Ώρα να γίνει εκ βάθρων αναδιάρθρωση των διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό

Ώρα να γίνει εκ βάθρων αναδιάρθρωση των διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό

Τελευταία γίνεται μια προσπάθεια ώστε να αποκατασταθεί η ελληνική εκπροσώπηση σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, με την παράλληλη διαπίστευση των ελλήνων πρεσβευτών σε Αμπούτζα, Ντακάρ και Ραμπάτ.

Με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αμπούτζα Ιωάννης Πλώτας θα έχει παράλληλη διαπίστευση στην Γκάνα, στην Ισημερινή Γουϊνέα, στο Καμερούν, στη Λιβερία, στο Μπενίν, στη Σιέρα Λεόνε, στο Σάο Τομέ και Πρίνσιπε και στο Τόγκο. Ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ντακάρ Ευθύμιος – Γεώργιος Κωστόπουλος θα έχει παράλληλη διαπίστευση στην Ακτή του Ελεφαντοστού, στην Γκάμπια, στη Γουϊνέα, στη Γουϊνέα – Μπισάου, στο Μάλι, στην Μπουρκίνα Φάσο, στον Νίγηρα και στο Πράσινο Ακρωτήριο. Ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ραμπάτ Νικόλαος Αργυρός έχει παράλληλη διαπίστευση στη Μαυριτανία.

Πολύ σωστές οι κινήσεις αυτές, όμως θα πρέπει επιτέλους να γίνει μια νέα –εκ βάθρων και με στρατηγική– αναδιάρθρωση των ελληνικών διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό, καθώς δεν χρειάζονται πια οι πολυπληθείς διπλωματικές αποστολές σε πρεσβείες και προξενεία που πια έχουν συμβολικό λόγο ύπαρξης.

Η Ελλάδα θα πρέπει να συνδέσει την ενίσχυση των υπαρχουσών πρεσβειών με τη λειτουργία νέων, σε χώρες που θα εκφράζεται με καλύτερο τρόπο η νέα εξωστρέφεια που θα πρέπει να χαρακτηρίσει την ελληνική διπλωματία και κυρίως την οικονομική διπλωματία… Είναι η ώρα για μια πιο ορθολογική κατανομή και αξιοποίηση των πόρων που διαθέτει το ΥΠΕΞ για την άσκηση ενεργούς και αποτελεσματικής διπλωματίας.

exofrenikos@hotmail.com

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ


Σχολιάστε εδώ