Η καραντίνα έχει εξαντλήσει τις αντοχές της κοινωνίας

Η καραντίνα έχει εξαντλήσει τις αντοχές της κοινωνίας

Το 62% ζητάει απελευθέρωση των μετακινήσεων

-Το 57% λέει ότι τα μέτρα δεν αποδίδουν και πρέπει να αρθούν

Το ενδεχόμενο ενός κύματος φυγής των κατοίκων των αστικών κέντρων προς την περιφέρεια κατά τις ημέρες του Πάσχα –παρά τις απαγορεύσεις– τρομάζει την κυβέρνηση. Μετά από μια καραντίνα που διαρκεί έξι και πλέον μήνες οι αντοχές του κόσμου έχουν εξανεμιστεί, η κόπωση είναι μεγάλη, η κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της.

Και είναι αυτός ένας από τους λόγους που το Μέγαρο Μαξίμου πήρε την απόφαση να ανοίξει νωρίτερα από ό,τι ήταν προγραμματισμένο την εστίαση καθώς και άλλες δραστηριότητες, σε μια προσπάθεια να αποφορτίσει το κλίμα.

Στις κυβερνητικές συσκέψεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες εκφράσθηκαν φόβοι ότι οι πολίτες θα αγνοήσουν τα περιοριστικά μέτρα –όπως ακριβώς συνέβη με τα πάρτι στις πλατείες– και θα ταξιδέψουν για τις εορτές του Πάσχα.

Με το σκεπτικό ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα πανδημίας με τη μετάδοση του ιού στους κατοίκους της περιφέρειας, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει αυστηρά μέτρα για να αποτρέψει τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Οι έλεγχοι στις εθνικές οδούς αλλά και στο επαρχιακό δίκτυο είναι εντατικοί και συνεχείς, ενώ υπάρχουν μπλόκα στους σταθμούς διοδίων αλλά και στις εισόδους των νομών.

Οι έλεγχοι όλες τις ημέρες των εορτών θα είναι και από αέρος, με ελικόπτερα της τροχαίας αλλά και με τη χρήση drones. Σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνουν τους… παραβάτες, οι αστυνομικοί που θα κάνουν τους ελέγχους θα έχουν σαφή εντολή εκτός από την επιβολή του προβλεπόμενου προστίμου (300 ευρώ) να κινούν τις διαδικασίες για την απόδοση ποινικών ευθυνών για όσους παρουσιάζουν ψευδείς βεβαιώσεις (δηλώσεις) για να μετακινηθούν.

Στα όριά τους οι πολίτες
Όλες οι έρευνες που γίνονται τον τελευταίο μήνα δείχνουν με ανάγλυφο τρόπο ότι η κόπωση των πολιτών από την εξάμηνη καραντίνα είναι μεγάλη. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τάσσονται υπέρ της άρσης των περιοριστικών μέτρων, τα οποία –σε αντίθεση με την πρώτη καραντίνα– αυτήν τη φορά αγνόησε ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι η έρευνα της Alco, σύμφωνα με την οποία το 62% των πολιτών ζητά να απελευθερωθούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και μόνο το 29% είναι της άποψης ότι πρέπει να συνεχίσουν να ισχύουν οι απαγορεύσεις. Το 81% επικροτεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου και μόλις το 12% έχει αντίθετη γνώμη. Ακόμη, το 65% κρίνει σωστή την επαναλειτουργία των λυκείων με self tests, ενώ το 24% θεωρεί λανθασμένη τη συγκεκριμένη απόφαση.

Επίσης, στην έρευνα της Interview το 57% είπε ότι το lockdown δεν αποδίδει πλέον, κούρασε και πρέπει να αρθεί άμεσα και μόνο το 25% θεωρεί ότι πρέπει να συνεχισθεί για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμη. Το 58% τάσσεται υπέρ της άρσης της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: nonews-news.com


Σχολιάστε εδώ