Οδηγίες του ΕΦΕΤ για την ασφάλεια των τροφίμων την εορταστική περίοδο

Οδηγίες του ΕΦΕΤ για την ασφάλεια των τροφίμων την εορταστική περίοδο

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων υπενθυμίζει ότι αγοράζουμε τρόφιμα για το πασχαλινό τραπέζι, εξετάζοντας προσεκτικά τη σήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που οι καταναλωτές διαπιστώσουν  αλλοιωμένα τρόφιμα ή αντιμετωπίσουν φαινόμενα εξαπάτησης ή παραπλάνησής τους, υπάρχει ο πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 11717 για τις καταγγελίες.

Συγκεκριμένα, για αμνοερίφια, σπλάχνα και κρέας απαιτείται προσοχή:

• Τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής (ζώα που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε χώρες ΕΕ και έχουν σφαγεί στη χώρα μας), η σφραγίδα καταλληλότητας που αναζητούμε, είναι χρώματος «λαμπρού κυανού» (χρωστική Ε 133), δηλ. «τυρκουάζ» και ωοειδούς σχήματος (σχήμα αυγού), στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου που εσφάγησαν και περιφερειακά τα αρχικά GR και τα διακριτικά της ΕΕ.
• Σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε άλλες χώρες της ΕΕ και διακινούνται προς τη χώρα μας, πρέπει να φέρουν την παραπάνω ωοειδή σφραγίδα, χρώματος επιλογής του κάθε Κράτους Μέλους της ΕΕ και τα χαρακτηριστικά στοιχεία (αριθμός έγκρισης σφαγείου, χώρας και διακριτικών της ΕΕ) τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους.
• Τέλος τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος καστανού.
• Σε κάθε σφάγιο, πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχουν σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
• Όταν αγοράζουμε σπλάχνα, παρατηρούμε να μην υπάρχουν οζίδια ή/και κύστεις, ούτε να φαίνονται μεταβολές στο χρώμα και φυσικά να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον.
• Όταν επιλέγουμε κατεψυγμένα κρέατα, πρέπει να εξετάζουμε την ημερομηνία κατάψυξης και την ημερομηνία λήξης του προϊόντος.

Όταν αγοράζουμε αυγά:

• Εξετάζουμε τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως την κατηγορία ποιότητας, βάρους και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.
• Για την καλή συντήρηση διατηρούμε τα αυγά σε δροσερό χώρο.

Για την βαφή των αυγών:

• Βάφουμε μόνο τα αυγά που δεν έχουν σπάσει κατά το βρασμό.
• Ακολουθούμε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες βαφής αυγών.

Όταν αγοράζουμε σοκολατένια αυγά για παιδιά,

• Επιλέγουμε σημεία πώλησης τροφίμων, όπου ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.
• Επειδή στα σοκολατένια αυγά περιέχονται παιχνίδια μικρών διαστάσεων, προσέχουμε να μην τα δίνουμε σε παιδιά μικρής ηλικίας που μπορεί να πνιγούν. Προσέχουμε την υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (π.χ. «σοκολάτα γάλακτος», «σοκολάτα υγείας») και την ημερομηνία ανάλωσης.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ορθές πρακτικές κατά το χειρισμό τροφίμων στο σπίτι οι καταναλωτές μπορούν να βρουν στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.efet.gr/files/egxeiridio.pdf

Πηγή+Φωτό: ertnews.gr


Σχολιάστε εδώ