Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Το link του άρθρου: https://cmr.berkeley.edu/2021/04/phasing-out-single-use-plastics

Παράλληλα, το ΙΕΛΚΑ συνεχίζει να πραγματοποιεί κυλιόμενη μελέτη προκειμένου να καταγράψει τα βασικά μεγέθη της χρήσης πλαστικής σακούλας με μετρήσεις για την εκτίμηση της επίδρασης της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας για τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας στο κανάλι του λιανεμπορίου τροφίμων.

Τα τελευταία πρόσφατα αριθμητικά στοιχεία που συλλέχθηκαν αφορούν τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ για το σύνολο του 2020, ενώ υπάρχουν και εκτιμήσεις σχετικά με την κατάσταση στα υπόλοιπα σημεία πώλησης2. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, κυρίως όμως για το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων.

Σε σχέση με το κανάλι των σουπερμάρκετ:

· Η εφαρμογή του μέτρου ήταν αυστηρή και καθολική με οργανωμένη ενημέρωση των καταναλωτών με επικοινωνιακή καμπάνια.

· Τα στοιχεία καταγράφουν για 2020 μία μείωση της τάξης του 99,9% στη χρήση της πλαστικής σακούλας ελαφρού βάρους σε σχέση με το 2017. Από 1,8 δισ. σακούλες σε λίγο κάτω από 1 εκατ. σακούλες. Πρακτικά από το 2021 έχουν εξαλειφθεί από την ελληνική αγορά.

· Η κατά κεφαλήν ετήσια κατανάλωση πλαστικής σακούλας στο κανάλι του σουπερμάρκετ μειώθηκε από 167 σακούλες ανά κάτοικο σε 0,1.

· Η διάθεση βιοαποικοδομήσιμων-κομποστοποιήσιμων λεπτών πλαστικών σακουλών η οποία ήταν μηδαμινή το 2017, το 2020 έφτασε τα 35 εκατ. τεμάχια και το 2021 αναμένεται να ξεπεράσει τα 250 εκατ. τεμάχια, αύξηση πάνω από 600%.

· Παράλληλα η διάθεση επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών πολλαπλασιάστηκε. Εκτιμάται ότι τα ελληνικά νοικοκυριά την τελευταία 3ετία έχουν προμηθευτεί άνω των 32 εκατ. τεμάχια και σε κάθε νοικοκυριό αναλογούν 7,8 επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες. Ειδικά από τον Ιανουάριο 2021 και μετά η χρήση τους είναι πολύ πιο έντονη.

Σε σχέση με τα λοιπά κανάλια εμπορίου-εστίασης εκτιμάται ότι η ποσοστιαία μείωση στη χρήση πλαστικής σακούλας στο κανάλια του λιανεμπορίου είναι σαφώς μικρότερη αυτής στα σουπερμάρκετ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς για τη διάθεση εκτός των σουπερμάρκετ, η συνολική κατανάλωση πλαστικής σακούλας το 2020 μειώθηκε σε περίπου 75-80 σακούλες ανά κάτοικο. Αν και η μείωση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για περεταίρω μείωση της πλαστικής σακούλας και μεγαλύτερο περιορισμό της ρύπανσης στο περιβάλλον.


Σχολιάστε εδώ