Δήμος Πειραιά: Πάνε να κλείσουν ένα ίδρυμα-πρότυπο για δεκάδες παιδιά!

Δήμος Πειραιά: Πάνε να κλείσουν ένα ίδρυμα-πρότυπο για δεκάδες παιδιά!

Ένα από τα καλύτερα ιδρύματα του Πειραιά, με αποδεδειγμένη προσφορά και κοινωνική ευαισθησία που περισσεύει, αφού είναι το καταφύγιο, η ζεστή και ασφαλής αγκαλιά για δεκάδες παιδιά που έχουν υποστεί τη φρίκη της παραβατικότητας από γονείς, πατριούς ή συγγενείς που υποτίθεται ότι τα είχαν περιθάλψει, κινδυνεύει να κλείσει και να μετατραπεί σε ένα είδος αναμορφωτήριου ανοικτού τύπου.

Αν συμβεί αυτό, τα 30 περίπου παιδάκια που φιλοξενούνται θα διασκορπιστούν στους τέσσερις ανέμους και αυτόματα το «αύριό» τους θα είναι αβέβαιο.

Πριν από δυόμισι χρόνια περίπου η τότε κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να κάνει κάτι παρόμοιο, αλλά η ισχυρή αντίδραση των φορέων της πόλης μπλόκαρε το «λουκέτο». Στο μεταξύ υπήρξε η αλλαγή της κυβέρνησης και όλοι πίστεψαν ότι η κιβωτός αυτή της ελπίδας είχε… γλιτώσει.

Όμως οι εξελίξεις τούς διέψευσαν. Διότι στο άρθρο 54 του νέου νομοσχεδίου που κατάρτισε το υπουργείο Δικαιοσύνης για τα σωφρονιστικά καταστήματα προβλέπεται ότι οι υπάρχουσες δομές περίθαλψης ανηλίκων που έχουν πέσει θύματα παραβατικότητας θα κλείσουν και θα μετατραπούν σε Μονάδες Μέριμνας Νέων, δηλαδή σε αναμορφωτήριο ανοικτού τύπου. Δηλαδή, δεν θα φιλοξενούν παιδιά-θύματα παραβατικότητας, αλλά παραβατικά παιδιά.

Στόχος είναι να αξιοποιηθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις των δομών για τη στέγαση των Μονάδων Παραβατικότητας Νέων. Ίσως να έχει ένα δίκιο το υπουργείο σε κάποιο σημείο, αφού από τις 19 δομές μόνο οι τρεις – τέσσερις λειτουργούν σωστά και έχουν αρκετά παιδιά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μαζί με τα ξερά πρέπει να καούν και τα χλωρά. Και ειδικά ο «Καλός Ποιμήν», που είναι υπόδειγμα σωστής και σοβαρής λειτουργίας και γράφει ιστορία στον τομέα της περίθαλψης των κατατρεγμένων παιδιών.

Όπως λένε εκείνοι που γνωρίζουν την προσφορά του, είναι ένα πραγματικό καταφύγιο, που παίρνει τα παιδιά από την προσχολική ηλικία, τα μορφώνει, τα εφοδιάζει με τα απαραίτητα προσόντα και τα ετοιμάζει για να αντιμετωπίσουν τη ζωή. Πέρυσι, ένα από τα παιδιά είχε πρωτεύσει στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, ενώ άλλα είχαν μπει σε καλή σειρά. Επίσης, η δομή επιδιώκει να βρει οικογένειες για να υιοθετούν παιδιά.

Ήδη, δε, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των δωρητών και των φιλανθρώπων, που με προσφορές ή χορηγίες έχουν καταστήσει τη δομή ικανή να παρέχει στα παιδιά υπηρεσίες πολύ υψηλού επιπέδου από άποψη συνθηκών διαβίωσης, τροφοδοσίας, μέσων διδασκαλίας, αθλοπαιδιών κ.λπ. Οι δομές που αποτελούν πρότυπα λειτουργίας και αποδεδειγμένα προσφέρουν δεν πρέπει να κλείσουν.

Ας τα έχουν όλα αυτά υπόψη τους οι αρμόδιοι και ας ανακρούσουν πρύμναν όσο είναι καιρός. Και πριν η κοινωνία ξεσηκωθεί.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ