Ν. Δένδιας: Η Τουρκία πρέπει να δεχτεί το διεθνές δίκαιο για να προχωρήσουμε

Ν. Δένδιας: Η Τουρκία πρέπει να δεχτεί το διεθνές δίκαιο για να προχωρήσουμε

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη στο euronews και τον Άλιστερ Σάντφορντ. Ρωτήθηκε για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ιδιαίτερα μετά τον έντονο διάλογο με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, για το ζήτημα της μετανάστευσης αλλά και για το επερχόμενο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού.

«Δεν θα έλεγα πως υπάρχει επιδείνωση των σχέσεων μας με την Τουρκία. Η συζήτησή μου με τον φίλο μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν απλά ξεκαθάρισμα των θέσεών μας. Εγώ απλά τόνισα τις ελληνικές θέσεις σε όλα τα ζητήματα, θέσεις που είναι ξεκάθαρες. Και δεν πρόκειται για αμφισβητούμενα ζητήματα, είναι στην πραγματικότητα μαύρο και άσπρο» είπε αρχικά ο Νίκος Δένδιας και συμπλήρωσε: «Δεν ήθελα να συμβεί αυτό που συνέβη. Επανέλαβα απλά αυτά που ήδη γνωρίζει η τουρκική πλευρά, τις πάγιες ελληνικές θέσεις, ειδικά σε σχέση με το διεθνές δίκαιο το οποίο δεν χωράει πολλές απόψεις. Κάτι είτε είναι νόμιμο είτε παράνομο».

Για τα ζητήματα με την Τουρκία και τις επόμενες κινήσεις ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι «Είναι άλλο η άρνηση και άλλο η πραγματικότητα. Δεν έχουμε πρόβλημα να μιλήσουμε με την Τουρκία, θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: Πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες. Όμως η Τουρκία δεν αποδέχεται τους κανόνες. Άρα για να λύσουμε τις διαφορές μας υπάρχει ένας χρυσός κανόνας: Η Τουρκία να δεχτεί το διεθνές δίκαιο και την UNCLOS. Όμως η Τουρκία δεν τους δέχεται αυτούς τους κανόνες. Υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα αναζητά κοινό τόπο με την Τουρκία. Και αυτός είναι το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».

Ο Νίκος Δένδιας όταν ρωτήθηκε για τις κατηγορίες σε βάρος της Ελλάδας από την Τουρκία για απωθήσεις μεταναστών, είπε χαρακτηριστικά πως η Τουρκία δεν δικαιούται να κάνει μαθήματα για ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα μετά τα περιστατικά στον Έβρο.

«Η Τουρκία δεν είναι σε θέση να μας κάνει μάθημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα μετά τον Μάρτιο του 2020 όταν έσπρωξε δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στα ελληνικά σύνορα για να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλοι θυμούνται τις εικόνες του Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2020» είπε αρχικά ο Νίκος Δένδιας και συμπλήρωσε για την ευρύτερη μεταναστευτική πολιτική: «Η μετανάστευση είναι πανευρωπαϊκό θέμα και απαιτεί πανευρωπαϊκή απάντηση. Και σαφώς χρειάζεται η συνεργασία της Τουρκίας. Πρέπει όμως να εγκωμιάσουμε και τις κινήσεις άλλων κρατών όπως είναι η Αίγυπτος, η οποία δεν ζήτησε χρήματα, δεν άσκησε πίεση στην ΕΕ ούτε εκβιάζει την ΕΕ για να συνεργαστεί».

Για την πανδημία και το άνοιγμα του τουρισμού ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε πως θα ανοίξει ο τουρισμός εφόσον όλα είναι καλά με την πανδημία και υπάρχει ασφάλεια ενώ τόνισε ότι «ο τρόπος διαχείρισης της πανδημίας από την Ελλάδα είναι παραδειγματικός. Δεν θα άνοιγε η χώρα εάν δεν είχαμε διασφαλίσει πως οι Έλληνες και οι επισκέπτες θα είναι ασφαλείς».

Διαβάστε αναλυτικά η συνέντευξη του Νίκου Δένδια στο euronews
@euronews – Monika Papadatou


Σχολιάστε εδώ