Η πολιτική γειτονίας της ΕΕ: H συνεργασία των ανατολικών χωρών, η νοτιοανατολική Ευρώπη και ο δρόμος προς τη σταθερότητα

Η πολιτική γειτονίας της ΕΕ: H συνεργασία των ανατολικών χωρών, η νοτιοανατολική Ευρώπη και ο δρόμος προς τη σταθερότητα

 Κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η πρώην Αντιπρόεδρος της Γεωργίας, Εka Tkeshelashvili συντόνισε συζήτηση με θέμα τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την σταθερότητα στην περιοχή.
Η Πρώην Πρόεδρος της ΛετονίαςVaira Vike-Freiberga σημείωσε ότι ο χαρακτηρισμός “χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης” δεν αποτελεί μόνο γεωγραφικό διαχωρισμό, αλλά αναφέρεται και στα ιδεολογικά σύνορα του παρελθόντος που έχουν αφήσει ακόμα τα σημάδια τους. Σημείωσε ότι η χώρα της αποτελεί σύνορο της Ε.Ε. και για αυτό χρειάζεται ακόμα περισσότερο οι γείτονές της να είναι σύμμαχοι και να μοιράζονται τις ίδιες δημοκρατικές αξίες.

Από την πλευρά της, η Πρώην Πρόεδρος της ΚροατίαςKolinda Grabar Kitarovic υπογράμμισε ότι τα κριτήρια ένταξης στην Ε.Ε. δεν ήταν πάντα κοινά για όλες τις χώρες και αυτό ήταν άδικο, ωστόσο αποτελούσαν πάντα καταλύτη για τις μεταρρυθμίσεις και ώθησαν τις χώρες να προοδεύσουν. Η κ. Kitarovic αναφέρθηκε επίσης σε χώρες όπως η Βοσνία – Ερζεγοβίνη που, όπως τόνισε, χρειάζονται στήριξη για τις μεταρρυθμίσεις και την εδραίωση ισχυρών δημοκρατικών θεσμών.

Στην εμπειρία του ως Πρώην Πρόεδρος της Βουλγαρίας, αναφέρθηκε ο Rosen Plevneliev, σημειώνοντας ότι ήρθε αντιμέτωπος με το «επικίνδυνο παιχνίδι» της Ρωσίας. Εξήγησε ότι έχουμε περάσει σε μία νέα φάση όπου το παιχνίδι εξουσίας δεν σέβεται τους κανόνες της δημοκρατίας και της εθνικής ανεξαρτησίας των χωρών. Τέλος, σημείωσε ότι κάθε χώρα έχει τον δικό της ρυθμό στις μεταρρυθμίσεις, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι στην χώρα του άλλαξαν μέσα σε λίγα χρόνια χιλιάδες νόμοι.
paron.gr

Σχολιάστε εδώ