Σχέδια ώστε να αρθούν οι απαγορεύσεις σε εμβολιασμενους πολίτες της Βρετανίας και Γερμανίας…

Σχέδια ώστε να αρθούν οι απαγορεύσεις σε εμβολιασμενους πολίτες της Βρετανίας και Γερμανίας…

Η βρετανική κυβέρνηση έκανε σήμερα γνωστό ότι προβλέπει να δοκιμάσει, από τα μέσα Απριλίου, στην Αγγλία ένα σύστημα υγειονομικού διαβατηρίου, προκειμένου να επιτρέψει την επανέναρξη δραστηριοτήτων που έχουν πληγεί σφόδρα από την πανδημία του νέου κορονοϊού, όπως τους αγώνες ποδοσφαίρου και τις εκδηλώσεις σε αίθουσες.

Την ώρα που η Βρετανία άρχισε να άρει σταδιακά τους αυστηρούς περιορισμούς που είχε θέσει σε ισχύ εδώ και μήνες, χάρη στην επιτυχία της εκστρατείας των εμβολιασμών, το σχέδιο αυτό θα παρουσιάσει λεπτομερώς αύριο ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος θα ανακοινώσει, επίσης, νέους κανόνες για τις διακοπές στο εξωτερικό, που έχουν απαγορευτεί τουλάχιστον έως τις 17 Μαΐου.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επιτρέψουμε το άνοιγμα της χώρας μας (…) με όσο το δυνατόν ασφαλέστερο τρόπο», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα «πιστοποιητικό κατάστασης Covid», που θα επιβεβαιώνει ότι ένας πολίτης έχει εμβολιαστεί, είναι αρνητικός στον κορονοϊό και ότι διαθέτει αντισώματα, θα αναπτυχθεί «τους επόμενους μήνες», ώστε να επιτρέψει μαζικές συναθροίσεις. Δεν θα απαιτείται στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα καταστήματα με απαραίτητα προϊόντα, ούτε στις παμπ, όταν επαναλειτουργήσουν.

Εννέα πιλοτικές δοκιμές θα ξεκινήσουν από τα μέσα Απριλίου, μεταξύ άλλων για τον ημιτελικό, κατόπιν τον τελικό του αγγλικού Κυπέλλου ποδοσφαίρου στο στάδιο Γουέμπλεϊ, για μια βραδιά σε ένα νυχτερινό κέντρο και ένα συνέδριο στο Λίβερπουλ.

Η Εθνική Αρχή Υγείας εργάζεται σε ένα εργαλείο που θα επέτρεπε να δείχνει κανείς την «κατάστασή» του μέσω μιας εφαρμογής ή ενός εγγράφου, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.

Αυτό το σχέδιο ενός υγειονομικού διαβατηρίου δεν έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από περισσότερους από 70 Βρετανούς βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα, για το οποίο θεωρούν ότι ευνοεί τις «διακρίσεις».


Γερμανία: Ανάκτηση των ελευθεριών για όσους έχουν εμβολιαστεί

Σε χαλάρωση των περιορισμών και ανάκτηση πολλών από τις ελευθερίες τους μπορούν να ελπίζουν όσοι εμβολιάζονται κατά της Covid-19, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν.

«Όποιος έχει εμβολιαστεί πλήρως θα μπορούσε να αντιμετωπίζεται σαν να έχει αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό», δηλώνει ο κ. Σπαν στην Bild am Sonntag που κυκλοφορεί και προσθέτει ότι το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ διαθέτει νέα στοιχεία σχετικά με το πόσο μεταδίδουν τον ιό οι εμβολιασμένοι.

Σύμφωνα με αυτά, η μετάδοση από άτομο που έχει εμβολιαστεί είναι, δεκαπέντε ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, χαμηλότερη από ό,τι η μετάδοση από άτομο ασυμπτωματικό με αρνητικό τεστ αντιγόνου. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η μελέτη έχει τεθεί υπ’ όψιν τόσο της ομοσπονδιακής όσο και των κρατιδιακών κυβερνήσεων.

Σε αυτή τη βάση, ο υπουργός Υγείας σκοπεύει τώρα να θέσει στις κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων το ζήτημα της ανάκτησης κάποιων από τις ατομικές ελευθερίες, με στόχο οι νέοι κανόνες να τεθούν σε ισχύ «τις προσεχείς εβδομάδες». «Όποιος εμβολιάζεται, θα πρέπει να μπορεί να επισκεφθεί εμπορικά καταστήματα ή κομμωτήρια χωρίς περαιτέρω τεστ, ενώ δεν θα πρέπει στο εξής να τίθεται σε καραντίνα», εξηγεί ο Γενς Σπαν.

Χθες ο κ. Σπαν γνωστοποίησε ότι μέχρι τώρα έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού το 12% του πληθυσμού, ενώ πλήρης ανοσοποίηση έχει επιτευχθεί για 4,3 εκατομμύρια πολίτες. Μόνο την περασμένη Παρασκευή εμβολιάστηκαν 213.000 άνθρωποι σε όλη τη χώρα – ανάμεσά τους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, ο Λόταρ Βίλερ.

Ο κ. Ζάιμπερτ, ο οποίος έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca στο εμβολιαστικό κέντρο του παροπλισμένου αεροδρομίου Τέγκελ, στο Βερολίνο, έγραψε στο Twitter: «Πασχαλινή ευτυχία για έναν 60άρη», αναρτώντας φωτογραφία του πιστοποιητικού εμβολιασμού του. «Κάθε εμβόλιο, ένα βήμα προς το τέλος της πανδημίας», έγραψε στον δικό του λογαριασμό ο κ. Βίλερ, επίσης 60 ετών. Και οι δύο αξιοποίησαν τη δυνατότητα ατόμων 60-69 ετών να εμβολιαστούν πιο γρήγορα με εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο από την προηγούμενη εβδομάδα χορηγείται μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών.

Κατά τα δεδομένα που έδωσαν στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας και το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, μέχρι τώρα έχουν χορηγηθεί 10,7 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των BioNTech/Pfizer, 0,7 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna και 2,9 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: Free photo pixabay


Σχολιάστε εδώ