Σόιμπλε: Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε με ρυθμό ταχύτερο των 10.000 ευρώ ανά δευτερόλεπτο!

Σόιμπλε: Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε με ρυθμό ταχύτερο των 10.000 ευρώ ανά δευτερόλεπτο!

-Θα ρισκάρουμε μια «πανδημία χρέους»;

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου της οικονομικής κατάρρευσης, μιας «πανδημίας χρέους», ο παλιός μας γνώριμος από τις μέρες των Μνημονίων, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με βάση τις έως τώρα επιπτώσεις της Covid-19. Όπως πάντα, μιλάει με στοιχεία. Με γραπτά που τρομάζουν…

«Η 12η Οκτωβρίου 2020 θα καταγραφεί στη γερμανική οικονομική ιστορία. Για πρώτη φορά το δημόσιο χρέος αυξήθηκε με ρυθμό ταχύτερο των 10.000 ευρώ ανά δευτερόλεπτο. Πιο γρήγορο από εκείνον της κρίσης 2007 – 2009, όταν χρειάστηκε τεράστιος όγκος καθαρού δανεισμού. Η εκτίναξη του χρέους στη Γερμανία και σε όλες τις χώρες του πλανήτη είναι το τίμημα που κατέβαλαν για να περιορίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της Covid-19.

Το κεντρικό ερώτημα είναι πόσο και για πόσο η κυβέρνηση και η κοινωνία μπορούν να σηκώνουν το ολοένα αυξανόμενο βάρος. Η τήρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Συνθήκης του Μάαστριχτ από τη Γερμανία τα τελευταία 12 χρόνια τής έδωσε τη δυνατότητα να μειώσει το χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ προτού ξεσπάσει η πανδημία.

Έτσι, η χώρα κατάφερε να αποκτήσει ένα οικονομικό μαξιλάρι, που στάθηκε πολύ χρήσιμο στην κρίση».
Οι πλούσιοι θα πλουτίζουν και οι φτωχοί θα φτωχαίνουν…

«Το χρέος θα απειλήσει να διαρρήξει τον κοινωνικό ιστό. Οι πλούσιοι θα πλουτίζουν, οι φτωχοί θα απομακρύνονται από την ευημερία και η διεύρυνση του χάσματος μεταξύ εχόντων και μη εχό­ντων θα απειλήσει την κοινωνική συνοχή και θα δημιουργήσει εστίες πολιτικών εκρήξεων.

Με την Ευρωτράπεζα να τυπώνει αφειδώς χρήμα, η νομισματική βάση της Ευρωζώνης αυξήθηκε από το σχεδόν 1 τρισ. ευρώ το 2009 σε σχεδόν 5 τρισ. ευρώ στα τέλη του 2020 και θα φτάσει τα 6 τρισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2021».

«Πανδημία χρέους» θα σαρώσει την Ευρώπη
«Τι πρέπει να γίνει, λοιπόν; Για την ώρα, πρέπει να συνεχιστεί η μάχη κατά του κορονοϊού. Μόλις η κατάσταση βελτιωθεί, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη μείωση των χρεών. Διαφορετικά, μια “πανδημία χρέους” θα σαρώσει την Ευρώπη. Μια υποσχόμενη λύση είναι να αναλάβει η ΕΕ τον πολιτικό έλεγχο του προβλήματος χρέους με βάση την πρωτοβουλία που είχε προτείνει προ δεκαετίας το Γερμανικό Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων: ένα Σύμφωνο Εξόφλησης Χρεών».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ