Θανάσης Ζούτσος στο “Π”: Επιτέλους, τέλος στην ντροπή των βόθρων, 10 χλμ. από το Σύνταγμα

Θανάσης Ζούτσος στο “Π”: Επιτέλους, τέλος στην ντροπή των βόθρων, 10 χλμ. από το Σύνταγμα

-Ο Δήμος Παλλήνης είναι ο πρώτος της Ανατολικής Αττικής που αποκτά αποχέτευση, με έτοιμο αποδέκτη

Του
ΘΑΝΑΣΗ ΖΟΥΤΣΟΥ
Δημάρχου Παλλήνης


Σε ποια άλλη χώρα της Ευρώπης, άραγε, δεκάδες χιλιάδες πολίτες, που κατοικούν μόλις 10 χλμ. από το κέντρο μιας μητρόπολης, ζουν ακόμα σήμερα χωρίς αποχέτευση;

Σε ποια χώρα θα χρειαζόταν δεκαετίες διεκδικήσεων μιας τοπικής κοινωνίας και δέκα χρόνια αγώνα μιας Δημοτικής Αρχής, απέναντι στο τέρας της δημόσιας διοίκησης και των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, για να σταματήσει ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα και να αποκατασταθεί μια μεγάλη κοινωνική αδικία;

Σίγουρα, σε καμιά από τις χώρες που λέμε πως θα θέλαμε να μοιάσουμε.

Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2021 για το αυτονόητο. Να ξεκινήσει το έργο αποχέτευσης του Δήμου Παλλήνης. Η σημασία του είναι υπερτοπική, θα έλεγα εθνική, αφού είναι το πρώτο έργο αποχέτευσης, με αποδέκτη σε λειτουργία, στην Ανατολική Αττική, όπου κατοικούν μισό εκατομμύριο άνθρωποι, χωρίς δίκτυο ακαθάρτων.

Επιπλέον, είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια έργα που θα γίνουν στην επόμενη περίοδο, συμβάλλοντας στην προσπάθεια ανόρθωσης της εθνικής οικονομίας.

Είναι όμως και ένα έργο που πρέπει να μας διδάξει όλους. Η ιστορία του αποτυπώνει πλήρως τη διαχρονική παθογένεια της δημόσιας διοίκησης. Οι κωλυσιεργίες, η γραφειοκρατία αλλά και οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες είχαν ως αποτέλεσμα να σέρνεται επί δέκα χρόνια ένα έργο απαραίτητο για το περιβάλλον και την εθνική οικονομία, πρωτίστως όμως για την τοπική κοινωνία.

Χάθηκαν μάλιστα, με ευθύνη της Πολιτείας, ακόμα και τα 55 εκατ. από τα 74 εκατ. ευρώ, που εν μέσω κρίσης και με πολύ αγώνα καταφέραμε ως δήμος να εξασφαλίσουμε από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013, και αναγκαστήκαμε να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε ξανά από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Η προσπάθειά μας ξεκίνησε το 2011. Αρχικά πείσαμε την Πολιτεία να αλλάξει τον εθνικό σχεδιασμό και να συνδεθεί ο δήμος μας με την Ψυτάλλεια, αντί του ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων, όπως ήταν προγραμματισμένο, το οποίο, όπως σωστά διαβλέψαμε, δεν έχει ακόμα κατασκευαστεί. Προχωρήσαμε όλες τις μελέτες και διαδικασίες που έπρεπε να κάνουμε ως δήμος για να διευκολύνουμε την Πολιτεία. Εξασφαλίσαμε κοινοτικά κονδύλια για να μην επιβαρυνθούν οι κάτοικοι. Παρ’ όλα αυτά, χρειάστηκαν τρία χρόνια για να φτάσουμε (το 2014) ώστε να χρειάζεται μόνο η υπογραφή του υπουργού Περιβάλλοντος για να ανάψει το πράσινο φως για τον διαγωνισμό. Ωστόσο, εν όψει εκλογών, ουδέποτε μπήκε η υπογραφή, προς χάριν εκείνων που αντιδρούσαν στο έργο. Και έτσι χάθηκαν τα ευρωπαϊκά χρήματα.

Δεν το βάλαμε όμως κάτω. Συνεχίσαμε να παλεύουμε και εξασφαλίσαμε ξανά, 55 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ. Όμως χρειάστηκε να περάσουν άλλα δύο χρόνια για να ξεκινήσει ο διαγωνισμός και άλλα τρία σχεδόν για να ολοκληρωθεί, λόγω των ένδικων διενέξεων μεταξύ των υποψηφίων αναδόχων.

Φτάσαμε στο τέλος. Εντός του Μαΐου υπογράφεται η σύμβαση και το έργο ξεκινά.

Δεν μπορώ να μην ευχαριστήσω όσους μας βοήθησαν σε αυτόν τον μεγάλο αγώνα. Με χρονολογική σειρά, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ Νίκο Μπάρδη, τον πρόεδρο της Επιτροπής Αξιολόγησης ΕΣΠΑ Λευτέρη Παπαβασιλόπουλο, τους πρώην υπουργούς Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Μάκη Βορίδη, και Σωκράτη Φάμελλο, ιδιαίτερα την πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, τον διευθυντή της ΕΔΑ ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δημήτρη Δρόση, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ Γιάννη Μπενίση, όλα τα στελέχη της ΕΥΔΑΠ και ιδιαίτερα τους Κώστα Βουγιουκλάκη, Τζίνα Στεφανάκου και Μαρία Καλιέρου. Θα ήθελα να μνημονεύσω ακόμα το αείμνηστο στέλεχος του ΥΠΕΚΑ Νώντα Τολέρη.

Σύντομα ολοκληρώνεται και ο διαγωνισμός για την οριστική μελέτη αποχέτευσης των περιοχών Κάντζα, Άγιος Νικόλαος, Λουτρό, Κάτω Μπαλάνα και Εργατικές Κατοικίες Ι, ΙΙ, ΙΙΙ. Έτσι, θα καλυφθεί όλος ο δήμος με αποχέτευση.

Επιτέλους, ο αγώνας μας τελείωσε. Κερδίσαμε το αυτονόητο δικαίωμά μας να ζήσουμε με καλύτερη ποιότητα ζωής.

Είναι μια ιστορική στιγμή για τον δήμο μας και την κοινωνία του αλλά και μια δικαίωση των επιλογών και του μεγάλου αγώνα που δώσαμε με σχέδιο και πείσμα. Επιτέλους, ένα όνειρο ετών και διεκδικήσεων της τοπικής κοινωνίας, το έργο που όλοι περιμέναμε, ξεκινά. Είναι μια νίκη της λογικής και του πολιτισμού.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ