Σπήλιος Λιβανός στο “Π”: Η αγροτική οικονομία τού αύριο

Σπήλιος Λιβανός στο “Π”: Η αγροτική οικονομία τού αύριο

-Η εθνική στρατηγική θα μετεξελιχθεί σε μια επικερδή επιχειρηματική δράση

Του
ΣΠΗΛΙΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ
Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

Το εθνικό ορόσημο των 200 ετών από το 1821 έχει συμβολική αλλά και ουσιαστική αξία, καθώς βρίσκει τη χώρα μας σε μια μετάβαση από την πολυετή μνημονιακή κακουχία και την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση σε μια νέα εποχή, με καινούργιες δυνατότητες, δύσκολες προκλήσεις και πολυεπίπεδη αναδιάταξη ισορροπιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο πρωτογενής τομέας είναι ταυτισμένος με την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση της χώρας μας. Στα 200 χρόνια της σύγχρονης πορείας μας πορευτήκαμε με βασικά μας μελήματα το βιώσιμο γεωργικό εισόδημα, τη συνεχή βελτίωση της θέσης των αγροτών, την προώθηση της απασχόλησης, της ποιότητας ζωής και της τοπικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές.

Το ερώτημα, βέβαια, είναι πώς θα διασφαλιστούν όλα τα παραπάνω στις νέες, σκληρά ανταγωνιστικές συνθήκες παγκοσμίως, αφού η νέα αγροτική πολιτική της χώρας δεν μπορεί να είναι αποκομμένη από το διεθνές περιβάλλον. Όχι μόνο γιατί άμεσα συνδέεται με τη νέα ΚΑΠ των 19,3 δισ. ευρώ, αλλά γιατί στο νέο αυτό διεθνές περιβάλλον οφείλουμε να επανατοποθετήσουμε την παραγωγή μας και με τα προϊόντα μας να κερδίσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι των αγορών.

Βασικά εργαλεία στη διαμόρφωση αυτής της νέας εθνικής στρατηγικής είναι:

• η νέα ΚΑΠ, των 19,3 δισ. ευρώ, με την οποία συνδέεται άμεσα το μέλλον της ελληνικής αγροτικής οικονομίας,
• το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω του οποίου θα δοθεί έμφαση στα εγγειοβελτιωτικά έργα (αναμένεται να γίνουν έργα ύψους άνω του 1 δισ.), στην καινοτομία και στην προσαρμογή των νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα
• η δημιουργία ενός συμβουλίου (think tank) για την αγροτική πολιτική,
• η χρήση καλών πρακτικών και βέλτιστων παραδειγμάτων άλλων μοντέλων από χώρες όπως η Ολλανδία, το Ισραήλ και η Ιρλανδία.

Παράλληλα, αξιοποιούμε με γοργούς ρυθμούς χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τα προγράμματα για τους νέους αγρότες ύψους 400 εκατ. ευρώ, για τους βιοκαλλιεργητές ύψους 400 εκατ. ευρώ, για τους γεωργικούς συμβούλους ύψους 80 εκατ. ευρώ, για τα σχέδια βελτίωσης για την εξοικονόμηση υδάτων ύψους 37 δισ. ευρώ και βεβαίως, το Ταμείο Εγγυοδοσίας, από το οποίο θα μπορούν να δανείζονται οι αγρότες για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, ύψους 480 εκατ. ευρώ.

Στόχος μας, μέσα από τη νέα ΚΑΠ, είναι να συνδεθούν αρμονικά τα παραδοσιακά ζητήματα με τα σύγχρονα ζητούμενα, όπως το περιβάλλον, η υγεία, η ανταγωνιστικότητα και ο διατροφικός πολιτισμός.

Στη νέα εθνική στρατηγική της Ελλάδας στον αγροδιατροφικό τομέα περιλαμβάνονται:

• Η ένταξη έργων υποδομής και ψηφιακού εκσυγχρονισμού του αγροτικού τομέα στο Ταμείο Ανάκαμψης.
• Η ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Τα νέα παιδιά πρέπει να δεθούν με τη γη. Και η επαφή με τη γη, που αποτέλεσε πηγή ζωής γι’ αυτόν τον τόπο επί χιλιάδες χρόνια, πρέπει να ξεκινά από το νηπιαγωγείο. Παράλληλα, με ταχύρρυθμα μαθήματα, όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν αγρότες πρέπει να αποκτούν τη γνώση για τη νέα τους επαγγελματική δραστηριότητα.
• Η προστασία των ελλήνων παραγωγών και καταναλωτών με ενδυνάμωση των ελέγχων, ώστε να χτυπήσουμε τις ελληνοποιήσεις.
• Η εφαρμογή μιας πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής και ανάπτυξης κέντρων καινοτομίας για την αγροδιατροφή, ώστε να ενισχυθεί η εξωστρέφεια. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τους δεσμούς των μεσογειακών χωρών και ήδη το κάνουμε.
• Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η αποτελεσματικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων.
• Η διατύπωση και τεκμηρίωση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την ελληνική διατροφή και τα ελληνικά προϊόντα μας.

Η ιπποκράτειος αντίληψη, η οποία είναι σήμερα πιο δημοφιλής και επίκαιρη από ποτέ, συνδέει την τροφή με την ίδια τη ζωή και την ποιότητά της. Οφείλουμε, λοιπόν, να την αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό προς όφελος των μοναδικών σε ποιότητα και διατροφική αξία ελληνικών προϊόντων!

Κάθε τοπικό προϊόν πρέπει να διατηρήσει την ιδιαίτερη αγροδιατροφική του αξία και την κουλτούρα που το συνοδεύει. Σε κάθε προϊόν πρέπει να υπάρχει η ταυτότητά του. Αποτελεί εθνική μας επιλογή να προστατεύσουμε τη γαστρονομική ποικιλότητα και να αναδείξουμε τα ελληνικά προϊόντα και μέσω αυτών τις αξίες μας και τον πολιτισμό μας. Είναι το άυλο πολιτιστικό κεφάλαιο, το δίχτυ προστασίας για τους ανεξάρτητους, μικρομεσαίους καλλιεργητές και παραγωγούς, που αποτελούν την πλειοψηφία των δρώντων στον κλάδο! Στοχεύουμε στην παραγωγή ενός καλύτερου προϊόντος για μια καλύτερη ζωή.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια σημαντικό ρόλο έχει ο κόσμος της επιστήμης, του πολιτισμού, οι νέοι μας, τους οποίους θέλουμε να πείσουμε να επιστρέψουν στη φύση, αλλά και ο τραπεζικός τομέας, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να διευκολύνει όλους εκείνους που πιστεύουν ότι η πρωτογενής παραγωγή αποτελεί μια πρόκληση που μπορεί να εξελιχθεί σε επικερδή επιχειρηματική δράση.

Το κράτος στη νέα εθνική στρατηγική θα διαμορφώσει το πλαίσιο δράσης και θα θέσει τους κανόνες. Θέλουμε να δώσουμε χώρο στον αγρότη για ανάπτυξη, δημιουργία, καθετοποίηση, καινοτομία, παραγωγικότητα και σύγχρονη επιχειρηματικότητα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ