Επιστροφή 100 νέων στην Πόλη

Επιστροφή 100 νέων στην Πόλη

-Απόγονοι εκείνων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους

Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός –όσο κι αν περνάει στα ψιλά– ότι υπάρχουν έστω και μικρά ΜΜΕ στην Τουρκία, τα οποία βλέπουν με καθαρό μάτι το παρελθόν και τον τρόπο με τον οποίο ξεριζώθηκε η ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης και καταγράφουν και τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙΟΜΚΩ) για την επιστροφή των απογόνων όσων εγκατέλειψαν τις εστίες τους στην Πόλη.

Ένα τέτοιο ρεπορτάζ δημοσίευσε η «Independent Turkce» και φιλοξένησε μεγάλη συνέντευξη του προέδρου της ΟΙΟΜΚΩ, καθηγητή Νικολάου Ουζούνογλου, ο οποίος αποκαλύπτει ότι περίπου 100 νέοι έχουν επιστρέψει στην Τουρκία την τελευταία δεκαετία, με δικά τους έξοδα, προσπαθώντας να βρουν τρόπο και να εγκατασταθούν, να βρουν δουλειά και να προσφέρουν και στις ελληνικές κοινότητες. Η ΟΙΟΜΚΩ προσπαθεί να προωθήσει πρόγραμμα που θα βοηθά αυτούς τους νέους να διδάσκονται την τουρκική γλώσσα, να βρίσκουν δουλειά, να εξασφαλίζουν προσιτή στέγαση και πρόσβαση σε πανεπιστήμιο.

Είναι πολύ φιλόδοξη η προσπάθεια του κ. Ουζούνογλου για την αναβίωση της ελληνικής παρουσίας στην Κωνσταντινούπολη, αλλά μάλλον είναι μάταιη, όσο αυτή δεν βρίσκει στήριξη από το ίδιο το τουρκικό κράτος…

Όμως, με την ευκαιρία αυτή, ίσως πρέπει να ξαναδούμε ένα μεγάλο κεφάλαιο το οποίο έχει εγκαταλειφθεί, αυτό της δημόσιας διπλωματίας στην Τουρκία. Την προβολή μεταφρασμένων άρθρων και κειμένων από την Ελλάδα σε ιστοσελίδες της Τουρκίας, άνοιγμα και πάλι προς εκείνο το κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας, σε εκείνους τους διανοούμενους που κοιτάζουν προς τη Δύση και μάλλον βλέπουν στη συρρικνωμένη ελληνική μειονότητα το δικό τους χαμένο παρελθόν και τη δική τους χαμένη ιστορία.

Δεν μπορεί η Ελλάδα να μην απευθύνεται και στην τουρκική κοινή γνώμη. Αυτό είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής διπλωματικής προσπάθειας, το οποίο έχουμε υποτιμήσει…

exofrenikos@hotmail.com

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ


Σχολιάστε εδώ