Το τρίτο κύμα της πανδημίας σαρώνει όλη τη χώρα

Το τρίτο κύμα της πανδημίας σαρώνει όλη τη χώρα

– Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το ΕΣΥ

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Αττική μετά την ανεξέλεγκτη πλέον αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ. Το πεντάμηνο lockdown δεν απέδωσε, αφού τα μέτρα αποδείχθηκαν λανθασμένα, ενώ τα σχέδια για την αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν «ασκήσεις επί χάρτου»!

Οι αναλύσεις στα δείγματα των λυμάτων είναι σοκαριστικές, με το ιικό φορτίο στην Αθήνα να είναι σταθερά υψηλό εδώ και 40 μέρες (περίπου 210%), ενώ το ίδιο συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στα Χανιά μάλιστα έχει φθάσει στο 1.000%. Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκο Θωμαΐδη, αυτό οδηγεί και την πρόβλεψη ότι και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε αρκετά υψηλό αριθμό κρουσμάτων.



Επίταξη το επόμενο βήμα του υπουργού Υγείας


Αρκετοί επιστήμονες που δεν συμμετέχουν στην Επιτροπή –όπως η Αθηνά Λινού και ο Μανώλης Δερμιτζάκης– έχουν επισημάνει ότι το συγκεκριμένο μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας πρέπει να αλλάξει, ενώ τονίζουν ότι οι κλειστοί χώροι είναι αυτοί που ευνοούν τη διασπορά, γιατί δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν όλες οι δραστηριότητες που γίνονται στα σπίτια και μάλιστα χωρίς μάσκες κ.λπ.

Αλλά και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Προφανώς και τα μέτρα που έχουμε σήμερα δεν φαίνεται να αποδίδουν ιδιαίτερα. Πάντα υπάρχει η άποψη ότι αν δεν είχαμε αυτά τα μέτρα θα είχαμε μεγαλύτερο αριθμό (κρουσμάτων – θυμάτων), αλλά αυτό δεν αποδεικνύεται».

Το τρίτο κύμα της πανδημίας σαρώνει τις τελευταίες μέρες ολόκληρη την Ελλάδα, αφού καθημερινά σημειώνεται ρεκόρ κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Ευτυχώς οι θάνατοι διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα και αφορούν νεαρότερες ηλικίες. Συγκεκριμένα, από 15 έως 19 Μαρτίου καταγράφηκαν 11.990 κρούσματα και 270 θάνατοι, από 1 έως 19 Μαρτίου 42.569 κρούσματα και 849 θάνατοι, ενώ από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα έχουμε 233.102 κρούσματα και 7.361 θανάτους.

Τα δημόσια νοσοκομεία έχουν φθάσει στα όριά τους. Καθημερινά έχουν περισσότερες από 550 νέες εισαγωγές (περίπου οι 200 είναι στην Αττική), ενώ συνολικά οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορονοϊό έχουν ξεπεράσει τους 2.000 και οι διασωληνωμένοι είναι πάνω από 600 (370 περίπου στην Αττική). Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τετάρτη 124 άνθρωποι βρίσκονταν σε λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι ΜΕΘ.



Φόβοι για αύξηση των κρουσμάτων


Στο πλαίσιο των νέων δεδομένων, εκτός από τα Νοσοκομεία «Σισμανόγλειο» και «Άγιοι Ανάργυροι» έχει προστεθεί και ο Ερυθρός Σταυρός ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό, ενώ ο ιδιωτικός τομέας Υγείας, εκτός από το ΙΑΤΡΙΚΟ Περιστερίου και το ΛΗΤΩ, παραχώρησε επιπλέον 550 κλίνες για γενικά περιστατικά και περιστατικά κορονοϊού.

Στην πρόσκληση που απηύθυνε ο υπουργός Υγείας σε ιδιώτες ιατρούς (πνευμονολόγους, παθολόγους, γενικούς και αναισθησιολόγους), προκειμένου να συνδράμουν το ΕΣΥ –δελεάζοντάς τους με διάφορες παροχές–, ανταποκρίθηκαν μόνο 45 (!), από τους 200 που χρειάζονται.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έστειλε τελεσίγραφο στους ιδιώτες ιατρούς, προαναγγέλλοντας και το ενδεχόμενο επιστράτευσης, κάτι που θεωρείται σίγουρο τις επόμενες μέρες.

Στο μεταξύ συνεχίζεται ο εμβολιασμός των πολιτών. Μέχρι τις 18 Μαρτίου είχαν γίνει 1.405.921 εμβολιασμοί, από τους οποίους οι 451.019 αφορούν τη δεύτερη δόση.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ