Ερντογάν σε Μέρκελ: Δε θέλουμε ένταση σε Αιγαίο-Αν. Μεσόγειο -Η Ελλάδα να ενθαρρυνθεί για διάλογο

Ερντογάν σε Μέρκελ: Δε θέλουμε ένταση σε Αιγαίο-Αν. Μεσόγειο -Η Ελλάδα να ενθαρρυνθεί για διάλογο

Τηλεδιάσκεψη με την Άνγκελα Μέρκελ είχε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας ο Ερντογάν ευχήθηκε η έκθεση η οποία θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο σχετικά με την Τουρκία να έχει θετική και αντικειμενική στάση απέναντι στην Τουρκία.

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν θέματα όπως το προσφυγικό και η απελευθέρωση της βίζας. Ο Ερντογάν υποστήριξε πως η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και υποστήριξε πως για να συνεχιστεί ο αποδοτικός διάλογος, η Ελλάδα θα πρέπει να ενθαρρυνθεί περισσότερο.

«H Τουρκία δεν επιθυμεί ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αντιθέτως θέλει σταθερότητα και συνεργασία για να συνεχιστεί ο διάλογος με αποδοτικό τρόπο, η Ελλάδα θα πρέπει να ενθαρρυνθεί περισσότερο. Οι σχέσεις Άγκυρας – Βρυξελλών δεν πρέπει να πληγούν από τις χώρες που δεν καταλαβαίνουν την αξία τους και να γίνουν προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή.»

Στο ζήτημα της Κύπρου υποστήριξε πως η Άγκυρα επιθυμεί της λύση στα πλαίσια της συνεργασίας δυο κυρίαρχων κρατών.

«Η Τουρκία τάσσεται υπέρ της σταθερότητας και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. H Τουρκία, στην Κύπρο υποστηρίζει τη δημιουργία σχέσης συνεργασίας ανάμεσα σε δύο κυρίαρχα και ισότιμα κράτη.»

Nωρίτερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας  Μάριο Ντράγκι.

Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος «Ιταλία και Τουρκία είναι τα μόνα κράτη που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το μεταναστευτικό».

«H πλήρης ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Τουρκία. Πιστεύω πως η Ιταλία θα συνεχίσει την ισχυρή υποστήριξή της στην Τουρκία. Δυστυχώς, η Ιταλία και η Τουρκία είναι τα μόνα κράτη που προσπαθούν   να αντιμετωπίσουν την μεταναστευτική κρίση.»

Πηγή: skai.gr

Φωτό: https://www.aa.com.tr


Σχολιάστε εδώ