Το Ισραήλ και η Ελλάδα υπέγραψαν τη μεγαλύτερη ως σήμερα αμυντική συμφωνία

Το Ισραήλ και η Ελλάδα υπέγραψαν τη μεγαλύτερη ως σήμερα αμυντική συμφωνία

Με εξουσιοδότηση από τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, ο Γενικός Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, Απτχος (Ι) Θεόδωρος Λάγιος (ε.α) και o Διευθυντής Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ (SIBAT), Ταξίαρχος ε.α. Γιαΐρ Κουλάς (Yair Kulas), υπέγραψαν την Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021, Αμυντική Διακρατική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και του Κράτους του Ισραήλ για τη δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος, στην Καλαμάτα.

Η Ελλάδα υπέγραψε με το Ισραήλ την μεγαλύτερη έως σήμερα συμφωνία για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και μετέδωσε το Reuters.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ισραηλινή εταιρεία αμυντικών ηλεκτρονικών συστημάτων Elbit Systems Ltd., θα λειτουργεί ένα κέντρο εκπαίδευσης για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία με βάση ένα συμβόλαιο, ύψους περίπου 1,65 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο.

Η εταιρεία Elbit ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει ολόκληρο τον εκπαιδευτικό στόλο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας–που αποτελείται από δεκάδες εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 και T-6– με νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 και θα τον συντηρεί για περίπου μια εικοσαετία.

Οριστική λύση λέει το υπ. Άμυνας

Η Συμφωνία δίνει οριστική λύση στο χρονίζον πρόβλημα της εκπαιδεύσεως των Ικάρων της Πολεμικής Αεροπορίας με ικανοποιητική επάρκεια ωρών πτήσεως και υπερσύγχρονων εκπαιδευτικών μέσων, ενώ παράλληλα ενδυναμώνει ουσιαστικά τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδος και Ισραήλ.

Παρόντες στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας ήταν ο Ακόλουθος Άμυνας του Κράτους του Ισραήλ στην Ελλάδα, Σμήναρχος Γιόσι Πίντο (Υossi Pinto), o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της “Elbit Systems” κ. Μπεζχάλελ (Μπούτζι) Μαχλίς [Benhalel (Butzi) Machlis] και Ισραηλινή Αντιπροσωπία.

Με πληροφορίες και από την ΕΡΤ

Φωτό: haf.gr

 

 


Σχολιάστε εδώ