John Kerry: Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι πρόκληση και ευκαιρία

John Kerry: Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι πρόκληση και ευκαιρία

Τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής χαιρέτησε με εμφατικό τρόπο ο John Kerry, ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου, Joe Biden, για ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, κατά την παρέμβασή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που διεξάγεται υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο έμπειρος πολιτικός και πρώην υποψήφιος για την αμερικανική Προεδρία αναφέρθηκε στα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, όπως η οικονομία ή οι γεωστρατηγικές προκλήσεις και τόνισε ότι «θα είναι αδύνατο να τα αντιμετωπίσουμε χωρίς να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή».

Ο John Kerry τόνισε ότι χρειαζόμαστε περισσότερα από την κυβερνητική δράση, καθώς όπως είπε «μόνο οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα» και έδωσε έμφαση στον ιδιωτικό τομέα, ενώ κάλεσε και όλους τους πολίτες να συνταχθούν πίσω από αυτή την προσπάθεια.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ακόμα και αν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί δε θα είναι αρκετό τονίζοντας την ανάγκη για πιο φιλόδοξους στόχους. «Ό,τι γίνει αυτή τη δεκαετία θα καθορίσει το αν τελικά θα επιτύχουμε το στόχο για αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου», είπε.

Στο σημείο αυτό εξήρε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «χάρηκα πολύ που είδα ότι η Ελλάδα θέλει να γίνει ηγέτης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής». Όπως εξήγησε «η Ελλάδα ήταν στις πρώτες χώρες που υιοθέτησαν την ευρωπαϊκή ατζέντα για το κλίμα και θέλω να συγχαρώ τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη για την απόφαση να επιταχύνει κατά πολλά χρόνια την απαλλαγή από τον άνθρακα».

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι η σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε από τη βιομηχανική επανάσταση, τόνισε ο κ. Kerry, προσθέτοντας ωστόσο ότι «πρέπει να τη δούμε και ως μία πολύ σημαντική ευκαιρία που πρέπει να αδράξουμε».

Αναφέρθηκε στην ακαδημαϊκή έρευνα και, μάλιστα, εξήρε την έρευνα που γίνεται στα ελληνικά Πανεπιστήμια και πρόσθεσε ότι «η αλλαγή δεν είναι μόνο εφικτή, είναι και μια σπουδαία ευκαιρία και η Ελλάδα το αποδεικνύει αυτό».

Κατά την εισαγωγή του, εξέφρασε τη λύπη του δεν μπόρεσε να παρευρεθεί διά ζώσης, καθώς, όπως είπε, ο Τζέφρι Πάιατ «μου περιέγραψε το Φόρου ως Νταβός με ελαιόδεντρα».

paron.gr

Φωτο: John Kerry, Ειδικός Απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου Joe Biden για ζητήματα που αφορούν την Κλιματική Αλλαγή


Σχολιάστε εδώ