Χρ. Σταϊκούρας: Αυτά που ανακοινώθηκαν σήμερα αφορούν και τα επόμενα χρόνια

Χρ. Σταϊκούρας: Αυτά που ανακοινώθηκαν σήμερα αφορούν και τα επόμενα χρόνια

Για ορθολογικό σχεδιασμό που εκτείνεται πέρα και πάνω από το ερχόμενο διάστημα έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην ΕΡΤ για τις φοροελαφρύνσεις και τις διευκολύνσεις που ανακοινώθηκαν ενόψει Πάσχα. «Αυτά που ανακοινώθηκαν σήμερα, δεν αφορούν τους επόμενους μήνες, αφορούν και τα επόμενα χρόνια» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

«Πιάνουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε όταν ξεκίνησε η υγειονομική κρίση και το συνεχίζουμε, δηλαδή σε στοχευμένες, μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορώνενισχύουμε ακόμα περισσότερο τη μεσαία τάξη και αποδεικνύουμε ότι αξιοποιούμε τη δημοσιονομική ευελιξία με υπευθυνότητα, χωρίς να οδηγούμαστε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Για το αποτύπωμα των νέων εξαγγελιών του πρωθυπουργού, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι υπάρχουν μέτρα που αφορούν τη φετινή χρονιά και μέτρα που ξεκινούν το 2021 και ξεδιπλώνονται τα επόμενα χρόνια.

Έφερε ως παράδειγμα την αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, η οποία είχε αποφασιστεί για το 2021 και υλοποιείται. «Τελειώσαμε την διαπραγμάτευση με τους θεσμούς αυτή την εβδομάδα, γιατί θυμίζω ότι η χώρα είναι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας από το καλοκαίρι του 2018, η μόνη χώρα της Ευρώπης σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, και εξασφαλίσαμε τον δημοσιονομικό χώρο ώστε αυτό να επεκταθεί και το 2022. Άρα είναι κάτι που θα δουν οι πολίτες και φέτος, και του χρόνου» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που είχε αποφασιστεί για τρεις ποσοστιαίες μονάδες φέτος, επεκτείνεται και του χρόνου «στο ίδιο ποσοστό για όλες τις επιχειρήσεις».

Για την προκαταβολή φόρου, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι πρόκειται για μόνιμες μειώσεις για φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις για φέτος και για τα επόμενα χρόνια.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο με τις φορολογικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκε την Τετάρτη,
ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε: «Η πρώτη ενότητα των μέτρων αφορά το σήμερα και το αύριο της ελληνικής οικονομίας, γιατί σχεδιάζουμε και την μετά-κορονοϊού εποχήΓνωρίζουμε όμως τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Χθες, νομοθετήσαμε στη Βουλή ένα πλέγμα μέτρων που αφορούν και σχετίζονται εν πολλοίς με τις φορολογικές δηλώσεις που θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται μετά το Πάσχα. Αυτό σχετίζεται με τον αριθμό των δόσεων στον φόρο εισοδήματος, 8 δόσεις, με τον αριθμό των δόσεων στον ΕΝΦΙΑ, 6 δόσεις, με τον τρόπο με τον οποίο καταγράφονται ή όχι τα τεκμήρια – απαλλάσονται από τα τεκμήρια οι συμπατριώτες μας που έχουν πληγεί, καθώς και με την κάλυψη του 30% των ηλεκτρονικών συναλλαγών για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών που έχουν πληγεί μέσα στην υγειονομική κρίση».

«Λειτουργούμε και βραχυπρόθεσμα και μεσο-μακροπρόθεσμα για να διευκολύνουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις» σημείωσε.

Για τον ΕΝΦΙΑ, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι έχει ήδη υλοποιηθεί η μείωσή του κατά 22% και πρόσθεσε: «Εκκρεμεί από την προεκλογική μας δέσμευση ένα 8%. Όταν τελειώσει μετά από κάποιους μήνες η άσκηση των αντικειμενικών αξιών, θα δούμε το αποτύπωμα το οποίο υπάρχει στα δημόσια οικονομικά και θα επιδιώξουμε, όπως έχουμε αποδείξει μέχρι τώρα ότι κάνουμε με επιτυχία, να ενσωματώσουμε και μία μεγαλύτερη μείωση, περαιτέρω μείωση στον ΕΝΦΙΑ. Είναι πολύ νωρίς όμως να σας το πω και σίγουρα δεν θα αφορά τη φετινή χρονιά».

Ο κ. Σταϊκούρας, σημείωσε επίσης ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα θα ξεκινήσει η εκταμίευση της 7ης Επιστρεπτέας Προκαταβολής. «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, με ρευστότητα, αυτόν τον κλάδο (εστίαση) που θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα, όπως το έχουμε κάνει συστηματικά το προηγούμενο χρονικό διάστημα» είπε ο υπουργός.

Ερωτηθείς αν αναμένουμε περαιτέρω μείωση φόρων εντός του 2021, απάντησε:
«Είμαστε σε μια περίοδο πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, την οποία θα πρέπει – μη γνωρίζοντας την ένταση και την έκταση του προβλήματος, έχοντας όμως ένα φως στην άκρη του τούνελ – να έχουμε πάντα εφόδια και πολεμοφόδια για να βοηθήσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και μέσα από την αύξηση των δαπανών. Ήδη όμως έχουμε κάνει πολλά», είπε και αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί.

Αυτό που εισηγούνται πολλοί είναι τα μεγέθη του ελλείματος και του χρέους να τα αυξήσουμε ακόμα περισσότερο, είπε ο κ. Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι «άλλο δημοσιονομική ευελιξία και άλλο δημοσιονομικός εκτροχιασμός».

«Πηγαίνουμε τόσο όσο πρέπει ώστε οι αγορές να συνεχίσουν να μας δανείζουν με ευνοϊκούς όρους για να μπορούμε να αιματοδοτούμε την οικονομία, για να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σταϊκούρας κατέληξε με δύο συμπερασματικές σκέψεις:

  1. «Το χρέος έχει χαρακτηριστικά βιωσιμότητας γιατί έχει ένα εξαιρετικό προφίλ. Τι σημαίνει προφίλ; Οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες είναι εξαιρετικά χαμηλές σε σχέση με το παρελθόν. Φανταστείτε ένα φυσικό πρόσωπο, ένας πολίτης να χρωστά σε μία τράπεζα. Τι θέλει; Όσο μπορεί το χρέος του να είναι χαμηλότερο και να πληρώσει σε περισσότερα χρόνια. Η χώρα έχει εξασφαλίσει μετά το 2012 ευνοϊκό ετήσιο καθεστώς χρηματοδοτικών αναγκών. Άρα, το χρέος είναι βιώσιμο και αυτό πρόσφατα αναδύθηκε δημόσια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης».
  2. «Με το που σταθεροποιείται σιγά σιγά η οικονομία και λειτουργεί, θα αρχίσουν να αυξάνουν τα έσοδα. Όταν με ασφάλεια ισορροπήσει η κατάσταση, όπως θα γίνει σε όλη την Ευρώπη, θα αποσύρουμε σταδιακά τα μέτρα στήριξης. Όχι αύριο το πρωί, σταδιακά όταν υπάρχει ασφάλεια. Και ταυτόχρονα θα έρθουν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης για να αιματοδοτήσουν ακόμα περισσότερο την οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι από το 2022 και μετά θα αρχίσει να υπάρχει δημοσιονομική ισορροπία στη χώρα που θα βοηθήσει το χρέος να γίνει μικρότερο και έτσι θα έχουμε αυτή τη σταθερότητα μέσα από την ανάκαμψη της οικονομίας και όχι με μέτρα λιτότητας».

Πηγη: ΕΡΤ


Σχολιάστε εδώ