Νίκος Παπαθανάσης στο “Π”: Ευελιξία, ταχύτητα, διαλειτουργικότητα στην υπηρεσία των επενδύσεων

Νίκος Παπαθανάσης στο “Π”: Ευελιξία, ταχύτητα, διαλειτουργικότητα στην υπηρεσία των επενδύσεων

Του
αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης
και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση


Με σταθερά, αποφασιστικά και γρήγορα βήματα, παρά το δυσμενές περιβάλλον λόγω της πανδημίας, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού της έργου. Έργο που αποτελεί προγραμματική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και η σταδιακή υλοποίησή του έχει ήδη εντάξει την Ελλάδα στη λίστα με τις αξιόπιστες χώρες που προσφέρουν ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον.

Η επίσπευση των διαδικασιών, η διευκόλυνση και η επιτάχυνση των επενδυτικών σχεδίων εντάσσονται στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με διαρκείς νομοθετικές παρεμβάσεις. Κοινός παρονομαστής είναι η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, η κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των επιχειρηματιών και των επενδυτικών τους σχεδίων, η διαφάνεια στις διαδικασίες και η ταχεία ενσωμάτωση στο νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται. Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτουμε συνεχώς απλοποιήσεις που ξεριζώνουν τη γραφειοκρατία και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά προβλήματα σημαντικών και εν πολλοίς αδικαιολόγητων καθυστερήσεων.

Επιλύουμε τις καθυστερήσεις των επιτροπών αξιολόγησης και ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων που υποβάλλονται προς υπαγωγή στα καθεστώτα ενίσχυσης του Αναπτυξιακού Νόμου (4399/2016) με την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών σύστασής τους. Δίνεται πλέον η δυνατότητα να συστήνονται Επιτροπές Ελέγχου Αξιολόγησης με μέλη του Εθνικού Μητρώου Πιστοποιημένων Αξιολογητών (ΕΜΠΑ) και όχι μόνο μεικτών συνθέσεων με υπηρεσιακούς παράγοντες. Εμπιστευόμαστε τους μηχανικούς και τους οικονομολόγους και αναβαθμίζουμε τον ρόλο του ιδιώτη επιστήμονα σε θέματα που μέχρι σήμερα εκτελούσε η διοίκηση.

Επίσης, οι περιφέρειες θα μπορούν να συστήνουν περισσότερες από μία επιτροπές, δίνοντας δυναμική επίσπευσης στην ολοκλήρωση «κολλημένων» επενδυτικών σχεδίων. Όπως γίνεται αντιληπτό –όχι μόνο από τους άμεσα ενδιαφερόμενους–, το μέτρο αυτό θα λειτουργήσει ευεργετικά, κυρίως για όλα τα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στις περιφέρειες όπου παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις, καθώς η έλλειψη προσωπικού είναι μία από τις χρόνια προβληματικές καταστάσεις.

Κόβουμε τις ρίζες της γραφειοκρατίας μία προς μία. Επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο τους ελέγχους από τους ορκωτούς ελεγκτές με απλοποίηση των διαδικασιών. Με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της διαλειτουργικότητας των συστημάτων ψηφιοποιούμε και απλουστεύουμε τις διοικητικές διαδικασίες. Επί της ουσίας, οι ορκωτοί ελεγκτές σε ένα βήμα, χωρίς να μεσολαβούν περιττά γραφειοκρατικά βήματα, θα καταθέτουν την έκθεση ελέγχου τους. Αυτό σημαίνει ότι επιταχύνεται σημαντικά η διεξαγωγή του ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων.

Συνεχίζουμε τη μάχη κατά της γραφειοκρατίας με πρόσφατη νομοθετική μας παρέμβαση, που συνίσταται στην περαιτέρω απλούστευση της αδειοδότησης σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας στους οποίους απασχολείται πλήθος εργαζομένων. Συνεχίζουμε το εξαιρετικά επιτυχημένο μοντέλο «Πρώτα αδειοδοτώ και μετά ελέγχω» μέσα από σύγχρονα εργαλεία γνωστοποίησης. Εμπιστευόμαστε την επιχειρηματικότητα για άμεση έναρξη των οικονομικών δραστηριοτήτων, χωρίς ταυτόχρονα το Δημόσιο να χάνει το δικαίωμά του να προβαίνει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Η επίσπευση των διαδικασιών, η μείωση της γραφειοκρατίας και η οικοδόμηση ενός σταθερού φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος είναι διαρκής στόχος για την κυβέρνηση και όχημα για την ελληνική οικονομία, ώστε την επόμενη ημέρα της πανδημίας η Ελλάδα να μπει, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, σε τροχιά ανάπτυξης. Συνεχίζουμε και δεν θα σταματήσουμε έως ότου ξεριζώσουμε και την τελευταία ρίζα της γραφειοκρατίας, που εγκλώβιζε τη δυναμική της ελληνικής επιχειρηματικότητας για δεκαετίες. Είναι εντολή του πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη και θα τη φέρουμε εις πέρας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ