Μάκης Κουρής: Ό,τι πείτε, κύριε Μπάιντεν…

Μάκης Κουρής: Ό,τι πείτε, κύριε Μπάιντεν…

ΜΑΚΗΣ ΚΟΥΡΗΣ - Θαρραλέα

Μπορεί να ήταν πολύ φτωχή, λόγω κορονοϊού, η παρέλαση στο Σύνταγμα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ευτυχώς όμως το τηλεφώνημα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν στον πρωθυπουργό μας ήταν όλα τα λεφτά…

Δεν είναι μικρό πράγμα να σε παίρνει το «μεγάλο αφεντικό», που έχει τον πρώτο λόγο στον πλανήτη, για να σε συγχαρεί για τα 200 χρόνια ελεύθερης ζωής της Ελλάδας μας και να σου ευχηθεί άλλα τόσα…

Φούσκωσε από δικαιολογημένη υπερηφάνεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και δεν έμεινε μόνο στις τυπικές ευχές ο αμερικανός Πρόεδρος.

«Αν χρειαστείς κάτι, είμαι εδώ να βοηθήσω»,  είπε στον πρωθυπουργό.

Προφανέστατα, εννοούσε τις καθημερινές απειλές του τούρκου Σουλτάνου, ο οποίος φαίνεται ότι έχει αρχίσει τα «παιχνίδια» του, τη μια με τη Ρωσία, την άλλη με τη Λιβύη, ακόμη και με την Κίνα. Και προτεραιότητά του είναι η Ελλάδα, επιμένοντας να απαιτεί κομμάτια του Αιγαίου μας, και όχι μόνο. Δεν οχυρώνεται τυχαία ο Έβρος.

Ως πρώην ποδοσφαιριστής, ο Ερντογάν ξέρει να παίζει καλή μπάλα και ενίοτε να βάζει και γκολ, αδιαφορώντας αν ο «διαιτητής» έχει σφυρίξει. Τα όπλα υπερτερούν… Και τα μεγάλα συμφέροντα. Γι’ αυτό και το 1974 η Αμερική κάθε άλλο παρά μπήκε στη μέση, να του πει: «Ως εδώ, αλλιώς θα έχεις να κάνεις μαζί μου».

Στην κρίσιμη στιγμή δείχνει κάποιος ότι δεν ξεχνάει τον φίλο του, που από το πρωί μέχρι το βράδυ τον ευλογάει, ενώ δεν πήγε και ποτέ κό­ντρα στις επιδιώξεις της Ουάσινγκτον. Ακόμη κι αν διαφωνούσε.

Θυμάται ο «Αμερικανός» την Ελλάδα όταν την έχει ανάγκη, όταν είναι να του δώσει αγκυροβόλια από τη μια άκρη της πατρίδας μας ως την άλλη. Και δεν το αρνήθηκε ποτέ, όποια κυβέρνηση κι αν ήταν στην εξουσία.

Από λόγια, βέβαια, άλλο τίποτα…

Έχουμε χορτάσει…

Πάντα, όμως, ήταν χωρίς αντίκρισμα. Τίποτα το χειροπιαστό. Κάτι που να το μετρήσει ο απέναντι και να σκεφτεί ότι η όποια αντίδρασή του θα έχει κόστος για αυτόν.

Η Σούδα χωρίς κανένα αντίτιμο…
Σε αυτήν τη στρατηγική εντάσσεται η φράση του Προέδρου της Αμερικής Τζο Μπάιντεν στο ευχετήριο τηλεφώνημά του στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: «Αν χρειαστείς κάτι, είμαι εδώ να βοηθήσω».

Ήταν το… «ευχαριστώ» του, η… ανταμοιβή μας, στα λόγια, για τη… φιλοξενία του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στη Σούδα, με… επικεφαλής το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ».

Θα αποχαιρετίσουμε τον κ. Τζο Μπάιντεν παραθέτοντας την πλήρη δήλωσή του για να μην την ξεχάσει κανένας Έλληνας, όπου κι αν ανήκει:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσορίζουν τη δέσμευση της Ελλάδας να φιλοξενήσει τις δραστηριότητες ναυτικής υποστήριξης του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη και τις δυνάμεις προσωρινής παραμονής των ΗΠΑ σε άλλα μέρη στην Ελλάδα».

Ό,τι διατάξετε…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ