Μόνο το 15% των ξενοδοχείων θα ανοίξει το καλοκαίρι!

Μόνο το 15% των ξενοδοχείων θα ανοίξει το καλοκαίρι!

Οι ελπίδες για τουρίστες είναι από Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία

-Δεν υπάρχουν κρατήσεις μέχρι τώρα – Εφιάλτης ο κορονοϊός

Μπήκαμε στον Μάιο και φως στον ορίζοντα του τουρισμού δεν φαίνεται, από Δύση και Ανατολή, παρά την κινητικότητα του αρμόδιου υπουργού Χάρη Θεοχάρη και όλων των κλάδων που σχετίζονται με τον τουρισμό, ο οποίος δίνει ζωή σε όλη τη χώρα, με πρώτα τα νησιά και τις παραθαλάσσιες περιοχές, αποτελώντας τη χρυσή πηγή της οικονομίας τους.

Μέχρι στιγμής, τα νέα κάθε άλλο παρά ευχάριστα είναι, με αποτέλεσμα ο πήχης να είναι πολύ χαμηλά. Και αυτό έρχεται να το επιβεβαιώσει κορυφαίος παράγοντας της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ο οποίος εκτιμά ότι φέτος θα ανοίξει μόλις το 15% των ξενοδοχείων! Ως προς τις προβλέψεις για τον αριθμό των τουριστών που θα έρθουν, είναι γύρω στα 10.000.000 από 32.000.000 το 2019, με τα συνολικά έσοδα από 18 δισεκατομμύρια ευρώ να μην αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόβλεψη που επιβεβαιώνεται και από το ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν κρατήσεις στα ξενοδοχεία και γενικά στα τουριστικά καταλύματα.

Με βάση τα στοιχεία, φαίνεται ότι θα κάνουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στις ελληνικές θάλασσες τουρίστες από τις βαλκανικές χώρες και συγκεκριμένα από Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία.

Φτωχή και η κρουαζιέρα…
Ανάλογο είναι το κλίμα και στο μέτωπο της κρουαζιέρας. Είναι ελάχιστες οι προγραμματισμένες προσεγγίσεις στα νησιά μας του Αιγαίου, όπου όλα τα προηγούμενα χρόνια γινόταν… συνωστισμός για το ποιο πλοίο θα δέσει πρώτο στο λιμάνι.

Ok το Ευρωπαϊκό Πρωτόκολλο
Στο μεταξύ, έχουν εκδοθεί όλα τα αναγκαία πρωτόκολλα που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα οποία πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων για να μπορούν να βγαίνουν από το πλοίο και να κυκλοφορούν ελεύθερα. Και σε τυχόν ελέγχους των Αρχών θα πρέπει να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό που θα αποδεικνύει ότι είναι εμβολιασμένοι και δεν έχουν πρόβλημα που να σχετίζεται με τον κορονοϊό.

Και στα ξενοδοχεία…
Επίσης, στα ξενοδοχεία και γενικά στα καταλύματα θα πρέπει να κυκλοφορούν με μάσκα και ό,τι άλλο επιβάλλει το Ευρωπαϊκό Πρωτόκολλο. Και βέβαια πριν ανέβουν στο κρουαζιερόπλοιο θα υφίστανται όλους τους ελέγχους.

Στις αρχές Απριλίου η κυβέρνηση Ντράγκι απαγόρευσε στα μεγάλα κρουαζιερόπλοια να αγκυροβολούν στη Βενετία.

619 δισ. δολ. ο τζίρος το 2019
Να σημειωθεί ότι την τελευταία τουριστική σεζόν πριν από την πανδημία, το 2019, οι τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ευρώπη δαπάνησαν συνολικά 619 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού. Πέρυσι οι τουριστικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 64% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος, χάθηκαν δε 3,6 εκατ. θέσεις εργασίας στον κλάδο, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 10% του εργατικού δυναμικού.

Μπορεί η χώρα μας να βρίσκεται ψηλά στις λίστες των μεγάλων tour operators, ωστόσο οι κρατήσεις για το διάστημα μέχρι το τέλος Ιουνίου κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Γεγονός που από ορισμένους αποδίδεται στο ότι σε αρκετές ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες η κατάσταση με την πανδημία δεν έχει αποσαφηνισθεί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Γερμανίας, όπου υπήρχε σκληρό lockdown μέχρι και αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ και οι εμβολιασμοί προχωρούν με αργούς ρυθμούς.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: athina984.gr


Σχολιάστε εδώ