Ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου αποκαλύπτει στο «Π»: Στόχος της κυβέρνησης η χειραγώγηση των Δήμων

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου αποκαλύπτει στο «Π»: Στόχος της κυβέρνησης η χειραγώγηση των Δήμων

-Δεν χωράνε στα παπούτσια που τους ετοιμάζει με τον εκλογικό νόμο που μαγειρεύει

-Οι παραλίες ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και η διαχείρισή τους στους Δήμους

Μαγειρέματα κρύβονται πίσω από τον νέο εκλογικό νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση, που προωθεί η κυβέρνηση εν όψει των δημοτικών εκλογών, με στόχο έναν και μόνο, τη χειραγώγηση των Δήμων.

Το λέει ευθέως ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου (παλιά… καραβάνα στον χώρο), προειδοποιώντας, μέσα από τη συνέντευξή του στο «ΠΑΡΟΝ», το Μαξίμου ότι τα παπούτσια που τους ράβει δεν χωράνε στους ΟΤΑ. Έχει και ένα καλό νέο. Είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία η διαχείριση των ακτών πρέπει να περάσει στους Δήμους.

Το ΣτΕ στηρίζει τους Δήμους

// Θεωρείστε ο Δήμαρχος που έχει δώσει για χρόνια αγώνες για το παραλιακό μέτωπο. Πρόσφατα πήρατε μια νίκη στο ΣτΕ για τις παραλίες του Σαρωνικού. Ποια είναι τα επόμενα βήματα για να αναλάβετε την πλήρη διαχείριση των παραλιών σας;
Η πάγια θέση μου είναι ότι η διαχείριση των παραλιών πρέπει να ανήκει στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Για αυτήν την αταλάντευτη θέση αγωνίστηκα και διώχθηκα δικαστικά επανειλημμένα, τόσο ποινικά όσο και αστικά.

H ιστορική απόφαση λοιπόν του Συμβουλίου της Επικρατείας να θέσει εκτός διαχείρισης την ΕΤΑΔ είναι το αποτέλεσμα αυτών των πολύχρονων αγώνων. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο κάναμε ένα επιπλέον αποφασιστικό βήμα για να περιέλθουν οι ακτές στη διαχείριση του Δήμου και να αποδοθούν στους πολίτες, ζητώντας από την Κτηματική Υπηρεσία τη διαχείριση των ακτών, αφού πλέον με την απόφαση του ΣτΕ δεν ανήκουν στην εποπτεία της.

Παράλληλα οργανώνουμε πολιτικές παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία, ενώ είμαστε έτοιμοι, αν χρειασθεί, να διεκδικήσουμε αυτό το πάνδημο αίτημα και με κινηματικές διαδικασίες.

// Ποια είναι η θέση σας για τον νέο εκλογικό νόμο της κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση;
Ο νόμος αυτός προχωρά σε εξαιρετικά σοβαρές αλλαγές, οι οποίες βρίσκο­νται στον αντίποδα τόσο του ευρωπαϊκού μοντέλου Αυτοδιοίκησης όσο και του θεσμικού της ρόλου, αφού επαναφέρει με ιλιγγιώδη ταχύτητα το δημαρχοκεντρικό μοντέλο, παραβιάζει τη συνταγματική επιταγή της ισότητας της ψήφου, αδυνατίζει τον κοινωνικό έλεγχο και τη λογοδοσία, επιτίθεται με σφοδρότητα στις συγκλίσεις και τις συναινετικές διαδικασίες και καταργεί κάθε επίπεδο αυτονομίας.

Η καθιέρωση του 43% ως ποσοστού ορίου εκλογής Δημάρχου και η εξασφάλιση των 3/5 των μελών του δημοτικού συμβουλίου στον νικητή, η κατάργηση των ξεχωριστών τοπικών ψηφοδελτίων στις κοινότητες και τα διαμερίσματα των αστικών πόλεων, η κατάργηση των Κοινοτήτων στις έδρες του κάθε Δήμου, ο καθορισμός πλαφόν εκλογής συνδυασμού, που σε συνδυασμό με τη μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων θέτει στην πραγματικότητα το όριο περίπου στο 5%, μαρτυρούν τη δυσανεξία και τον φόβο της κυβέρνησης στη δημοκρατική εκπροσώπηση και τη διαφάνεια.

Είναι κυβερνητική επιδίωξη να ελέγξει, να χειραγωγήσει και να στενέψει τον θεσμό, μόνον που οι ΟΤΑ έχουν μεγάλη ιστορία, απρόβλεπτη δυναμική, ισχυρή σύνδεση με την κοινωνία για να χωρέσουν στο νούμερο των παπουτσιών που τους επιφυλάσσει η κυβέρνηση.

// Πρωτοστατήσατε στη δημιουργία του πανελλαδικού Δικτύου Δημάρχων για τις ανεμογεννήτριες. Ποιος είναι ο στόχος της πρωτοβουλίας αυτής;
Πράγματι, μέσω του Δικτύου, καταφέραμε να ενώσουμε τις φωνές όλων των Δήμων, που στα όριά μας αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν δαιμονοποιούμε τις ΑΠΕ, θεωρούμε όμως ότι η κεντρική διοίκηση προχωρά σε υπερμεγέθους κλίμακας εγκαταστάσεις, ερήμην των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων και, κυρίως, χωρίς ολοκληρωμένη ενεργειακή στρατηγική που να βασίζεται σε έναν ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό. Αυτήν την περίοδο συντάσσουμε μια ολοκληρωμένη αναφορά προς την ΕΕ, που θα αποτυπώνει και θα τεκμηριώνει επιστημονικά, νομικά και τεχνικά την ουσία του προβλήματος. Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να αποσπάσουμε από την ΕΕ μια ευνοϊκή γνωμοδότηση, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο της διαβούλευσης για τη συνδιαμόρφωση ενός ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού από την Πολιτεία και τους Δήμους μας.

// Ο Δήμος Σαρωνικού επέλεξε έναν διαφορετικό τρόπο να γιορτάσει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Πείτε μας τι ετοιμάζετε.
Είναι αλήθεια ότι επιλέξαμε να προσεγγίσουμε με τρόπο ουσιαστικό και παραγωγικό την Επανάσταση του 1821, ώστε να συνεισφέρουμε στην ιστορική καταγραφή και την ιστορική μνήμη. Με την πρόταση που υποβάλαμε και εγκρίθηκε από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και την Πολιτεία, στόχος μας είναι να αναδειχθεί η συμβολή του τόπου μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων και συνολικά της Αττικής στην Επανάσταση του 1821.

Η ιστορική έρευνα θα διεξαχθεί από ομάδα επιστημόνων και επαγγελματιών για τον εντοπισμό και την καταγραφή βιβλιογραφικών πηγών, άρθρων, αρχειακών και μουσειακών τεκμηρίων, εικονογραφικών έργων και για την επεξεργασία των καταγεγραμμένων πηγών.

Διαρκής μας στόχος είναι όλα τα παραπάνω να γίνουν γνωστά όχι μόνο στην τοπική κοινωνία αλλά στην ευρύτερη κοινωνία των πολιτών, μέσω της νέας λειτουργίας του αποθετηρίου της βιβλιοθήκης του Δήμου μας.

Μας ενδιαφέρει παράλληλα να διασυνδεθεί το έργο αυτό με δράσεις τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, προσανατολισμένης στην ιστορία των Αρβανιτών και τη συμμετοχή τους στην Εθνεγερσία.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: screenshot video


Σχολιάστε εδώ