Πάνος Σκουρολιάκος στο “Π”: Η επόμενη μέρα

Πάνος Σκουρολιάκος στο “Π”: Η επόμενη μέρα

Του
ΠΑΝΟΥ ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΥ
Βουλευτή Ανατολικής Αττικής
και Αναπληρωτή Τομεάρχη Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία


Έχουμε την ατυχία να ζούμε σε μια περίοδο δύσκολη για την ανθρωπότητα. Την υφήλιο ταλανίζει μια πανδημία μεγάλης έντασης, που θα σημαδέψει την ιστορία του πλανήτη. Όλοι ελπίζουμε πως το ταξίδι σε αυτό το σκοτεινό τούνελ θα τελειώσει γρήγορα και τότε θα ξημερώσει μια άλλη μέρα.

Σε τι μέρα όμως θα ξημερώσουμε; Ποιες θα είναι οι αντοχές μας για να συνεχίσουμε μια ζωή δημιουργική; Αναμφισβήτητο είναι πως τον Μάρτιο του 2020, όταν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ήρθαν στη ζωή μας, ήμασταν ήδη ταλαιπωρημένοι από την οικονομική κρίση που είχε προηγηθεί. Με την πανδημία η ελληνική κοινωνία βιώνει μια δεύτερη οικονομική κρίση η οποία δυστυχώς έρχεται ως επιστέγασμα των μνημονιακών χρόνων, από τα οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να μας βγάλει τον Αύγουστο του 2018 και να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Όμως η ατυχία δεν σταματά εδώ. Σημαντικό είναι να σκεφθούμε ποιος είναι στο τιμόνι της χώρας σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή. Για κακή μας τύχη λοιπόν, τη διαχείριση της πανδημίας έχει αναλάβει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη. Βιώνει λοιπόν η ελληνική κοινωνία καθημερινά την ανικανότητα των κυβερνώντων να διαχειριστούν την πανδημία αλλά και τις οικονομικές επιπτώσεις που αυτή επιφέρει.

Η επόμενη μέρα θα βρει δυστυχώς μεγάλα τμήματα της κοινωνίας μας σε άσχημη κατάσταση. Οι έμποροι, οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό, στην εστίαση, στον τουρισμό θα βρεθούν στη νέα περίοδο πλήρως εξαντλημένοι. Τα μέτρα της κυβέρνησης αποδείχθηκαν έως σήμερα πλήρως ανεπαρκή. Η ανάκαμψη των κλάδων που προαναφέραμε θα γίνει πολύ αργά και σταδιακά. Δεν θα δούμε δηλαδή ξαφνικά 35.000.000 τουρίστες να καταφθάνουν, όπως τα καλοκαίρια του 2018 και 2019.

Η έντονη ανεργία μας χτυπά ξανά την πόρτα. Μεγάλες κοινωνικές ομάδες έχουν απολέσει ουσιαστικά το δικαίωμα στην εργασία και πιο πολύ η νέα γενιά. Ο ανθός της χώρας μας κινδυνεύει όχι μόνο να συρρικνωθεί οικονομικά αλλά να χαθεί εντελώς. Η φυγή στο εξωτερικό, αντί να αντιστραφεί, συνεχίζεται με περισσότερη ένταση.

Σύμφωνα με ασφαλή στοιχεία, το εμπόριο αναμένεται να συρρικνωθεί γύρω στο 10%, ενώ η ανεργία στην πατρίδα μας τρέχει με 18,3%, τους μεγαλύτερους ρυθμούς δηλαδή στην Ευρωζώνη, ενώ η οικονομία μετρά ύφεση 8,2%. Όλα αυτά τα στοιχεία προμηνύουν ότι την επόμενη μέρα η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών δεν θα μπορεί να ανοίξει τα καταστήματα της, ενώ όλοι οι άλλοι θα παλεύουν σε ένα δύσκολο τοπίο.

Καθημερινά επαγγέλματα, εργασίες και πάνω απ’ όλα η ίδια η ζωή χάνονται από την πολιτική μιας κυβέρνησης που δεν πιστεύει στις κοινωνικές παροχές. Που θεωρεί πως τα δημόσια νοσοκομεία είναι βάρος και πρέπει να γκρεμισθούν, που θεωρεί τους γιατρούς στο δημόσιο σύστημα άχρηστους. Προσοχή. Πρόκειται γι’ αυτά τα νοσοκομεία και για αυτούς τους γιατρούς που δίνουν ηρωικές μάχες με την πανδημία, ώστε να κρατήσουν την πατρίδα και τους ανθρώπους όρθιους.

Την επόμενη μέρα λοιπόν θα εφαρμόσει πλήρως την πολιτική της η κυβέρνηση όσον αφορά τη δημόσια υγεία; Έχει έτοιμο άλλωστε το Σχέδιο Πισσαρίδη, το όποιο θεωρεί τον παραγωγό, τον ελεύθερο επαγγελματία και γενικότερα τον μικρομεσαίο ως παρασιτικά κομμάτια της οικονομίας τα οποία πρέπει να εξαφανιστούν και να συγκεντρωθούν κάτω από μεγάλες εταιρείες.

Ονειρεύεται παράλληλα την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων κοινωνικών δομών. Δηλαδή, την Υγεία, την Παιδεία κ.ο.κ. Η επόμενη μέρα θα μας βρει με ένα σχέδιο που οδηγεί ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της δημοκρατίας μας, που είναι ο Πολιτισμός, στην αφάνεια, είτε αφήνοντας απροστάτευτους τους ανθρώπους του σύγχρονου Πολιτισμού είτε κάνοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά βορά στις ορέξεις επίδοξων επιχειρηματιών.

Αγωνιζόμενοι να αντέξουμε και να ξεπεράσουμε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που μας έλαχε να ζούμε, πρέπει να οπλισθούμε με δύναμη, αλληλεγγύη ο ένας για τον άλλον και απόφαση να προετοιμάσουμε μια πιο φωτεινή «επόμενη μέρα». Μια καινούρια μέρα σε μια πατρίδα απαλλαγμένη από ψεύτικες υποσχέσεις, αδιαφάνεια, κατασπατάληση του δημόσιου πλούτου, αποθέωση της βίας και της καταστολής, των ψεύτικων ειδήσεων, μια μέρα απαλλαγμένη από την παντοκρατορία των ημέτερων, των κολλητών, των «αγορασμένων».

Η «επόμενη μέρα» πρέπει να είναι μέρα δικαιοσύνης, αλληλεγγύης, προκοπής. Να είναι μια μέρα προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ