Στους αποδήμους ψαρεύει ψήφους η κυβέρνηση

Στους αποδήμους ψαρεύει ψήφους η κυβέρνηση

Δεν θα ξεπεράσουν τους 50.000 αυτοί που θα ψηφίσουν

Σε ένα άνευ προηγουμένου πολιτικό πινγκ πονγκ με ζητούμενο την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων έχουν επιδοθεί εσχάτως κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων. Είναι κάτι περισσότερο από εμφανές ότι αμφότερες τις πλευρές λιγότερο τις ενδιαφέρει η συμμετοχή στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό και περισσότερο που η ψήφος τους θα αλλάξει ή δεν θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων.

Η μεν κυβέρνηση θέλει να αυξήσει κατά πολύ τον αριθμό, με το σκεπτικό ότι οι Έλληνες που ζουν εκτός Ελλάδος είναι περισσότερο συντηρητικοί στις απόψεις και δεν επηρεάζονται από τις εξαγγελίες και την παροχολογία. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αντιδράει, περισσότερο από όλα τα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ, καθότι ανησυχεί ότι η συμμετοχή των αποδήμων θα δώσει αβαντάζ στη Νέα Δημοκρατία. Και επιμένει στη διατήρηση των περιορισμών, την ίδια ώρα που το Κίνημα Αλλαγής συναινεί στην άρση τους.

Όπως και να ’χει πάντως, οι όποιες νέες ρυθμίσεις φέρνει η κυβέρνηση πρέπει να ψηφισθούν από τουλάχιστον 200 βουλευτές για να τεθούν σε ισχύ. Κάτι ανέφικτο, δεδομένου ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν πρόκειται να συναινέσουν. Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση επιχειρεί να συκοφαντήσει τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι των αποδήμων Ελλήνων με το… επιχείρημα ότι δεν επιθυμεί τη συμμετοχή τους στις εκλογές.

Ενάμιση σχεδόν χρόνο μετά την ψήφιση από τη Βουλή –με μεγάλη πλειοψηφία– του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων η κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει δεύτερο νομοσχέδιο με νέες ρυθμίσεις. Ο λόγος; Στο υπουργείο Εσωτερικών διαπίστωσαν ότι οι περιορισμοί που έβαζε το αρχικό νομοσχέδιο… περιόριζε κατά πολύ τον αριθμό των Ελλήνων εκτός Ελλάδος που έχουν το δικαίωμα να πάρουν μέρος στις εκλογές από τον τόπο διαμονής τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο εμπνευστής του νομοσχεδίου, πρώην υπουργός Τ. Θεοδωρικάκος είχε μιλήσει για 500.000 ψηφοφόρους, ενώ ο διάδοχός του Μ. Βορίδης χαμηλώνει τον πήχη στους 300.000.

Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις, αυτοί που –με βάση τους περιορισμούς που θέτει το αρχικό νομοσχέδιο– θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν δεν θα υπερβαίνουν τις 50.000. Αριθμός σχετικά μικρός για να επηρεάσει αποφασιστικά το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Η πλατφόρμα για την εγ­γραφή των αποδήμων στους εκλογικούς καταλόγους έχει ανοίξει προ πολλού, αλλά μέχρι τώρα –σύμφωνα με τις πληροφορίες– η αντα­πόκριση είναι ιδιαιτέρως περιορισμένη και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τη γραφειοκρατία που συνοδεύει την εγγραφή στους καταλόγους.

Στην κυβέρνηση εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν με την πάροδο του χρόνου, καθώς θα αρθούν οι δυσκολίες για τους απόδημους, ενώ όσο πλησιάζουμε στον χρόνο των εκλογών το κλίμα θα θερμαίνεται σιγά σιγά.

Στην προσπάθεια να κινητοποιήσει τους Έλληνες του εξωτερικού η κυβέρνηση έχει αποφασίσει, στην κατάλληλη χρονική περίοδο, να κάνει ενημερωτική καμπάνια τόσο σε ευρωπαϊκές χώρες όσο και σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία, όπου το ελληνικό στοιχείο είναι ισχυρό.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ