Περίεργη κινητικότητα για το Μεταναστευτικό

Περίεργη κινητικότητα για το Μεταναστευτικό

Εξώδικο στη Frontex

Οι οργανώσεις νομικής βοήθειας «Front-Lex» και «Legal Center Lesvos» απέστειλαν εξώδικο στη Frontex και ζητούν την αναστολή ή ακόμη και τον τερματισμό της δραστηριότητας της Frontex στο Αιγαίο, λόγω των συστηματικών επαναπροωθήσεων προσφύγων. Επιπλέον, δίνουν προθεσμία δύο μηνών για απάντηση από τη Frontex, ειδάλλως σημειώνουν ότι θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το άρθρο 46 του κανονισμού της Frontex την υποχρεώνει να αποσύρει τη «χρηματοδότηση κάθε δραστηριότητας της υπηρεσίας, ή την αναστολή/τον τερματισμό κάθε δραστηριότητας, εάν συμβαίνουν σοβαρές ή πιθανόν συνεχιζόμενες παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων, ή υποχρεώσεων διεθνούς προστασίας που σχετίζονται με την εν λόγω δραστηριότητα».

Πλην των «Front-Lex» και «Legal Center Lesvos», διερεύνηση για τις επαναπροωθήσεις έχουν αιτηθεί εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και οργανώσεις για τα δικαιώματα των προσφύγων, όπως το «Κέντρο για τη Δικαιοσύνη και Λογοδοσία για τη Συρία», καταφεύγο­ντας μέχρι και στη Χάγη. Πρόκειται για πολύ περίεργη κινητικότητα σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: https://twitter.com/Frontex

 


Σχολιάστε εδώ