Σαν πας στην Αμοργό…

Σαν πας στην Αμοργό…

Πριν από περίπου έναν χρόνο, οι ψαράδες του Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου της Αμοργού είχαν την πρωτοβουλία να ανέβουν στα ψαράδικά τους, που είχαν αγκυροβολήσει στα λιμάνια του νησιού, και να επισκεφτούν ακτές που δεν είναι προσβάσιμες από τη στεριά.

Εκεί, έχοντας μαζί τους μια μικρή βάρκα και σακούλες σκουπιδιών, μια ομάδα εθελοντών μαζί με τους ψαράδες του νησιού μάζεψε τα απορρίμματα.

Εκατοντάδες πλαστικά μπουκάλια και σακούλες, εξοπλισμό ψαρέματος, παπούτσια καθώς και μεγάλα αντικείμενα, όπως ψυγεία και σχοινιά φορτηγών, ήταν μερικά από τα απορρίμματα που συγκέ­ντρωσαν τον προηγούμενο Ιούλιο και γέμισαν περισσότερες από 40 σακούλες σκουπιδιών σε μια παραλία μήκους 25 μέτρων στην περιοχή της Περιβόλας.

Κάπως έτσι ξεκίνησε το πρόγραμμα «Αμοργόραμα», μια πρωτοβουλία που στηρίζει και απαρτίζει ο Επαγγελματικός Αλιευτικός Σύλλογος Αμοργού, ο οποίος αποτελείται από 40 περίπου ψαράδες της Αμοργού και έχει ως στόχο να οργανώσει την αλιεία με βιώσιμο τρόπο για τη θαλάσσια ζωή καθώς και για τους ανθρώπους που εργάζονται στις αλιευτικές βιομηχανίες, υιοθετώντας έναν βιώσιμο τρόπο αντιμετώπισης της ολοένα αυξανόμενης ρύπανσης των ακτών από πλαστικά και της υπεραλίευσης στο Αιγαίο.

Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρός τους, η δράση τους αυτή έχει τρεις στόχους. Πρώτος στόχος είναι το ζήτημα της υπεραλίευσης, δεύτερος στόχος είναι η μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, γιατί ειδικά στις βορεινές ακτές του νησιού υπάρχουν τόνοι σκουπιδιών, και τρίτος στόχος είναι να συμβεί αυτό και σε άλλα νησιά και σε άλλες αλιευτικές κοινότητες. Η προσπάθειά τους δεν ξεκίνησε όμως τώρα, αλλά από το 2015 – 2016, όταν κατέθεσαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ένα σχέδιο διαχείρισης για το νησί, ώστε τον Απρίλιο και τον Μάιο, τους μήνες αναπαραγωγής δηλαδή των ψαριών, να μην πηγαίνουν για ψάρεμα αλλά να ασχολούνται με περιβαλλοντικές δράσεις, στην ουσία να ψαρεύουν πλαστικά αντί για ψάρια. Το σχέδιό τους τότε απορρίφθηκε πανηγυρικά. Οι ψαράδες όμως δεν το έβαλαν κάτω.

Τους τελευταίους δύο μήνες, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, οι αλιείς ξεκινούν γύρω στις 8 το πρωί από το λιμάνι μαζί με τα σκαφάκια τους και κατευθύνονται στις βορεινές ακτές του νησιού, που είναι προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα (Αγ. Σαράντα, Κ. Νερό, Βλυχάδα, Ναυάγιο Κ. Μεριάς, Τυροκόμο, Μακρί, Μεγάλη και Μικρή Βλυχάδα Αιγιάλης κ.λπ.), ώστε να συγκεντρώσουν όσα απορρίμματα μπορούν, καθώς ειδικότερα την άνοιξη συσσωρεύονται τόνοι σκουπιδιών, κυρίως πλαστικό. Τα πλαστικά που μαζεύουν μεταφέρονται σε έναν ειδικά τοποθετημένο κάδο στα Κατάπολα, ώστε όλα τα υλικά να φθάσουν με οργανωμένο τρόπο στην ανακύκλωση, στον Πειραιά.

Παράλληλα, έχουν δημιουργηθεί τρία σημεία συλλογής στο νησί, όπου οι παράκτιοι αλιείς μπορούν να απορρίπτουν τα δίχτυα τους όταν αυτά καταστρέφονται.

Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται ένα τέτοιο πρόγραμμα συλλογής πλαστικών και παλαιών αλιευτικών διχτυών, με πάνω από το 50% των επαγγελματιών αλιέων του συλλόγου να συμμετέχουν στις δράσεις και να προσπαθούν να απέχουν όσο το δυνατόν περισσότερο από την αλιευτική τους δραστηριότητα. «Τις ημέρες που πηγαίνουμε για να μαζέψουμε τα σκουπίδια, δεν πηγαίνουμε για δουλειά. Αυτό δεν σημαίνει τώρα ότι αυτήν τη στιγμή απέχουμε τελείως από το ψάρεμα τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, αν και θα το θέλαμε. Φέτος, για οικονομικούς λόγους, αυτό δεν γίνεται, πιστεύω του χρόνου να υπάρχει καλύτερη χρηματοδότηση και να απέχουμε εντελώς αυτούς τους δύο μήνες, γιατί είναι μήνες αναπαραγωγής για πολλά είδη ψαριών», τονίζει στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ο πρόεδρος των ψαράδων. Την προσπάθεια αυτή στηρίζει και ο Δήμος Αμοργού, καθώς, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος του νησιού Λευτέρης Καραΐσκος, «ο δήμος βοηθάει αυτήν τη στιγμή με τα μέσα που διαθέτει και με το προσωπικό καθαριότητας στη συλλογή – αποκομιδή των πλαστικών που θα φέρουν με τα καΐκια τους οι ψαράδες όταν δένουν στο λιμάνι, ενώ από το λιμενικό ταμείο θα δοθεί μια συμβολική χρηματοδότηση στο πλαίσιο αυτού του crowdfunding που πραγματοποιείται».

Σύμφωνα με τον κ. Καραΐσκο, πρόκειται για μια περιβαλλοντική δράση που έχει διπλή αξία, γιατί από τη μία προστατεύονται τα αλιεύματα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό και για τους ίδιους τους ψαράδες αλλά και για το ίδιο το νησί, και από την άλλη προστατεύονται και καθαρίζονται οι ακτές, μιας και η Αμοργός διαθέτει μια τεράστια ακτογραμμή 126 χιλιομέτρων. Η πρωτοβουλία «Αμοργόραμα» υποστηρίζεται από τον Δήμο Αμοργού, το Ίδρυμα Cyclades Preservation Fund και την περιβαλλοντική οργάνωση ΕΝΑΛΕΙΑ (Enaleia).

(Πληροφορίες από amorgorama.com/el/)

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: enalios.com.cy


Σχολιάστε εδώ