Κομισιόν: Ο Χ. Στυλιανίδης Ειδικός Απεσταλμένος για την προώθηση της ελευθερίας της θρησκείας και των πεποιθήσεων εκτός ΕΕ

Κομισιόν: Ο Χ. Στυλιανίδης Ειδικός Απεσταλμένος για την προώθηση της ελευθερίας της θρησκείας και των πεποιθήσεων εκτός ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι ορίζει τον Χρήστο Στυλιανίδη, ως Ειδικό Απεσταλμένο για την προώθηση της ελευθερίας της θρησκείας ή των πεποιθήσεων εκτός της ΕΕ. Η απόφαση τίθεται αμέσως σε ισχύ.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε για το ΕΡΤnews η Ειρήνη Ζαρκαδούλα, ο Ειδικός Απεσταλμένος θα υπάγεται στον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος είναι υπεύθυνος να ηγείται του διαλόγου της Επιτροπής με εκκλησίες και θρησκευτικές ενώσεις ή κοινότητες, καθώς και με φιλοσοφικές οργανώσεις. Η ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων δέχεται επίθεση σε πολλά μέρη του κόσμου. Ο σημερινός ορισμός δείχνει τη δέσμευση της Επιτροπής να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση και να διασφαλίσει ότι γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όλων των θρησκειών και πεποιθήσεων.

Ο Ειδικός Απεσταλμένος θα ξεκινήσει διάλογο με τις εθνικές αρχές και άλλους ενδιαφερόμενους σε χώρες που υφίστανται διακρίσεις λόγω θρησκείας ή πεποιθήσεων. Θα υποστηρίξει διαπολιτισμικές και διαθρησκευτικές διαδικασίες διαλόγου, συμπεριλαμβανομένης της ενθάρρυνσης του διαλόγου μεταξύ εκπροσώπων διαφορετικών θρησκειών και τη δημιουργία κοινών πρωτοβουλιών. Θα εφαρμόσει μέτρα για να στοχεύσει την απο-ριζοσπαστικοποίηση και την πρόληψη του εξτρεμισμού για λόγους θρησκείας ή πεποιθήσεων σε τρίτες χώρες. Σε συνεργασία με αρχές τρίτων χωρών, θα προωθήσει τη θρησκευτική ποικιλομορφία και την ανοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα προγράμματα σπουδών.

Ο Ειδικός Απεσταλμένος θα συντονίσει τις δραστηριότητές του στενά με τον Ειδικό Εκπρόσωπο της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ως πρώην Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων από το 2014 έως το 2019, ο κ. Στυλιανίδης επανειλημμένα έδειξε τη δέσμευσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων επισημαίνει η ανακοίνωση της Επιτροπής και προσθέτει ότι εκτός από τον ρόλο του Επιτρόπου, έχει ασκήσει, κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, μια σειρά πολιτικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου που του έχουν προσδώσει σταθερή εμπειρία στην επικοινωνία και την εκπροσώπηση και πλήρη γνώση διεθνών οργανισμών, θρησκευτικών παραγόντων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

«Η ελευθερία θρησκείας ή πεποιθήσεων δέχεται επίθεση σε πολλά μέρη του κόσμου. Σήμερα ο ορισμός του Χρήστου Στυλιανίδη ως Ειδικού Απεσταλμένου για την προώθηση της ελευθερίας της θρησκείας ή των πεποιθήσεων δείχνει ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα όλων των θρησκειών και πεποιθήσεων. Καλώς ήλθες στην ομάδα Χρήστο!» ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σε ανάρτηση σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Χρήστος Στυλιανίδης, ευχαρίστησε το Σώμα των Επιτρόπων για την τιμή που του έγινε και σημείωσε: «Αναλαμβάνω το ρόλο αυτό με πλήρη επίγνωση της σημασίας και της κρισιμότητάς του. Η δέσμευσή μου για υπεράσπιση αυτού του θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος είναι διαχρονική. Mαζί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τους Διεθνείς Οργανισμούς και τις ΜΚΟ θα συμβάλλω στις παγκόσμιες προσπάθειες της ΕΕ για την προστασία και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της θρησκευτικής ελευθερίας και της συμφιλίωσης».

Πηγλη πληροφοριών ΕΡΤnews


Σχολιάστε εδώ