Δ. Κωνσταντόπουλος: Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών των προστατευόμενων τέκνων θανόντων από την πανδημία

Δ. Κωνσταντόπουλος: Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών των προστατευόμενων τέκνων θανόντων από την πανδημία

Η πανδημία του Covid-19 έχει διαμορφώσει μια πολύ δύσκολη πραγματικότητα για πολλούς από τους συνανθρώπους μας αναφέρει ο βουλευτής Αιτωόκαρνανίας Δ. Κωνσταντόπουλος σε επιστολή ερώτηση προς: τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη, την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως με θέμα: Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών των προστατευόμενων τέκνων θανόντων από την πανδημία.
Συγκεκριμένα αναφέρει:

Σ’ αυτή την πρωτόγνωρη κρίση έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα μονογονεϊκές,  τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες που επλήγησαν από την πανδημία και είδαν το οικογενειακό τους εισόδημα να καταρρέει, αλλά και ανήλικοι μαθητές που ήρθαν αντιμέτωποι με την απώλεια και των δύο γονέων ή κηδεμόνων τους.

Κυρίως οι τελευταίοι, χωρίς καν να έχουν ενηλικιωθεί, καλούνται να αναμετρηθούν με την ίδια τους την ψυχολογία, με το πένθος τους και να βρουν τρόπους να επιβιώσουν χωρίς το προστατευτικό δίχτυ των γονέων τους.

Γι’ αυτές τις περιπτώσεις το κράτος οφείλει να επιδείξει το κοινωνικό του πρόσωπο και να αντιμετωπίσει αυτή την κατηγορία πληγέντων μαθητών, όπως ακριβώς των μαθητών που αντιμετώπισαν φυσικές καταστροφές (όπως οι πυρκαγιές στο Μάτι το 2018 και οι φονικές πλημμύρες στην Κρήτη το 2019).

Τα παιδιά που επλήγησαν από την απώλεια της οικογένειάς τους χρειάζονται τη μέριμνα του κράτους, μέσα από την καταβολή εφάπαξ ειδικού βοηθήματος σε λογαριασμό κάθε παιδιού που απώλεσε τον έναν ή και τους δύο γονείς και την καταβολή μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσής τους, όπως είχε προβλεφθεί για τα προστατευόμενα τέκνα θανόντων από τις πυρκαγιές στο Μάτι.

Αλλά και με ρυθμίσεις που στοχεύουν στην απρόσκοπτη συνέχιση των σπουδών τους, όπως η εισαγωγή τους σε επιθυμητές σχολές μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις ως υπεράριθμοι, η προσαύξηση κατά 20% στον βαθμό των πανελλαδικών, η χορήγηση μηνιαίου επιδόματος εφόσον σπουδάζουν σε ανώτερο ή ανώτατο ίδρυμα του εσωτερικού, δικαίωμα μετεγγραφής σε ίδρυμα πλησίον της οικογενειακής τους κατοικίας.

Το ελληνικό κράτος οφείλει να αγκαλιάσει τα παιδιά αυτά και να μεριμνήσει για τη φροντίδα και τη στήριξή τους έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους ηλικίας τους, εφόσον σπουδάζουν σε ανώτερο ή ανώτατο ίδρυμα στο εσωτερικό της χώρας.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να στηριχθούν οι μαθητές και φοιτητές που έχασαν τους γονείς τους από την πανδημία; Θα υπάρξει μέριμνα για την εισαγωγή των μαθητών αυτών ως υπεράριθμοι στις σχολές που επιθυμούν;
  2. Υπάρχει σχεδιασμός εκ μέρους των αρμόδιων Υπουργείων για τις μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες που επλήγησαν από την πανδημία του Covid-19 και είδαν το οικογενειακό τους εισόδημα να καταρρέει;

Σχολιάστε εδώ