Προοπτική που τρομάζει…

Προοπτική που τρομάζει…

Μεταξύ των θηλαστικών που στο DNA τους εντοπίζονται τα κατάλληλα και αρχαία γονίδια, ώστε μέσα σε κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες να μπορούν στο μέλλον να αναπτύξουν την ικανότητα να παράγουν δηλητήριο από το στόμα τους, όπως μερικά φίδια, είναι και ο άνθρωπος.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μια νέα ιαπωνοαυστραλιανή επιστημονική μελέτη, η οποία για πρώτη φορά παρουσιάζει ως ανθρώπινη δυνατότητα την παραγωγή δηλητηρίου.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Οκινάβα και του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), αναφέρουν ότι μέσα στο ανθρώπινο γονιδίωμα υπάρχει η γενετική δυνατότητα παραγωγής δηλητηρίου. Θεωρούν πάντως απίθανο στο μέλλον αυτή η δυνατότητα να εξελιχθεί σε πραγματικότητα.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι διάφορα θηλαστικά, όπως τα τρωκτικά, οι σκύλοι, οι χιμπατζήδες και οι άνθρωποι, περιέχουν στο DNA τους παραλλαγές από τα γονίδια που επιτρέπουν στα φίδια την παραγωγή δηλητηρίου, παρόλο που τα θηλαστικά και τα ερπετά έχουν διαχωριστεί εξελικτικά εδώ και εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια.

Το αν οι άνθρωποι θα περάσουν κάποια στιγμή από τα τοξικά λόγια στο κυριολεκτικό δηλητήριο του στόματός τους «εξαρτάται από το αν η εξέλιξη θα μας οδηγήσει εκεί», σύμφωνα με τους ερευνητές. Εάν, για παράδειγμα, οι άνθρωποι χρειαστεί να γίνουν πραγματικά και όχι απλώς μεταφορικά δηλητηριώδεις προκειμένου να επιβιώσουν. Προς το παρόν, πάντως, έχουν εφεύρει τόσα όπλα που το δηλητήριο μοιά­ζει μάλλον περιττό.

(Πληροφορίες από PNAS, ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ