Μία από τις σύγχρονες γενοκτονίες που διέπραξε η «πολιτισμένη» Ευρώπη

Μία από τις σύγχρονες γενοκτονίες που διέπραξε η «πολιτισμένη» Ευρώπη

Η Γαλλία ανακοίνωσε πως ανοίγουν σημαντικά αρχεία για τη Ρουάντα, με την ευκαιρία της σημερινής 27ης επετείου από την έναρξη της γενοκτονίας των Τούτσι, μια κίνηση που χαιρετίστηκε από τα θύματα, τα οποία περιμένουν πάντως από το Παρίσι να ζητήσει «συγγνώμη» για τον ρόλο του στην τραγωδία αυτή.

Τα αρχεία του τότε Προέδρου, του σοσιαλιστή Φρανσουά Μιτεράν, εκείνα του τότε πρωθυπουργού του, του δεξιού Εντουάρ Μπαλαντίρ, και άλλα ντοκουμέντα είναι πλέον ανοικτά για το κοινό «πριν από την εκπνοή των προβλεπόμενων προθεσμιών», όπως αναφέρεται σε διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η έκθεση για τον ρόλο της Γαλλίας στη γενοκτονία των Τούτσι το 1994 δόθηκε στη δημοσιότητα από την επιτροπή με επικεφαλής τον ιστορικό Βενσάν Ντικλέρ.

27 χρόνια ακριβώς από την έναρξη της γενοκτονίας, ο Πρόεδρος της Ρουάντα Καγκάμε δήλωσε πως η έκθεση αυτή, η οποία υπογραμμίζει τις βαριές και συντριπτικές ευθύνες της Γαλλίας, σηματοδοτεί μια αλλαγή.

«Δείχνει μια επιθυμία, ακόμη και μεταξύ των ηγετών της Γαλλίας, να προωθήσουν μια καλύτερη κατανόηση αυτού που συνέβη. Το χαιρετίζουμε αυτό», πρόσθεσε σε ομιλία του στο Κιγκάλι με την ευκαιρία των τελετών μνήμης της γενοκτονίας.

Είναι η πρώτη φορά που ο Καγκάμε μιλάει για τις εργασίες της επιτροπής Ντικλέρ, η έκθεση της οποίας παραδόθηκε στις 26 Μαρτίου στον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, και διευκρίνισε πως η Ρουάντα «θα πάρει επίσης τον λόγο» με τη δική της έκθεση για το θέμα, που αναμένεται να παρουσιασθεί μέσα στον Απρίλιο.

Στη Γαλλία οι τελετές μνήμης για την 27η επέτειο της γενοκτονίας, στη διάρκεια της οποίας εξοντώθηκαν περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι, ως επί το πλείστον Τούτσι, μέσα σε φρικτές συνθήκες, από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 1994, είχαν τεθεί υπό το έμβλημα της αντιμετώπισης των αρνητών της γενοκτονίας.

Το Παρίσι ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα ότι ανοίγουν για το κοινό σημαντικά αρχεία, κυρίως αυτά του Φρανσουά Μιτεράν, που ήταν Πρόεδρος της Γαλλίας την εποχή της γενοκτονίας.

Την κίνηση αυτή χαιρέτισε ως κάτι θετικό η ένωση επιζησάντων Ibuka France.
«Πάντως οι επιζήσαντες δεν έχουν πολλά να μάθουν από την έκθεση αυτή», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ibuka France, Ετιέν Νσανζιμάνα, στη διάρκεια τελετής που έγινε στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι και τόνισε ότι «θέλουν ισχυρές πράξεις, θέλουν λέξεις συγγνώμης».

«Προσωπικά πιστεύω πως η συγγνώμη επιβάλλεται, αν δει κανείς αυτήν τη γαλλική πολιτική στη Ρουάντα, που χαρακτηρίσθηκε από μεγάλη βία και μια πολύ αποικιοκρατική ανωτερότητα», τόνισε ο ιστορικός Βενσάν Λεκλέρ, ο συντάκτης της έκθεσης, σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Mediapart.

Τώρα πρέπει να περιμένουμε τους «κεραυνούς» του Σουλτάνου Ερντογάν, που κατηγορείται από τους Γάλλους –και όχι μόνο– για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: onlarissa.gr


Σχολιάστε εδώ