Πάσχα: Πώς θα το γιορτάσουμε – Τι θα ισχύει για τις εκκλησίες τις μετακινήσεις και το πασχαλινό τραπέζι

Πάσχα: Πώς θα το γιορτάσουμε – Τι θα ισχύει για τις εκκλησίες τις μετακινήσεις και το πασχαλινό τραπέζι

Για μια ακόμη χρονιά θα εορταστεί και το φετινό Πάσχα κάτω από ειδικές συνθήκες αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν μεγαλύτερη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων του lockdown.

«Πάσχα στο χωριό» δεν θα κάνουμε θα επιτραπούν, όμως, οι επισκέψεις στο πασχαλινό τραπέζι μέχρι δύο οικογένειας ενώ οι πιστοί θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες στους εξωτερικούς χώρους των Ιερών Ναών με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Περιορίζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από την Μεγάλη Εβδομάδα και θα ισχύει από τις 11.00 το βράδυ αντί τις 9.00 που ισχύει σήμερα. Συκγεκριμένα:

-Από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο η κυκλοφορία θα επιτρέπεται μέχρι και τις 22:00.

-Την Κυριακή του Πάσχα και μόνο η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύσει μέχρι τις 21:00.

-Από τη Δευτέρα του Πάσχα και μετά, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίζει στις 23:00.

Tο πασχαλινό τραπέζι

Aνήμερα του Πάσχα δίνεται η -κατ’ εξαίρεση- δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών, με ανώτερο αριθμό τα εννιά άτομα. Ωστόσο, αν πρόκειται για εξωτερικό χώρο, καθώς πολλοί θα ψήσουν και φέτος στο μπαλκόνι ή στην αυλή, επιτρέπονται έως 12 άτομα, όπως διευκρίνισε σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Όσοι θα συμμετέχουν σε τέτοιες συγκεντρώσεις θα πρέπει να τηρούν τα ατομικά προστασίας και – αν είναι δυνατόν – να κάνουν self test.

Oι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα – Πώς θα γίνει ο Επιτάφιος

Η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων ενέκρινε τις προτάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τον εορτασμό του Πάσχα στις εκκλησίες ακι συνεπώς οι Ναοί θα είναι κανονικά ανοιχτοί ολόκληρη τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Στο εσωτερικό των Ναών, προβλέπεται η παρουσία ενός πιστού ανά 25 τμ. Στους εξωτερικούς χώρους των Ναών δεν υπάρχει κάποιο όριο, αν και συστήνεται απόσταση έως 10 μέτρων μεταξύ των ατόμων.

Επιβάλλεται η χρήση διπλής μάσκας τόσο εντός όσο και εκτός των εκκλησιών. Επίσης, οι ιερείς και το προσωπικό του Ναού θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε self test. 

Όσον αφορά στις λειτουργίες  της Μεγάλης Εβδομάδας, θα μετατεθούν χρονικά μισή ώρα νωρίτερα. Έτσι, το ωράριο θα είναι:

  • στις 6.30 μ.μ. τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη,
  • την Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ.

Η λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής θα ξεκινήσει στις 6.00 μ.μ. Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών. Θα επιτραπεί το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού.

Η Ανάσταση θα εορταστεί… το Μεγάλο Σάββατο στις 9 το βράδυ και όχι τα μεσάνυχτα. Η ακολουθία του Μεγάλου Σαββάτου θα ξεκινήσει στις 20:00 το βράδυ. Στις 21:00 θα εορταστεί η ανάσταση του κυρίου.

Μέχρι τις 22:30 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αναστάσιμη ακολουθία, προκειμένου οι πιστοί να διευκολυνθούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους πριν από την απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 23:00.

 


Σχολιάστε εδώ