Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Οι «Ιστορίες Αντικειμένων» επιστρέφουν στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Οι «Ιστορίες Αντικειμένων» επιστρέφουν στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Τα αντικείμενα της συλλογής «μιλούν» και αποκαλύπτουν τις ιστορίες τους. Οι ειδικοί του μουσείου και οι συνεργάτες τους επιλέγουν τα αγαπημένα τους αντικείμενα και αφηγούνται τις συναρπαστικές ιστορίες τους σε μια σειρά από βίντεο που μας ταξιδεύουν στο παρελθόν του εργοστασίου φωταερίου και της Αθήνας. Πλούσιο αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, ιστορικά τεκμήρια και σπάνιες πληροφορίες εμπλουτίζουν τις αφηγήσεις, σκιαγραφώντας μια ολόκληρη εποχή της νεότερης ιστορίας.

Τι σχέση έχει το βιομηχανικό ρούχο με τη μόδα της δεκαετίας του ‘70; Ποια είναι η ιστορία του Γκαζοχωρίου, της συνοικίας που δεν φωτίστηκε ποτέ με φωταέριο; Αλήθεια, στο εργοστάσιο φωταερίου δούλευαν γυναίκες και, αν ναι, πώς ήταν η εμπειρία τους σε ένα τόσο ανδροκρατούμενο εργασιακό περιβάλλον; Τρεις αγαπημένοι συνεργάτες του μουσείου από τους χώρους της ιστορικής έρευνας και του πολιτισμού δίνουν τις απαντήσεις.

Ο Χρήστος Χριστόπουλος, ηθοποιός-θεατρολόγος, επέλεξε τη φόρμα ενός εργάτη στο εργοστάσιο φωταερίου για να διηγηθεί την ιστορία της εργατικής ένδυσης και πώς αυτή επηρέασε τις τάσεις της εγχώριας και διεθνούς μόδας αλλά και επηρεάστηκε από αυτές. Με τον Γιάννη Στογιαννίδη, ιστορικό του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μπαίνουμε μέσα σε χρονοκάψουλα, καθώς, με αφορμή έναν φανό (φανάρι) φωταερίου, ανακαλύπτουμε την ιστορία του Γκαζοχωρίου, της μικρής συνοικίας γύρω από το εργοστάσιο που πήρε το όνομά της από το φωταέριο (γκάζι). Η Ελένη Μιχαλάκη, communications manager στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, ξεχώρισε τη φωτογραφία μιας νεαρής εργαζόμενης δακτυλογράφου για να μας ταξιδέψει στην ιστορία των γυναικείων εργατικών διεκδικήσεων, παρουσιάζοντας την εμπειρία των γυναικών τότε και τώρα.

Ανακαλύψτε την ιστορία της φόρμας του εργάτη:

Ανακαλύψτε την ιστορία του φανού φωταερίου:

Ανακαλύψτε την ιστορία της φωτογραφίας της νεαρής δακτυλογράφου:

Ποια είναι τα οφέλη της χρήσης του φωταερίου στην οικιακή κατανάλωση; Πώς συνέβαλε το φωταέριο στην εξέλιξη της θεατρικής τέχνης; Τι σχέση το καλλιτεχνικό ρεύμα της Αρ Νουβό (Art Nouveau) με το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας; Οι ειδικοί του μουσείου ξεχωρίζουν τρεις οικιακές συσκευές που λειτουργούσαν με φωταέριο και εξερευνούν.

Η Αργυρώ Μπατσή, μουσειολόγος-μουσειοπαιδαγωγός του, αφηγείται την ιστορία ενός θερμοσίφωνα φωταερίου και μαζί της ανακαλύπτουμε πώς το φωταέριο άλλαξε την καθημερινότητα των νοικοκυριών. Η Δέσποινα Ανδριοπούλου, cultural project manager-μουσειοπαιδαγωγός, διηγείται τη συμβολή του φωταερίου στο θέατρο και στη διαμόρφωση της σύγχρονης ιστορίας του, με αφορμή μία λάμπα φωταερίου. Η Γεωργία Λαζάρου, εικαστικός-μουσειοπαιδαγωγός, με αφορμή τον φυτικό διάκοσμο ενός καλοριφέρ φωταερίου, εξερευνά σχέση του εργοστασίου φωταερίου με το καλλιτεχνικό ρεύμα της Αρ Νουβό.

Ανακαλύψτε την ιστορία του θερμοσίφωνα φωταερίου:

Ανακαλύψτε την ιστορία του καλοριφέρ φωταερίου:

Ανακαλύψτε την ιστορία της λάμπας φωταερίου:


Σχολιάστε εδώ