Ελισαίος Βαγενάς στο “Π”: Ο «μύλος» του ευρωατλαντισμού «αλέθει» την πραγματικότητα

Ελισαίος Βαγενάς στο “Π”: Ο «μύλος» του ευρωατλαντισμού «αλέθει» την πραγματικότητα

Του
ΕΛΙΣΑΙΟΥ ΒΑΓΕΝΑ
Μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ
και Υπεύθυνου του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων


Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν αποδείχτηκε το «κερασάκι στην τούρτα» του εφησυχασμού και της άκρως αβάσιμης αυταπάτης που η κυβέρνηση της ΝΔ καλλιεργεί στον λαό, ότι δήθεν οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ αποτελούν τους «θεματοφύλακες» των συμφερόντων της Ελλάδας έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων και προκλήσεων. Έτσι, η ΝΔ παρέλαβε τη σκυτάλη της καλλιέργειας αυταπατών από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ανεκδιήγητη ρήση περί του «διαβολικά καλού» –τότε– αμερικανού Προέδρου.

Σίγουρα με την κίνησή του αυτή ο Τζο Μπάιντεν έστειλε σχετικό μήνυμα, μονάχα που αυτό δεν ταιριάζει με όσα καθησυχαστικά μας λένε οι διεθνολόγοι της ΝΔ. Έτσι, π.χ., η καπιταλιστική Ρωσία από το 1995 έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά αυτό καθόλου δεν την εμπόδισε να πουλήσει στην Τουρκία τα αντιβαλλιστικά πυραυλικά συστήματα S-400 ή να κατασκευάσει τον πυρηνικό σταθμό του Ακουγιού ή να στείλει μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη το ρωσικό φυσικό αέριο (TurkStream) κοκ.

Οι ΗΠΑ, όπως άλλωστε και η ΕΕ, καθορίζουν τη στάση τους στα παζάρια που εξελίσσονται με την αστική τάξη της Τουρκίας με βάση τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων και την προώθηση των γεωπολιτικών σχεδιασμών τους. Από αυτά άλλωστε προκύπτει και η στρατηγική σχέση που έχουν για δεκαετίες οικοδομήσει με την Τουρκία. Σχέση που επιβεβαιώθηκε και με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στην οποία οι 27 της ΕΕ ξεκαθάρισαν ότι είναι «στρατηγικό συμφέρον για την ΕΕ ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, η ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία».

Τα παραπάνω έγιναν φυσικά με τη συμφωνία της κυβέρνησης της ΝΔ, καταπίνοντας την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στο casus belli με το οποίο απειλεί η Τουρκία την Ελλάδα, όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία επανειλημμένα παραβιάζει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ότι συνεχίζει τις παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της Ελλάδας, ακόμα και ανήμερα της 25ης Μαρτίου, παραβιάζοντας και το υποτιθέμενο μορατόριουμ στις εθνικές επετείους.

Σ’ ό,τι δε αφορά το ΝΑΤΟ, είναι πασίγνωστες οι δηλώσεις του ΓΓ Γενς Στόλτενμπεργκ, που έχει τονίσει πως «οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παραστέκονται στην Τουρκία, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις για την ασφάλειά της», στις οποίες προστέθηκε αυτή του αμερικανού ΥΠΕΞ Άντ. Μπλίνκεν, που υποστήριξε πως «η Τουρκία είναι ένας παλαιός και πολύτιμος σύμμαχος».

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα με διάφορες υπερφίαλες εκτιμήσεις τους για τον ρόλο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, μιας και καλλιεργούν ψεύτικες προσδοκίες για να αποσπάσουν τη συναίνεση του λαού σε επικίνδυνους σχεδιασμούς. Τέτοιοι είναι η μετατροπή της χώρας μας σε μια τεράστια αμερικανονατοϊκή βάση, εφαλτήριο νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων, η αποστολή ελληνικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα και στον Περσικό Κόλπο ή των ελληνικών Patriots στη Σαουδική Αραβία, η συνεργασία με το Ισραήλ, που δολοφονεί τον λαό της Παλαιστίνης, ή οι προετοιμασίες για τη μεταφορά πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ενέργειες που, εκτός του ότι στρέφονται κατά άλλων χωρών και λαών, την ίδια ώρα στοχοποιούν και τον λαό μας.

Στη χώρα μας ο «μύλος» του ευρωατλαντισμού «αλέθει» αυτήν την πραγματικότητα, όπως και το γεγονός πως διαχρονικά η προκλητικότητα της τουρκικής άρχουσας τάξης στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό είχε και έχει τις πλάτες αυτών των συμμάχων μας.

Η ουσία όμως είναι πως η όξυνση των ανταγωνισμών των ΗΠΑ με Ρωσία και Κίνα, η ένταση της παρέμβασης του ΝΑΤΟ στην περιοχή αλλά και η προετοιμασία της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, προς όφελος των αμερικανικών και ευρωπαϊκών ενεργειακών ομίλων, σπρώχνει τις εξελίξεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, των λαϊκών συμφερόντων αλλά και της ειρήνης στην περιοχή.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ