Π. Σκουρλέτης: «Χαριστική βολή» στις συλλογικές διαπραγματεύσεις οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για την εργασία

Π. Σκουρλέτης: «Χαριστική βολή» στις συλλογικές διαπραγματεύσεις οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για την εργασία

Ρυθμίσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης υποβάθμισης της εργασίας και συνιστούν «“χαριστική βολή” στην έννοια της συλλογικής διαπραγμάτευσης», αφού ο εργαζόμενος θα καλείται, αν και από δυσμενέστερη θέση, σε ατομική διαπραγμάτευση με τον εργοδότη, χαρακτήρισε τις, προωθούμενες από την κυβέρνηση, αλλαγές στο ωράριο εργασίας και συνολικά στις εργασιακές σχέσεις, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας την Πέμπτη, 6 Μαΐου 2021, στην εκπομπή «ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ» του OPEN TV με τον Άκη Παυλόπουλο και την Ντόρα Κουτροκόη.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

-​«Το βασικό, η κατάργηση του 8ωρου και η απλήρωτη υπερωριακή εργασία, δεν είναι κάτι καινούργιο. Δεν είναι ένα νέο μέτρο, το οποίο έρχεται να βοηθήσει τη ζωή μας, τη συνεννόηση ανάμεσα στον εργαζόμενο και στον εργοδότη. Είναι κάτι που έχει ακουστεί, τουλάχιστον εδώ και δυο δεκαετίες, από συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κύκλους».

-​«Πρόκειται για μια συνεχιζόμενη υποβάθμιση της εργασίας. Έναν μηχανισμό ο οποίος θα οδηγήσει στη μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις, αλλά και σε λιγότερα χρήματα για υπερωρίες των εργαζομένων».

-​«Η διευθέτηση του ωραρίου θα είναι αποτέλεσμα της ατομικής συνεννόησης -εκεί κρύβεται ο “διάολος”- με τον εργοδότη, όταν αυτό, παγίως, προβλέπεται να είναι αποτέλεσμα συλλογικών συμβάσεων».

-​«Για σκεφτείτε, θα είχαμε κοινωνική ασφάλιση, 8ωρο, εάν οι εργαζόμενοι ατομικά συναλλάσσονταν, διαπραγματεύονταν με την εργοδοσία; Δεν θα υπήρχε τίποτα. Είναι άθλιο αυτό που συμβαίνει, η “χαριστική βολή” στην έννοια της συλλογικής διαπραγμάτευσης».

​-«Έχουν προηγηθεί μια σειρά από άλλα μέτρα, όπως η κατοχύρωση της αναιτιολόγητης απόλυσης, η υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας, η κατάργηση στην πράξη, των τριμερών συναντήσεων».


Σχολιάστε εδώ