Ν. Δένδιας: Ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας απαραίτητα για την αποκλιμάκωση με την Τουρκία

Ν. Δένδιας: Ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας απαραίτητα για την αποκλιμάκωση με την Τουρκία

Το μήνυμα πως η Ελλάδα επιθυμεί την αποκλιμάκωση και την ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία, όμως η ειλικρίνεια, η αποφυγή προκλήσεων και ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας είναι απαραίτητο στοιχείο αυτής της προσπάθειας, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη σημερινή ενημέρωση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

Στο πλαίσιο των τακτικών επαφών με τους εκπροσώπους των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, επί τη βάσει της εντολής του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, είχα σήμερα μια σειρά συναντήσεων με όλα τα κόμματα.

Αναφέρθηκα καταρχήν στη σημασία των συναντήσεων που είχα στην Άγκυρα.

Ως γνωστόν, η Ελλάδα επιθυμεί την αποκλιμάκωση και την ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία. Όμως, η ειλικρίνεια και η αποφυγή προκλήσεων είναι απαραίτητο στοιχείο αυτής της προσπάθειας. Και βέβαια, ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί τμήμα του Διεθνούς Δικαίου.

Επεσήμανα, επίσης, ότι υπάρχει πρόσκληση προς τον Τούρκο ομόλογό μου να επισκεφθεί την Αθήνα σε ανταπόδοση της δικής μου επίσκεψης στην Άγκυρα.

Αναφέρθηκα στη συνέχεια στα αποτελέσματα της Άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό στην Γενεύη, η οποία, δυστυχώς, κατέληξε σε αδιέξοδο εξαιτίας της τουρκο-κυπριακής και της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Τόνισα, για άλλη μία φορά, ότι κάθε προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού πρέπει να διεξάγεται μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Και ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προσπαθεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή κυβέρνηση, με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον συνάδελφό μου Νίκο Χριστοδουλίδη, για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.


Σχολιάστε εδώ