Ποιες ήταν οι ομάδες ειδικών συμφερόντων που κατέλαβαν το κράτος κ. Βίζερ;

Ποιες ήταν οι ομάδες ειδικών συμφερόντων που κατέλαβαν το κράτος κ. Βίζερ;

-Ένα βήμα πριν από τον γκρεμό… βρεθήκαμε

«Υπήρξαν δύο επεισόδια που υπήρξε μεγάλη πιθανότητα η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη: ένα το 2012 και ένα το 2015. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο επεισοδίων ήταν ότι το 2012 η ελληνική κυβέρνηση σαφώς ήθελε να παραμείνει στην ευρωζώνη. Η αποχώρηση της Ελλάδας θα ήταν οικονομικά καταστροφική, αλλά θα είχε επίσης σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία – και ενδεχομένως πολύ πιο πέρα», τονίζει σε συνέντευξή του στα «Νέα» ο Τόμας Βίζερ, πρώην επικεφαλής του Euroworking Group. Αποφεύγει όμως ο κ. Βίζερ να μας πει ποιες ήταν οι «ομάδες συμφερόντων» που ήθελαν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης και για ποιους λόγους. Ποιον εξυπηρετούσαν; Όνομα δεν έχουν, κύριε Βίζερ;

«Το 2015 τα πράγματα ήταν σαφώς διαφορετικά: η τακτική της ελληνικής κυβέρνησης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 έδειξε σαφώς ότι η παραμονή στην ευρωζώνη δεν αποτελούσε μέγιστη προτεραιότητα και ότι ορισμένοι εκ των πρωταγωνιστών απολάμβαναν να οδηγούν τα πράγματα στα άκρα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ελληνική κρίση τελικά δεν ήταν μόνο μια δημοσιονομική κρίση, αλλά προκλήθηκε από ομάδες ειδικών συμφερόντων που κατέλαβαν το κράτος. Αυτό οδήγησε σε έλλειψη ανταγωνισμού, χαμηλή παραγωγικότητα, ανεπαρκή και διογκωμένο δημόσιο τομέα – και η Ελλάδα έχει κάνει πολλά για να το διορθώσει. Αλλά φυσικά τέ­τοιες προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν για πολλά χρόνια κατά τη θητεία διαδοχικών κυβερνήσεων. Όπως λέω επίσης στους πολίτες της χώρας μου: Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τον νεποτισμό υπέρ της αξιοκρατίας, αν θέλουμε να γίνουμε μια επιτυχημένη χώρα προς όφελος όλων των πολιτών – και όχι μόνο μερικών».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ