Τεράστιες οι ευθύνες των ειδικών για τη διασπορά από τα κορονοπάρτι

Τεράστιες οι ευθύνες των ειδικών για τη διασπορά από τα κορονοπάρτι

Άργησαν πολύ τα μέτρα αποσυμπίεσης της κοινωνίας

-Τι φοβούνται τα μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων και ζητούν ασυλία;

Εδώ και εβδομάδες φωνάζουμε ότι το «μοντέλο» των μέτρων που εισηγούνται οι ειδικοί για την πανδημία πρέπει να αλλάξει. Δεν είμαστε γιατροί ούτε θέλουμε να υποκαταστήσουμε τους γιατρούς.

Μιλάμε όμως καθημερινά με συγγενείς και φίλους, ψωνίζουμε στο σούπερ μάρκετ, στη λαϊκή ή στο φαρμακείο και βλέπουμε αυτό που δεν θέλουν να δουν οι ειδικοί, που αποφασίζουν μέσα σε κλειστά γραφεία, χωρίς να αφουγκράζονται τον παλμό της κοινωνίας: Οι πολίτες χρειάζονται μέτρα εκτόνωσης ύστερα από τόσους μήνες εγκλεισμού. Αυτό που διαφαινόταν από καιρό έπρεπε να συμβεί για να το προσέξουν οι ειδικοί, αλλά τώρα είναι πλέον αργά!

Τα διάφορα κορονοπάρτι που γίνονται το τελευταίο διάστημα στις πλατείες αποτελούν μια αντίδραση των νεότερων ηλικιών στον πολύμηνο εγκλεισμό και την ανάγκη τους για κοινωνικότητα. Για τις μεγαλύτερες ηλικίες –και για όσους δεν έχουν κάποια απασχόληση στο σπίτι– οι συνέπειες της πανδημίας είναι ακόμη πιο οδυνηρές και ειδικά στον τομέα της ψυχικής τους υγείας.

Είναι σίγουρο ότι τα κορονοπάρτι –που γίνονται με τη συμμετοχή εκατοντάδων νέων– έχουν προκαλέσει σημαντική διασπορά του κορονοϊού. Ήδη σύμφωνα με τις μετρήσεις στα λύματα της Αττικής το ιικό φορτίο την εβδομάδα 12 – 18 Απριλίου αυξήθηκε κατά 171% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη. Τα προγνωστικά μοντέλα κάνουν λόγο για 1.000 διασωληνωμένους και για αριθμό κρουσμάτων που θα ξεπεράσει τα 4.500.

Γι’ αυτό και οι ευθύνες που έχουν όσοι εισηγούνται και όσοι αποφασίζουν είναι τεράστιες. Τα μέτρα αποσυμπίεσης της κοινωνίας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έρχονται πλέον αργά.

Άρης Μπερζοβίτης

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: in.gr


Σχολιάστε εδώ