Το 25% των ψηφοφόρων της ΝΔ απογοητευμένο από την κυβέρνηση

Το 25% των ψηφοφόρων της ΝΔ απογοητευμένο από την κυβέρνηση

Καμπανάκι για Μητσοτάκη

-Ένα μέρος μετακομίζει σε άλλα κόμματα
-Σωσίβιο ψάχνει από… αριστερά!

Ανησυχητικά μηνύματα στέλνουν στο Μέγαρο Μαξίμου οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών. Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με διψήφια διαφορά και ο Κυρ. Μητσοτάκης να υπερτερεί κατά κράτος του Αλ. Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ωστόσο υπάρχει ένα εύρημα που λογικά θα πρέπει να έχει θέσει σε συναγερμό το επιτελείο του πρωθυπουργού:

Το 20% – 25% των πολιτών που στις εκλογές του 2019 είχε ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία δηλώνει δυσαρεστημένο και απογοητευμένο με την κυβέρνηση και έχει αποστασιοποιηθεί. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με επιμέρους πολιτικές (εθνικά θέματα, Μεταναστευτικό, πανδημία, οικονομία κ.ά.), αλλά τείνει να παγιωθεί ως μια γενική τάση. Εξ ου και η συσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων κινείται στο επίπεδο του 75% – 79%. Που σημαίνει πρακτικά ότι ένα 20% – 25% έχει γυρίσει την πλάτη στην κυβέρνηση, έχει αποστασιοποιηθεί πλήρως από τα δρώμενα. Υπό κανονικές συνθήκες η συσπείρωση θα έπρεπε να ήταν στο 85% και πάνω.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνών, ένα τμήμα αυτών που δηλώνουν απογοητευμένοι έχει ήδη μετακομίσει σε άλλα κόμματα και οι υπόλοιποι έχουν προσχωρήσει στη δεξαμενή των αναποφάσιστων. Με τα σημερινά δεδομένα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με μεγάλη βεβαιότητα αν και ποιοι από τους απογοητευμένους θα αποφασίσουν να επαναπατριστούν στις επόμενες εκλογές.

Σωσίβιο για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυρ. Μητσοτάκη η σταθερή εισροή ψηφοφόρων από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και κυρίως από το Κίνημα Αλλαγής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Pulse (για τον ΣΚΑΪ) η συσπείρωση ήταν στο 76% (27,5%), ενώ 8,5% ήταν οι εισροές από άλλους χώρους. Έτσι προέκυψε το 36% στην πρόθεση ψήφου.

Πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι επισημαίνουν ότι η χαμηλή συσπείρωση της κυβερνητικής παράταξης πρέπει να λειτουργήσει σαν καμπανάκι για τον Κυρ. Μητσοτάκη. Δεν μπορεί να πάει στις επόμενες εκλογές υπό αυτές τις συνθήκες διότι θα μείνει μακριά από ποσοστά που θα του δίνουν την αυτοδυναμία ή τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί με δικούς του όρους τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Κατά συνέπεια, τονίζουν, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες για να αλλάξει το κλίμα, να ανακόψει το… κύ­μα των απογοητευμένων και να τους πείσει να επιστρέψουν στη βάση τους. Το εγχείρημα κάθε άλλο παρά εύκολο είναι.

Οι γαλάζιοι απογοητευμένοι δεν είναι ωστόσο το μοναδικό πρόβλημα που καλείται να επιλύσει (διευθετήσει) ο κ. Μητσοτάκης. Πηγή κινδύνου συνιστά και η αρνητική γνώμη των νέων για την κυβέρνηση και βασικές πολιτικές επιλογές της. Η απήχηση της Νέας Δημοκρατίας στις ηλικίες 17 – 30 ετών βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Στις επόμενες εθνικές εκλογές δικαίωμα ψήφου θα έχουν οι σημερινοί μαθητές γυμνασίου – λυκείου, όπου το κλίμα είναι σαφώς χειρότερο για τα πολιτικά κόμματα της χώρας. Επιπλέον, οι συγκεκριμένοι θα έχουν νωπές τις μνήμες και τις εμπειρίες από το εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ την οργή τους υποδαυλίζουν οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας.

Ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή σε κυβερνητικά στελέχη να εκπονήσουν ένα σχέδιο με πρωτοβουλίες, μέτρα και αποφάσεις που θα έχουν ως αποδέκτες τη νέα γενιά. Η έμφαση θα δοθεί στον επαγγελματικό προσανατολισμό, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κ.ά. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι το όλο εγχείρημα παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες, τους… παρηγορεί ωστόσο το γεγονός ότι ανάλογα αρνητικό είναι το κλίμα και για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ